skip to Main Content
Wat zijn de Comités voor de Verdediging van de Republiek eigenlijk in Catalonië

Wat zijn de Comités voor de Verdediging van de Republiek eigenlijk in Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Lezers van SpanjeVandaag hebben de afkorting CDR en de term Comités de Defensa de la República regelmatig voorbij zien komen maar veel lezers weten niet wat dit fenomeen eigenlijk is. De CDR zijn groepen separatistisch denkende Catalanen die de vorming van een Republiek steunen en dat door middel van acties op straat proberen over te brengen. Tot voor kort waren deze acties passief maar sinds het gevangenzetten van de separatistische leiders is de “revolutie van de glimlach” verdwenen en zijn de acties harder en vijandiger geworden.

LET OP: De mogelijkheid om te reageren op dit artikel is actief maar mocht blijken dat men zich niet bij het onderwerp houdt en/of andere lezers gaat beledigen etc. dan wordt de optie tot reageren uitgeschakeld. Daarnaast hebben wij het recht om reacties te verwijderen.

De laatste weken komen er steeds meer acties van de CDR groepen in Catalonië waarbij deze vaak niet meer zo vredelievend zijn als voorheen. Sinds het gevangenzetten van de Catalaanse politici die gezien worden als de grondleggers van het opzetten van de Catalaanse Republiek, zijn deze groepen Catalaanse burgers actiever geworden waarbij de glimlachen zijn verdwenen en men de “primavera catalan” ofwel de Catalaanse lente heeft aangekondigd, een periode van acties, onrust en problemen in het toeristische Catalonië.

Wat

De Comités de Defensa de la República werden in het leven geroepen voordat het (illegale) referendum op 1 oktober 2017 plaatsvond maar dan onder de naam Comitès de Defensa del Referéndum. De bedoeling van die eerste comités was om de stembureaus te beschermen door deze onder andere te omsingelen met burgers of de toegang te blokkeren met tractors en vrachtwagens. Koste wat kost moest het referendum (ondanks het feit dat dit door de rechters illegaal was verklaard) doorgaan. Het doel is altijd geweest om op passieve wijze de Republiek te verdedigen. De meeste CDR groepen zijn in Catalonië actief maar er zijn ook CDR groepen actief op de Balearen, in de Comunidad Valenciana, op andere plaatsen in Spanje maar ook in het buitenland zoals Groot Brittannië, Duitsland en uiteraard België waar tot voor kort Puigdemont in eigen gekozen ballingschap leefde.

Na het referendum en alle problemen die ontstonden nadat de politie op hardhandige wijze een einde probeerde te maken aan het illegale referendum, werden de Comités de Defensa de la República opgericht om de Republiek verder te verdedigen. Hierbij werd altijd nauw samengewerkt met de andere separatistische organisaties zoals het ANC en Omnium Cultural.

De eerste niet passieve actie van de CDR vond plaats op 20 september toen de Guardia Civil een huiszoeking deed bij het Conselleria de Economie in Barcelona. Hierbij werden de agenten zo’n beetje gegijzeld in het gebouw, moesten de medewerkers van de Catalaanse rechtbank via het dak vluchten, werden de voertuigen van de Guardia Civil vernietigd, werden wapens en kogels gestolen (wapens werden later teruggevonden) en waren de leiders van het ANC en Omnium, de nu bekende los jordi’s, ook van de partij en stonden zij op de vernielde politiewagens de meute aan te moedigen om actie te ondernemen. Hiervoor werden de los jordi’s o.a. vastgezet omdat de rechter hier geweld in ziet.

Hoe

Volgens de laatste telling zouden er inmiddels zo’n 285 CDR groepen zijn verdeeld over heel Catalonië, van het kleinste dorp naar de grootste stad. Het opvallende is dat de CDR geen duidelijke organisatiestructuur hebben en het moeten hebben van de sociale media zoals Twitter, groepen op WhatsApp en vooral het beter beveiligde Telegram waarop acties worden aangekondigd. De CDR zijn niet direct gelinkt aan een politieke partij maar kunnen meer gezien worden als een beweging van het Catalaanse volk, althans het deel wat als separatist denkt. De laatste weken worden de acties echter steeds beter georganiseerd en lijkt het erop dat er een betere structuur is gekomen en de acties niet meer zo spontaan zijn als voorheen.

De CDR bestaan uit leden van alle leeftijdsgroepen die Catalonië als een eigen Republiek willen zien en zich dus willen afscheiden van Spanje. Het grootste deel van de deelnemers zijn echter jongeren in de leeftijdsgroep 18 tot 35 jaar die er heilig van overtuigd zijn dat Catalonië beter af is als een Republiek. Het is ook deze groep die de meeste problemen veroorzaakt door wegen te blokkeren, containers te verbranden, banden op straat in fik te zetten, graffiti plaatsen op partijgebouwen van politieke partijen die anders denken dan de separatisten, op internet andersdenkenden bedreigen zoals ook de rechter in Madrid of partijleiders van de PP, Ciudadanos en PSOE in Catalonië die nu extra beveiligd moeten worden etc.

Toekomst

Niemand weet wat de toekomst gaat brengen wat betreft de CDR maar de leden zijn ervan overtuigd dat de Spaanse staat het Catalaanse volk onderdrukt door middel van de politie (verwijzende naar 1 oktober, het enige incident tot nu toe waarbij ondanks de manipulatie van de Generalitat slechts 4 gewonden in de ziekenhuizen werden behandeld) en dat door het gevangenzetten van de “presos politicos” ofwel de politieke gevangenen voorkomen wordt dat de resultaten van de verkiezingen van 21 december 2017 effectief kunnen worden in een separatistische regiorgering, ook omdat de belangrijkste politici of in de cel zijn geëindigd of gevlucht zijn naar het buitenland. Daarbij zeggen de CDR leden dat dit gebeurd is vanwege de politieke overtuiging van de gevangenen en niet voor het overtreden van de wet (waaronder de belangrijkste, de grondwet), het niet navolgen van de rechterlijke uitspraken en het verduisteren van overheidsgeld wat gebruikt werd voor het referendum wat illegaal was verklaard door het Constitutioneel Hof.

De CDR beloven dat het een problematische “primavera” ofwel lente zal worden in Catalonië en zoals ze eerder al hebben gegeven, Catalonië tot een hel zullen maken voor de Spaanse staat en de rechter Pablo Llarena, die overigens samen met zijn vrouw en kinderen ook bedreigd wordt. Tot nu toe zijn er acties geweest op snelwegen waarbij duizenden onschuldige weggebruikers de dupe zijn en lijkt het erop dat men voorlopig nog wel even door zal gaan. Er wordt dan ook geroepen om een algemene staking in Catalonië om zo het leven, de economie en alles plat te leggen in een deelstaat die juist nu in de lente- en zomermaanden veel bezocht wordt door buitenlandse toeristen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 30 reacties
 1. als je zo expliciet schrijft dat reactief kunnen worden verwijderd schrijf dan eerst een het artikel objectief en zonder toevoeging van de persoonlijke mening van de auteur!

  1. Hier ook weer zelfde reactie: zet je eigen Spanje-site op als het je hier niet bevalt.
   Bvb: “Catalonië Vandaag” oftewel CV.

 2. Wat het aantal gewonden betreft. Raadpleeg hiervoor de ziekenhuizen en je zult merken dat het er aanzienlijk meer waren dan vier. Ik neem aan dat je ook de beelden hebt gezien.
  Verder zijn er filmbeelden waarop de zien is dat in ieder geval een van de Jordi´s de menigte probeert te kalmeren.Maar ja als je zonder enige vorm proces maandenlang opgesloten zit kun je dit natuurlijk moeilijk bewijzen. Dit gebeurt in het Spanje van vandaag. Verder wil ik nog even kwijt dat een gevangenbewaarder op straffe van ontslag en vervolging geprotesteerd heeft tegen de behandeling van de “politieke” Catalaanse gevangenen`. Zij worden volgens hem slechter behandeld dan Tejero die met wapens het Spaanse parlement binnendrong en ETA leden die gemoord hebben.Maar ja Tejero kwam uit het leger dat nooit gezuiverd is na de tijd van Franco.

  1. Sorry Bakker….jij hebt dus alle ziekenhuizen gesproken begrijpen we dat goed?
   Wat was dan de uiteindelijke score?
   Of het er 4 waren of niet, dat weet ik niet, maar de kans dat jij echt alle ziekenhuizen in de regio hebt gesproken acht ik vrij klein.
   En wat ik ook knap vind is dat iemand aan beelden kan zien wat voor verwondingen men oploopt….misschien toch een klein beetje meelopen met wat anderen roepen Bakker of alles met eigen ogen gezien en erbij geweest?

