skip to Main Content
Catalonië verhoogt toeristenbelasting appartementen met bijna 250 procent

Catalonië verhoogt toeristenbelasting appartementen met bijna 250 procent

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De autonome deelstaat Catalonië is sinds oktober 2012 een van de eerste deelstaten die een toeristenbelasting vraagt aan de bezoekers die in de regio overnachten terwijl de Balearen in 2016 volgden. Nu schrijven ze weer geschiedenis door de belastingen op appartement overnachtingen tot wel 246% te verhogen, van de ene op de andere dag. Vanaf 1 april betaalt iemand die in een appartement verblijft in Barcelona niet meer 0,75 euro per nacht maar 2,50 euro per nacht, een stijging dus van 1,75 euro per persoon/nacht en nee, dit is geen 1 aprilgrap 😉 want daar doen de Spanjaarden en Catalanen niet aan.

Met deze toeristenbelasting verhoging komt deze speciale heffing voor appartementen op dezelfde hoogte te staan als die van vijfsterrenhotels, iets waar de verhuur sector natuurlijk niet blij mee is. Daar waar gasten in een appartement in Barcelona op vrijdag 31 maart nog 0,75 euro per persoon/nacht betaalden, is dat vanaf 1 april 2,50 euro per persoon/nacht. Dit zijn de prijzen inclusief iva/btw.

Buiten Barcelona

Deze 246% verhoging geldt alleen voor de stad Barcelona aangezien de toeristenbelastingen voor appartementen buiten de hoofdstad verhoogd worden van 0,50 euro per nacht/persoon naar 1,00 euro per nacht/persoon, nog steeds 50% meer aanslag op je vakantiebudget en hetzelfde bedrag wat iemand moet betalen voor een viersterrenhotel.

De toeristenbelastingen vanaf 1 april

 • Vijfsterrenhotels in heel Catalonië kosten per persoon/nacht 2,50 euro (incl. iva/btw)
 • Viersterrenhotels en viersterren superior hotels kosten per persoon/nacht 1,25 euro in Barcelona en 1,00 euro in de rest van Catalonië (incl. iva/btw)
 • Toeristen appartementen kosten per persoon/nacht 2,50 euro in Barcelona en 1,00 euro in de rest van Catalonië (incl. iva/btw)
 • Rest van accommodaties zoals campings etc. kosten per persoon/nacht in Barcelona 0,75 euro en in de rest van Catalonië 0,50 euro (incl. iva/btw)
 • Cruiseschepen die langer dan 12 uur aan wal liggen moeten in Barcelona en de rest van Catalonië 2,50 euro per persoon/nacht betalen (incl. iva/btw). Is dat 12 uur of minder dan wordt dat bedrag 0,75 euro per persoon in Barcelona en gratis in de rest van Catalonië. (NIEUW)

Er wordt maximaal voor 7 nachten betaald en jongeren van 16 jaar en jonger hoeven geen toeristenbelasting te betalen, daar is niets aan veranderd. De toeristenbelasting in Catalonië wordt in principe nooit vooraf afgerekend en dient men ter plaatse bij de receptie of de verhuurder te betalen.

Verhuurorganisaties/websites

Vanaf nu mogen verhuurorganisaties zoals Airbnb, Homeaway en anderen vooraf de toeristenbelastingen afrekenen en worden zij geacht deze weer af te staan aan de Catalaanse regionale regering. Of dat ook geldt voor particuliere of kleinere verhuurorganisaties is niet helemaal bekend.

Boetes

Het niet afstaan de toeristenbelastingen kan leiden tot boetes tussen de 600 en 2.000 euro en nog eens 300 euro als de belastingen wel betaald worden maar het verhuur identificatienummer (código de identificación del alojamiento) niet vermeld wordt of als deze incompleet is. Het vreemde is echter dat de Catalaanse belastingdienst deze nummers nog moeten uitgeven en verwerken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Nog even een late reactie:
  De Staat moet geld hebben om de boel draaiende te houden. Daarom is het belastingsysteem uitgevonden. Het volk betaalt aan de Staat over ALLES belasting. Van de aankoop van een paar sokken, een parkeerbonnetje tot aan de aankoop van een auto, een huis. Dat vinden we heel gewoon. Want tenslotte is alles handel. Dus ook het tourisme is handel. Precies zoals bij voorbeeld een winkelier belasting over een geleverd product aan zijn klanten doorberekent zo berekent nu ook de hoteleigenaar en de campingbaas de belasting door aan zijn klant voor het geleverd product. Het eerste heet belasting toegevoegde waarde, kortweg btw, het laatste heet touristenbelasting.

