skip to Main Content
Ciudadanos zou grootste politieke partij van Spanje worden als er nu verkiezingen zouden zijn

Ciudadanos zou grootste politieke partij van Spanje worden als er nu verkiezingen zouden zijn

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Net zoals altijd aan het begin van een nieuw maand worden er peilingen gepubliceerd in de Spaanse kranten over de politieke partijen en kunnen deelnemers de vraag waar ze op zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn beantwoorden. De krant El Mundo heeft deze zondag een peiling geplaatst die samengesteld werd door Sigma Dos en waaruit blijkt dat Ciudadanos van partijleider Albert Rivera de grootste partij zou worden.

Als het aan de peiling van de krant El Mundo ligt zal Spanje niet meer blauw gekleurd zijn van de Partido Popular (PP) of rood gekleurd van de Partido Socialista Obrero Español (PSOE) maar oranje gekleurd van de partij Ciudadanos (C’s). Het is de partij van voorman Albert Rivera die bij de laatste verkiezingen in de autonome deelstaat Catalonië wist te winnen en de meeste stemmen achter zich wist te krijgen dankzij de inzet van Inés Arrimades. Die winst in Catalonië heeft de oranje gekleurde partij een steun in heel Spanje gegeven.

Volgens de enquête van Sigma Dos die deze zondag werd gepubliceerd zou de C’s partij 26,7% van alle stemmen binnen weten te halen wat het dubbele is van de 13,1% die de partij nog wist te behalen bij de verkiezingen van juni 2016. C’s zou daarmee de grootste partij van Spanje worden en de PP en PSOE ver achter zich laten waardoor de nieuwe minister-president van Spanje wellicht Albert Rivera zou kunnen worden.

De PP partij wist bij de verkiezingen in juni 2016 nog 33% van de stemmen te krijgen maar dat zou volgens deze peiling met bijna 10% dalen naar 23,3% waarmee de partij van de huidige minister-president Mariano Rajoy de tweede grote partij zou worden.

Als derde partij komt bij deze peiling de PSOE naar voren met 19,7% van de stemmen wat minder is dan de 22,7% van de stemmen die de socialisten nog wisten te behalen bij de verkiezingen in juni 2016. Partijleider Pedro Sánchez slaagt er maar niet in om het aantal stemmers omhoog te krijgen en heeft vooral te lijden onder de groei van de C’s partij, net zoals de PP overigens.

Als vierde grote partij staat Podemos op de lijst met een 18,4% stemmen volgens deze laatste peiling wat minder is dan de 21,1% van de stemmen die de paars gekleurde partij nog wist te behalen bij de verkiezingen in juni 2016.

LET OP: het gaat hier om een peiling van de krant El Mundo en een peiling geeft natuurlijk niet altijd het echte beeld weer van het politieke klimaat in een land. Daarnaast publiceren alle grote kranten en televisiekanalen hun eigen peilingen waarin de resultaten enorm verschillen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Ik denk dat de Spanjaarden eens naar Europa moeten kijken en inzien dat de absolute meerderheid verleden tijd is. De regeringspartijen hebben, doordat ze de meerderheid hadden, gedaan wat ze wilde. PP en PSOE op landelijk niveau of Convergencia in Catalonië. Ze hebben zoveel corruptie, dat niemand durft te praten, omdat dan alles klapt.
  Waarom wordt Pujol niet vastgezet? Reden genoeg! Maar wanneer hij begint te praten, zijn de gevolgen niet te overzien.

  Dat C’s de toekomst is? Ik denk persoonlijk van niet. Regeren is is niet gemakkelijk en ze hebben zich nog niets bewezen en ontbreekt aan ervaring, maar dit is persoonlijk.

 2. Als die evolutie zich doorzet kunnen Rajoy en zijn bende aan de kant worden geschoven en komt het misschien toch nog goed met de democratie in Spanje. Ik begrijp nog altijd niet waarom bepaalde partijen de minderheidsregering van die aspirant-dictator blijven steunen. Boter bij de vis ?

  1. Hopelijk komt er in de fentrale regering een nieuwe wind maar eerst die beginnen met die rattennest uit te zuiveren in Catalonië

   1. Uitzuiveren van dat ‘rattennest’ is de huidige regering aan het proberen en hopelijk met het enige resultaat dat ze zelf uitgezuiverd worden. Een democratische regering, onder leiding van Ciudadanos die bereid is met de Catalanen over hun belangen te praten in plaats van hen op te sluiten zou ideaal zijn. Onafhankelijkheid is dan zelfs voor de meest extreme Catalaan niet langer een noodzaak. Ik dacht dat men daar in 2006 al in geslaagd was, maar dat een en ander onder druk van Rajoy en zijn bende, om welke reden ook, in 2010 werd teruggeschroefd met de onvrede van de Catalanen en de huidige problemen tot gevolg.

   2. Uitzuiveren van dat ‘rattennest’ is de huidige regering aan het proberen en hopelijk met het enige resultaat dat ze zelf uitgezuiverd worden. Een democratische regering, onder leiding van Ciudadanos die bereid is met de Catalanen over hun belangen te praten in plaats van hen op te sluiten zou ideaal zijn. Onafhankelijkheid zou zelfs voor de meest extreme Catalaan niet langer een noodzaak zijn. Ik dacht dat men daar in 2006 al in geslaagd was, maar dat een en ander onder druk van Rajoy en zijn bende in 2010 werd teruggeschroefd, met de onvrede van de Catalanen en de huidige problemen tot gevolg.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken