Search
menu
Search

Spanje wil vooralsnog als land geen wapens naar Oekraïne sturen (UPDATE)

Spanje wil vooralsnog als land geen wapens naar Oekraïne sturen
Beeld: RTVE.es

Spanje wil vooralsnog als land geen wapens naar Oekraïne sturen (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In een speciaal tv-interview heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez, op de dag van zijn niet-verjaardag (Sánchez is op 29 februari 1972 geboren), gezegd dat hij vooralsnog niet van plan is om wapens naar Oekraïne te sturen. Veel andere EU-landen hebben besloten om wapens, munitie of ander oorlogsmateriaal naar Oekraïne te sturen maar Spanje wil voorlopig alleen humanitaire hulp sturen zoals medische artikelen, voedsel, eventueel brandstof en defensief materiaal zoals helmen en kogelvrije vesten.

UPDATE: Nog geen 48 uur nadat de Spaanse premier op tv meldde dat Spanje vooralsnog geen wapens naar Oekraïne zou sturen, is de regering bijgedraaid en meldde de premier op woensdag in het Congres dat Spanje toch verdedigingswapens gaat sturen. LEES VERDER.

Het afgelopen weekend kwamen de 27 EU-landen in een spoedoverleg overeen om voor 500 miljoen euro de financiering van de hulp aan Oekraïne te bekostigen waarvan 450 miljoen euro voor wapens en 50 miljoen euro voor humanitair materiaal. Volgens de Spaanse premier is het belangrijk dat er een Europees antwoord komt en niet dat landen zelf wapens en munitie sturen.

Pedro Sánchez zegt in het RTVE-interview dat Spanje het vierde land is dat het meeste bijdraagt ​​aan dat speciale fonds dat tot nu toe is gebruikt voor missies in het buitenland zoals de vorming en training van militaire eenheden. Vooralsnog stuurt Spanje alleen humanitaire hulp en defensief materiaal naar Oekraïne. 

Verder doet Spanje mee met het NAVO offensief door meer dan 800 militairen, gevechtsvliegtuigen, fregatten en pantservoertuigen paraat te hebben staan in de omgeving van het oorlogsgebied, niet om aan te vallen maar wel om de NAVO-grenzen te beveiligen.

In een tijd waarin EU-landen zich voorbereiden op een lawine van vluchtelingen, heeft premier Sánchez aangekondigd dat de regularisatie van Oekraïners in Spanje zodanig zal worden vergemakkelijkt dat tijdelijke visa worden verlengd en toegekend zodat de vluchtelingen legaal kunnen leven of legaal kunnen werken in Spanje en dat ze toegang hebben tot onderwijs of gezondheidszorg zoals elke andere burger. 

Pedro Sánchez is van mening dat Poetin een ‘strategische fout’ heeft gemaakt door te denken dat hij EU zou kunnen verdelen, terwijl gebleken is dat juist nu de EU-landen een gemeenschappelijk standpunt hebben ingenomen. Sánchez heeft er vooral vertrouwen in dat de harde economische sancties, waaraan een traditioneel neutraal land als Zwitserland ook aan meedoet, hun effect zullen hebben. De Spaanse premier heeft aangegeven dat deze sancties van kracht blijven totdat Poetin zijn troepen terugtrekt van Oekraïens grondgebied, uit heel Oekraïne benadrukt Sánchez.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?