Search
menu
Search

Waar gaat het deze week sneeuwen en regenen in Spanje?

Waar gaat het deze week sneeuwen en regenen in Spanje?
Beeld: 123rf

Waar gaat het deze week sneeuwen en regenen in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is slecht en koud weer op komst met regen, wind, lage temperaturen en sneeuw op de hoger gelegen plaatsen in Spanje. De sneeuwgrens kan gemiddeld in het land vanaf donderdag tussen onder de 1.000 meter komen te liggen wat dus niet zo heel hoog is. De komst van dit slechte weer heeft alles te maken met de komst van een nieuwe zogenaamde DANA, vroeger ook wel Gota Fría genoemd. De vraag is, komt er genoeg regen naar Spanje om de noodlijdende stuwmeren en rivieren met water te vullen?

Vanaf woensdag 2 maart gaat het opnieuw sneeuwen in Spanje, met name in het noorden van het land zoals in de Pyreneeën waar tussen de 4 en 8 centimeter sneeuw verwacht wordt vanaf 1.400 meter hoogte. Maar vanwege de kou die over het land trekt zal deze sneeuwgrens steeds lager komen te liggen en zal het ook op meer plaatsen kunnen sneeuwen.

Vanaf donderdag 3 maart wordt het pas echt serieus met de sneeuw en kan er tot 30 centimeter sneeuw vallen in het Cantabrische gebergte en de Picos de Europa. In de pyreneeën verwacht men minder sneeuw met 10 tot 15 centimeter terwijl de sneeuwgrens steeds verder zakt naar 800 tot 900 meter hoogte. Dat houdt dus in dat het kan gaan sneeuwen op plaatsen waar het normaal niet sneeuwt.

De regen, sneeuw en lage temperaturen zijn het gevolg van een DANA ofwel Depresión Aislada en Niveles Altos. Dit weerfenomeen is vaak van korte duur en gaat meestal gepaard met lage temperaturen, regen, sneeuw en harde windstoten. Maar feit is dat de term DANA of het oude Gota Fría veel te snel gebruikt wordt in de Spaanse pers.

Het slechte weer begint zoals altijd in het noorden en noordwesten van het land in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland om daarna via het noorden zoals in Navarra, La Rioja en Aragón richting de Middellandse Zeekust te trekken. Deze DANa zal voor regen zorgen in praktisch heel Spanje wat dus goed nieuws is voor de lege stuwmeren en rivieren. Alleen de acht Canarische Eilanden zullen niets merken van deze koude en natte storm die over het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden trekt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?