   En niemand zit zonder enige vorm van proces vast, ze worden regelmatig weer voorgeleid. Dan wordt bekeken of iemand vrij komt, of niet, of onder voorwaarden. Het is mede te danken aan de vluchters onder deze mensen, dat de rechter bang is dat ze allemaal zullen vluchten. Daarnaast kijkt de rechter naar kans op herhaling van de delicten en zo lang die kans erg groot is en de mensen in kwestie ook zelf toegeven op sociale media etc. dat ze gewoon door zullen gaan met de wet te overtreden….tja wat moet die rechter dan doen??

   Jouw hele berichtgeving lijkt vooral te komen uit bepaalde media in andere landen….ik zal maar niet zeggen welke ik bedoel, want dan krijg ik weer allerlei mensen over me heen. Als je bewijs hebt van je beweringen, dan zou ik die graag horen en zien.

   1. Ik heb familie in Catalonie, die erbij waren en die hebben gezegd dat er meerdere mensen afgevoerd zijn naar ziekenhuizen. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat zomaar vertellen.Er zijn er een aantal verwond door rubberkogels, die verboden zijn in Catalonie.Graag zou ik een reactie zien op de behandeling van de gevangenen en het verhaal van de cipier. Mijn mening wordt, helaas voor jou,
    niet gevormd door media, maar door mensen die erbij aanwezig waren. Leg mij eens uit dat je mensen zonder vorm van proces gevangenzet terwijl anderen die miljoenen achterovergedrukt hebben nog steeds vrij rondlopen.

    1. Ik zal het je even uitleggen:
     Men wordt vastgezet op grond van vermoeden van strafbare feiten of op heterdaad betrapt en dát is niet – zoals jij zegt: zonder vorm van proces – nee het proces wordt dan op een latere datum gevoerd. Is dat volgens jouwvredenatie: zonder vorm van proces? Rare hersenkronkel van jou hoor, ook al omdat dit overal ter wereld de procedure zo wordt gevolgd (uitzonderingen zijn bvb in een dictatuur: dáár wordt je zonder enige vorm van proces den bak ingegooid of ter dood veroordeeld). Is dat in Spanje: NEE ze moeten nog voorkomen!
     Di weet jij ook wel maar zoals gewoonlijk lezen we hier weer een bericht van een sep-aanhanger

    2. Ik heb bedrijven daar Bakker, mensen die voor me werken, dat heb ik eerder nooit willen zeggen hier, want dan krijg ik de wind van voren, maar ik haal mijn bedrijven daar heel snel weg, want het is een zeer slecht klimaat daar….en dan heb ik het niet over het weer.

     Dus ik weet heel goed wat er speelt en wat waar is en niet waar is!
     Jij spreekt over ¨familie¨ als ik een kwartje kreeg voor iedereen die zegt dat hij of zij er mensen kent dan was ik al rijk zonder er bedrijven te hebben!

     En je hebt gelijk er lopen mensen rond die miljoen achter over hebben gedrukt…eentje daarvan zit nu vast in Duitsland heb ik onlangs vernomen.

     Anderen, van de PP en de PSOE, worden nu door het OM voorgeleid en zullen hun straf krijgen….nog weer anderen die miljoenen hebben gestolen, wetten overtreden en ga zo maar door, ach eentje is nu de president van de USA….dus tja, wat is nu exact je punt??

    3. er is er EEN verwond door een rubberen kogel, niet een aantal. Afvoeren naar ziekenhuis en daarna weer naar huis is een ding, opnemen in het ziekenhuis een ander. Men zit in voorlopige hechtenis omdat de rechter acht dat er vluchtgevaar is, iets wat ook wel blijkt uit diegene die dus al gevlucht zijn.

 3. Als die eene zijn woorden en daden terug trekt die dit spel begon is alles opgelost maar die zit nu in Madrid en antwoord gewoon ik weet van niets

  1. Die ene die alles begonnen is (met een illegaal referendum) was gevlucht nar België en zit nu in een Duitse gevangenis. Hopelijk komen die andere lafaards ook nog vast te zitten.

 4. Het valt mij op in het artikel, dat van de leden of lieden, de meeste een leeftijd hebben van 18 tot 35 jaar. Veelal zitten deze personen nog in opleiding, wonen nog thuis, hebben, naar ik denk, een gezond verstand, niet vergiftigd door het verleden, want daar zijn ze te jong voor om meegemaakt te hebben. Dat zij makkelijker tot geweld en vernieling overgaan moet denk ik toch gezocht worden in de opvoeding. Het gebrek aan respekt voor autoriteit, het zien van soortgelijke beelden op de media, het gezien hun leeftijd laten zien hoe dapper ze wel niet zijn, zal hier allemaal aan bijdragen. Het valt ook op dat zeer jonge kinderen hun laadklep opentrekken, gelijk aan een overvliegende straaljager, als zij hun zin niet krijgen. Vele vaders en/of moeders reageren daar niet op en nemen gepaste afstand, waarmee ze aangeven dat dat soort brulapen niet bij hen hoort. Het gebrul heeft meestal resultaat en een toekomstig gedrag is geboren. Het is jammer en zeker verontrustend, dat dit soort ettertjes een regio plat kunnen leggen. Het is zeer verontrustend dat veelal de plaatselijke politie meedoet aan dit soort manifestaties en het zootje in het gareel houdt. Uiteindelijk zijn dit soort orde-handhavers ook jong geweest en hebben met datzelfde brullen hun positie in de maatschappij weten te veroveren.

  1. Dat kopt ervan he als je decenia lang autonome vrijheid geeft in het opleiden van de kinderen. Grote stommiteit geweest vd centrale regering(en). Zulke grijheden heeft men zelfs in Vlaanderen niet!

 5. Men schiet zich zelf weer in de voet, er is al zoveel stuk gemaakt en het gaat maar door, waar blijft het verstand.

 6. De anarchisten onder de separatisten ruiken hun kans om de economie te ontwrichten. Arm volk dat zich zo laat gijzelen door slechts enkele honderden, die het geen barst kan schelen wat zij hun streekgenoten aandoen. Ik hoop niet geconfronteerd te worden met deze lui, want ik weet nog niet hoe ik zal reageren.

  1. Als het er maar enkele honderden waren, dan had Madrid beter zelf een referendum georganiseerd. Zoals men voor Schotland in de UK er een toegelaten heeft.

   1. Volgens mij bedoeld Jaap hier de échte separatisten: enkele honderden rebellen/oproerkraaiers waarvan er enkelen lafhartig gevlucht zijn. De rest zijn meelopers (ong 2,2 miljoen), generaties die geïndoctrineerd zijn door het autonome schoolsysteem. Stommiteit van Madrid!

    1. Vlaming man, die Luc zit helemaal niet hier en is er ook nooit geweest.
     Zoals jij wel, jij kent het land en bent er groot geworden, die Luc, man man, dat is wat we noemen een ¨Salon politicus¨ lekker vanuit de luie stoel dom gedoe de wereld in zenden want het raakt hem toch niet.
     Ik denk dat ik weet wie hij is, verdoe je er je tijd niet aan….

     Ik hoop alleen maar dat het goed met je gezondheid gaat Vlaming! Kop op man!

     1. Bedankt Juan74. Hahaha soms moet ik lachen om de wijze waarop jij je reacties neerpent en zijn ze tevens best goed onderbouwt. Doe zo voort

   2. nee, een referendum mag niet volgens de huidige grondwet, niet in heel Spanje en niet in een deelstaat zoals Catalonië. En dat wisten de politici in Catalonië maar ondanks dat hebben ze toch doorgezet met hun plannen omdat ze dat “democratisch” vonden, iets wat dus precies het tegenovergestelde is. Stel dat een referendum wel mogelijk zou zijn geweest dan geldt dat voor HEEL Spanje waarbij ALLE Spanjaarden mogen beslissen over Catalonië. Schotland en de GB is een heel ander verhaal en is niet te vergelijken met Catalonië, maar dat is hier al zo vaak gezegd.

 7. Als we de geschiedenis van de afgelopen jaren en eeuwen goed bekijken, is het gelukkig zo dat vroeger of later het extremisme nooit zal overwinnen.

  Ik gun iedereen zijn eigen vrije mening, maar als die inhoudt dat je een ander jou mening wilt gaan opleggen, dan heb je het echt niet begrepen. Dit soort lui zijn dan ook extremisten en hebben dit ook al meerdere keren bewezen nu. Ik doel dan nog niet eens op Puigdemont of de meeste ex-regering leden, maar meer op mensen die dus fysiek geweld niet schuwen om hun zin door te drijven. De beide Jordi´s bijvoorbeeld hebben zich overduidelijk schuldig gemaakt aan het fysiek bedreigen van mensen en het slopen van overheidsbezit.

  Als ik als gewone burger op straat iemand bij zijn strot grijp of bedreig, word ik ook opgepakt. Als het dan ook nog eens mensen zijn, die werken bij een rechtbank en politie (Guardia Civil) medewerkers zijn, die gewoon hun werk doen….tja dan weet je dat je in Spanje aan de beurt bent. Ik begrijp werkelijk niet dat mensen dan gaan spreken over ¨politieke gevangenen¨ deze 2 mensen zaten overigens niet eens in het parlement of de regering.

  Ik hoop dat mijn reactie netjes genoeg is beste Redactie? Zo niet, dan hoor ik dat graag, maar ik gebruik geen scheldwoorden of wat dan ook.

  1. Neem nou maar van mij aan dat de Spaanse rechtbanken en regering met hand en tand zullen verdedigen dat Catalonië deel van Spanje is en blijft.
   Historisch gezien zijn Catalanen genetisch afstammelingen van Romeinen en Spanjaarden, hebben een iets afwijkende taal, maar hebben namen/achternamen, uitspraken, godsdienst en mentaliteit vergelijkbaar met Spanjaarden en Zuid-Europeanen.
   Talen en dialecten zijn ontstaan in heel Europa door het samenklieken van families in bepaalde streken, net als in Nederland en in België.
   Sprak je buurman niet jouw dialect dan was hij al gauw een no-go, oftewel iemand die je niet kon vertrouwen.
   Als je dan jarenlang geïndoctrineerd wordt door opa en oma en je ouders dat alleen je eigen tradities het beste zijn, dan onstaat er al snel een wantrouwen tegenover andere culturen en godsdiensten en jaag je ze weg.
   Spanje is deel van de EU, en heeft nog maar sinds enkele decennia een democratisch systeem, waar naar mijn mening de meeste Spanjaarden nog steeds niet weten hoe ze daarmee moeten omgaan.
   Integendeel, alle Spanjaarden verdedigen hun eigen kliek zonder benul of dat nou wel hout snijdt voor de medeburger in dezelfde streek.
   Helaas ook bij de Catalanen, een prachtig volk, ontwikkeld en met mooie tradities, maar niet bereidt zijn om bij te dragen aan de bouw van een stuwmeer in armere deelstaten, of gelden te betalen aan de centrale regering.
   Daarentegen kan jeje ook afvragen waarom de centrale regeringen in Spanje hun melkkoe Catalonië zo hebben genegeerd.
   Waarom hebben ze in godsnaam het eerste TGV hogesnelheidstrein-traject tussen Madrid en Sevilla gebouwd en waarom is de infrastructuur in Madrid en Baskenland 3x beter dan in Valencia en Catalonië ?
   Wie het écht weet mag het zeggen….
   Vanwege de lange tijd dat ik woon in Spanje heb ik best wel recht van spreken.
   Vraag je af wat die separistische Catalaanse leiders voor jou kunnen betekenen.
   Ik weet het…..

   1. Alle rijkere landen van de EU zijn solidair met de armere landen van de EU.
    Of welke instantie, dacht je, dat de autopistas en autovias in Spanje grotendeels betaalde? Inderdaad : de EU.
    Als Catalonie aangeeft dat ze lid wensen te worden van de EU, dan is hun intentie wat betreft solidariteit wel duidelijk.
    Hetzelfde geldt trouwens voor Vlaanderen.

    1. Luc jochie….jij weet niet waar je over spreekt.
     Ze willen alleen maar lid van de EU blijven die Indeps, omdat ze zonder de EU geen bestaansrecht hebben.

     Ze willen van Spanje af maar wel bij de EU blijven?
     Hoor nu jezelf….en overigens, wat heeft dat nog met dit artikel te maken?

     De Catalaanse boeren bijvoorbeeld, zenden iets van 2,5 Miljard per jaar naar wat zij noemen, Madrid,…..ze krijgen terug per jaar….van de EU…juist 5 miljard!
     Dus, natuurlijk willen ze bij de EU blijven, wat ze alleen niet snappen is dat ze iets bij moeten dragen voor ze iets krijgen en de centjes van het HELE land gaan naar de EU en daarvoor krijgen ze veel terug, iets dat onze Hollanders en Duitsers vooral afdragen, want Nederland betaald nog altijd het meeste aan de EU per hoofd van de bevolking….dus AUB….ssssttttt over Spanje!!

  2. Heb jij gezien dat de Catalanen guardia’s bij hun strot grepen. Het was een volledig vreedzaam protest tot Rajoy’s troepen met geweld ingrepen. Had ze gewoon laten stemmen en daarna de verkiezingen ongeldig laten verklaren en een gesprek aangaan met de Catalanen. Er was geen meerderheid voor onafhankelijkheid .
   Deze kwam pas tot stand na het gewelddadig optreden van Rajoy’s “afgezanten.”en met hulp van een partij die je liever niet als bondgenoot hebt.
   De meerderheid wil helemaal geen afscheiding, maar ziet niet graag dat er veel geld verdwijnt in zakken waar het niet hoort. Niet voor niets heeft de Europese Commissie Spanje in 1917 benoemd tot het meest corrupte land van de EU. (kun je opzoeken )

   1. Heb jij gezien dat de seps hun kinderen als een levend schild gebruikten door ze in de scholen te houden, plaatsen die gebruikt werden als risicovolle verkiezingslokalen? Ik wél! Heb jij gezien dat ná 1/10 leerkrachten én schooldirecties de kleine kindjes(!) van bepaalde politiekorpsen naar huis pesten? Ik wél! Heb jij gezien dat er vernielingen werden aangericht door die zogenaamde vreedzame kiezers/betogers? Ik wél! Heb jij gezien dat er “vreedzame” kiezers/betogers waren met helmen en “gevonden straatmeubilair”? Ik wél! Heb jij gezien dat er veelvoudig misbruik vd media werd gemaakt door beelden van bloedende mensen te laten zien, beelden die later van 4j geleden bleken te zijn? Is bewezen! Of ga jij zoals al die sep-vriendjes hier wééral een “trumpke” doen en alles afdoen als fake news?
    En wat betreft het vele geld dat ergens anders naartoe gaat waar het niet hoort: de seps hebben op het gebied van solidariteit met de arme regio’s nog héél veel te leren. Bij mij gewoon een bende egoïsten!

   2. Ehh bakker….achteraf ongeldig verklaren?
    Het was vooraf al illegaal…dus wat zeg je nu eigenlijk???
    Rijd door rood, daarna zeggen we dat het niet mocht of wist je van te voren al dat een rood licht inhield dat je moest stoppen??

    En in 1917 was er nog geen EU man…toen zaten we nog in wereld oorlog 1!!
    en in 1971 was er nog geen EU mocht je toetsen omgekeerd zitten.
    Ga ff lekker in je eigen land onrust stoken AUB

   3. niet Rajoys troepen, politie de door de Catalaanse rechter gestuurd werden omdat het een illegaal referendum was. Geen Rajoy’s afgezanten dus. in 1917? De partij die dus nu populair is is Junts per Catalunya, dat is dus dezelfde partij als diegene die het grootste fraude en corruptieschandaal op naam hebben staan, alleen de naam is veranderd.

  3. In 1830 hebben “extremisten” in de zuidelijke Nederlanden de noordelijke Nederlanders met een revolutie buiten gebonjourd.
   Dit was naar mijn politieke overtuiging beter niet gebeurd, maar toch hebben die extremisten van toen, nu nog altijd gelijk.

   1. Dus Luc, uiteindelijk hebben de extremisten niet gewonnen!
    Zoals gezegd, want jullie zitten nu nog altijd met een deel in de maag die je niet wilde….en succes ermee, maar we snappen wel dat jullie nog altijd denken dat ¨als het de Catalanen lukt, dan ons Vlamingen ook¨

    Newsflash…Nederland wil jullie helemaal niet terug en de Fransen willen de Walen ook al niet…all in all, extremisme loont dus idd niet!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken