Catalonië verhoogt beperkingen vanwege aanhoudende droogte: 230 liter water per persoon

Catalonië verhoogt beperkingen vanwege aanhoudende droogte: 230 liter water per persoon
Beeld: Canva

Catalonië verhoogt beperkingen vanwege aanhoudende droogte: 230 liter water per persoon

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De droogte in Catalonië verslechtert en de regionale regering heeft dinsdag drastischere maatregelen genomen. Het stroomgebied van de rivieren Ter – Llobregat, dat sinds november in een staat van waarschuwing verkeerd, gaat over naar de fase van uitzonderlijkheid. Dit brengt beperkingen op watergebruik in Barcelona en het omliggende gebied met zich mee, met een limiet van 230 liter water per persoon per dag. De nieuwe maatregelen worden van kracht op donderdag 2 maart en treffen 5,9 miljoen inwoners van 224 gemeenten.

Dit heeft de regionale overheid aangekondigd tijdens de persconferentie van dinsdag, waarbij het speciale actieplan voor situaties van waarschuwing en droogte van kracht blijft, nadat bekend werd dat de niveaus van de Catalaanse stuwmeren op dinsdag op 27,8% liggen.

De sneeuw en regen van de storm Juliette aan de kust van Barcelona hebben de daling van de reserves niet kunnen stoppen. Een van de stuwmeren met de zorgwekkendste situatie is het Sau-stuwmeer, dat op dinsdag op 15,22% van zijn capaciteit ligt, terwijl dit vorig jaar op 47% lag.

De nieuwe beperkingen hebben vooral betrekking op het gemeentelijk gebruik van water. Ook wordt het watergebruik beperkt tot 230 liter per persoon per dag. Het gebruik van drinkwater voor het besproeien van openbare tuinen en groene gebieden is verboden, behalve het besproeien van bomen en planten met druppelsystemen. Het besproeien van gras is in alle gevallen verboden, behalve op oppervlakten bestemd voor sportbeoefening of besproeiing met opgevangen regenwater of gerecycled water.

Het water bestemd voor landbouwirrigatie wordt met 40% verminderd en een deel van het water dat bestemd is voor landbouwirrigatie wordt vervangen door gerecycled water. Het reinigen van straten, riolen, trottoirs, gevels of gebouwen met drinkwater is verboden.

Alleen het gedeeltelijk vullen van zwembaden met zoet water is toegestaan, op voorwaarde dat deze zijn uitgerust met recirculatiesystemen en altijd met de minimale hoeveelheden om de waterkwaliteit te waarborgen. Op scholen is alleen het vullen van demonteerbare zwembaden van minder dan 500 liter voor kinderen toegestaan.

Ga naar de inhoud