Search
menu
Search

Volgens het ANVR hebben Nederlanders een record aantal buitenlandse vakanties geboekt, ook naar Spanje

Volgens het ANVR hebben Nederlanders een record aantal buitenlandse vakanties geboekt, ook naar Spanje
Beeld: Canva

Volgens het ANVR hebben Nederlanders een record aantal buitenlandse vakanties geboekt, ook naar Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De ANVR heeft aangekondigd dat meer dan 3 miljoen Nederlanders in januari 2023 een vakantie buiten Nederland hebben geboekt via een bij hen aangesloten reisorganisatie, wat een nieuw record is. Terwijl bestemmingen zoals Italië en Griekenland aan populariteit wonnen, bleven de cijfers voor Spanje bijna gelijk aan die van het pre-coronajaar 2019.

De boekingscijfers van januari 2023 zijn nog nooit zo hoog geweest voor een eerste maand van het jaar. Het aantal boekingen steeg met 50% vergeleken met januari 2022, toen Nederland nog in lockdown was, en met 13% vergeleken met het pre-coronajaar 2019. Kortom, 1 op de 5 Nederlanders boekte in januari een vakantiebestemming buiten Nederland via een ANVR-reisorganisatie en/of reisagent.

83% van de boekingen in januari ging naar Europese vakantiebestemmingen, waarbij Italië (69%), Griekenland (67%), Kroatië (41%), België (47%), Verenigd Koninkrijk (162%) en Duitsland (52%) de topbestemmingen waren. Oostenrijk (57%) zag ook een aanzienlijke toename, waarschijnlijk vanwege last-minute boekingen van wintersporters. Scandinavische landen zoals Denemarken (42%) en Zweden (56%) waren ook populair bij Nederlandse reizigers.

In vergelijking met het pre-coronajaar 2019 groeiden België (76%), Italië (34%), Frankrijk (34%), Oostenrijk (31%), Denemarken (49%) en Noorwegen (44%) het sterkst. Boekingen naar populaire zonbestemmingen zoals Spanje, Griekenland en Turkije bleven stabiel en lieten zelfs een lichte verbetering zien vergeleken met 2019.

17% van de boekingen in januari was voor een reis buiten Europa. Hierbij waren Azië (231%) en Oceanië (91%) in vergelijking met 2022 weer populair. Afrika (+138%) bleef ook populair bij Nederlandse reizigers, vooral Egypte en Marokko.

In vergelijking met 2019 zag alleen Afrika een stijging van 35%, terwijl de andere verre vakantiebestemmingen achterbleven, vooral Noord-Amerika (-31%). Het dieptepunt lijkt echter voorbij te zijn, wat waarschijnlijk te danken is aan de daling van de dollar.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?