menu: rubrieken, zoeken & meer

Volgens Spaanse premier komt er ‘zeer binnenkort’ een einde aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes

Volgens Spaanse premier komt er ‘zeer binnenkort’ een einde aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes
Beeld: Canva

Volgens Spaanse premier komt er ‘zeer binnenkort’ een einde aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens een interview op de Spaanse nationale televisiezender TVE1 heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez gesproken over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en natuurlijk ook over de corona-pandemie. Op de vraag wanneer er een einde komt aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes zie de premier ‘zeer binnenkort’ ofwel ‘muy pronto’.

Afgelopen 10 februari kwam er een einde aan de verplichting om in buitenruimtes een mondkapje te dragen in Spanje. De mondkapjesplicht op alle plaatsen en in alle situaties werd tijdelijk ingesteld tijdens de feestdagen om de verspreiding van de Omicron-variant tegen te gaan. Omdat dit een tijdelijke maatregel was werd deze op 10 februari beëindigd.

Maar in de binnenruimtes moet nog wel altijd een mondkapje gedragen worden en er zijn veel specialisten die menen dat het nu ook tijd is om daar mee op te houden. En ook de Spaanse premier ziet in dat er ‘zeer binnenkort’ een einde zal komen aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes of in ieder geval op veel gesloten plaatsen. Maar die keuze moeten de specialisten maken en daarna ook de regionale overheden in Spanje.

Daarbij noemt Pedro Sánchez geen datum en ook niet wanneer daarover gediscussieerd gaat worden. Maar omdat het aantal besmettingen, positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en ook het aantal corona-doden aan het afnemen is terwijl het aantal volledig gevaccineerden blijft stijgen tot inmiddels meer dan 39 miljoen inwoners van Spanje, is de kans groot dat wellicht voor de Semana Santa (pasen) er een einde kan komen aan de mondkapjesplicht in binnenruimtes of bepaalde gesloten ruimtes.

In diverse autonome regio’s willen de autoriteiten al de mondkapjesplicht voor schoolgaande kinderen in binnenruimtes, dus in de klaslokalen, beëindigen. Dat kan gezien worden als de eerste stap tot een einde aan de mondkapjesplicht in bepaalde binnenruimtes.