 2. In één woord: Schandalig. Soms word ik zo moe van dit land. Ze kunnen niets organiseren, behalve prijzen verhogen. Als ik andere reacties lees, dan mogen we nog niet klagen. Helaas heb ik de mentaliteit van de Catalanen heel goed leren kennen in de afgelopen 10 jaar. Ze begrijpen niets, maar dan ook niets van economie. Nu lijkt het in de toeristenbusiness nog goed te gaan, maar kijk maar even wat er gebeurd is in Zuid Frankrijk. Ze koersen naar hetzelfde rampscenario. Côte Duur. Toerisme wordt een melkkoe, let maar op mijn woorden.

 3. En maar klagen! Ga eens een weekeindje naar Scheveningen, niet alleen zijn daar de prijzen schandalig hoog maar ook de service slaat nergens op.
  Voor het zelfde geld kun je een week leven in Andalusië waar je ook nog eens welkom bent.
  Spanje is een fantastisch land waar het leven 50% goedkoper is dan in Nederland en je niet altijd met een paraplu hoeft lopen te zeulen.

  1. Wat Scheveningen betreft ben ik het helemaal met je eens en wat krijg je voor je geld, als je een biertje besteld krijg je toch een enorme bak schuim waar je U tegen zegt. Belastingen zijn ze hier ook erg goed in, overal moet je voor betalen alleen het adem halen is nog gratis. Achter bijna elk zelfstandig naamwoord in het woordenboek kan je belasting plaatsen.

 4. Als verhuurder heb je ook nog veel werk met alle formulieren invullen.
  En gaat ook nog in het Catalaans ook. Nu weer de verhogingen. Vlak voor het seizoen begint.

 5. Ik woon in Al;aska en de toeristen belasting in Hotel is 8% per nacht zo in hotel van $150.00 pernacht is $12.00 toeristen belasting zo stop complaining

 6. Waarom weer profiteren van de toeristen ???? het is aan de Costa ‘s hun grootste inkomsten ,beseffen ze dat nu nog niet ¡¡¡

  1. Wij wonen er 8 maanden per jaar. De Spanjaarden zijn de drukte en soms overlast moe aan het worden.
   Vooral al die welke na jaren nog geen woord Spaans spreken en vinden dat alles in hun land beter is

 7. Redactie: Ik denk dat het verschil tussen 0,75 en 2,50 een verhoging is van 235% en een verhoging van -,50 naar 1,00 een verhoging is van 100%.
  Of heb ik heel vroeger niet goed opgelet in de tweede klas van de lagere school tijdens het rekenuurtje?

 8. Heel normaal komen er veel toeristen naar land(plaats) wil ieder gelijk het maximale er uit halen. Meestal vergeten ze dat het wel eens een om gekeerde effect kan hebben.
  Ja het kan zelfs zo zijn dat men gaat investeren en schulden aan gaat. En dat volgend jaar er nog nauwelijks een toerist komt.

 9. De prijzen swingen de pan uit in Spanje, zowel om er op vakantie te komen als om er langer te verblijven. Dit mooie liedje zal zeker niet blijven duren, en dan is er nog niet eens een aanslag gebeurd want dan zal men zeker massaal wegblijven uit spanje en kunnen ze soldenprijzen hanteren net zoals in Turkije waar ook niemand nog heen wil.

 10. Echt weer Spaans, komen er weer horden toeristen naar Spanje gaan wij ze eens netjes uitkleden en ons wéér uit de markt prijzen tot ze terecht wegblijven.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken