80 jaar geleden eindigde de Spaanse Burgeroorlog

80 jaar geleden eindigde de Spaanse Burgeroorlog
Beeld: Archieffoto

80 jaar geleden eindigde de Spaanse Burgeroorlog

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze maandag is het 80 jaar geleden dat de Spaanse Burgeroorlog officieel aan een einde kwam. In Spanje werd er tussen 17 juli 1936 en 1 april 1939 een groot conflict uitgevochten nadat een groep rechtse generaals een militaire staatsgreep pleegde tegen de regering van de Tweede Spaanse Republiek. Aangezien de staatsgreep slecht was uitgevoerd was het Generaal Francisco Franco die de oorlog tot een succes uitvocht en daarna bijna 40 jaar het land met harde hand regeerde.

De Spaanse Burgeroorlog (Guerra Civil) was een gewapend conflict tussen Republikeinen die gesteund werden door de Sovjet-Unie en Mexico en de nationalisten die gesteund werden door nazi-Duitsland, het koninkrijk Italië en buurland Portugal.

Tijdens de oorlog werden er bloedige zuiveringen uitgevoerd in delen van Spanje die veroverd werden door de nationalisten om het toekomstige regime van Franco te consolideren terwijl gelijkaardige moorden plaatsvonden in gebieden die veroverd werden door de republikeinen.

Honderdduizenden burgers aan beide kanten werden vermoord wegens hun politieke of religieuze standpunten en na het einde van de oorlog in 1939 werden diegenen die geassocieerd werden met de verliezende republikeinen vervolgd door de zegevierende nationalisten tijdens het Franco-regime.

Onder de Nationalisten vielen er meer dan 246.000 doden en bij de Republikeinen meer dan 387.000 wat een totaal is van meer dan 633.000 doden tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Onder de doden waren ook veel buitenlanders die meevochten aan de republikeinse kant als onderdeel van de ‘Internationale Brigades’ waaronder ook Nederlanders en Belgen.

De oorlog eindigde uiteindelijk met een overwinning voor de conservatieve nationalisten na het omverwerpen van de democratische regering en de ballingschap van duizenden linkse Spanjaarden van wie velen vluchtten naar vluchtelingenkampen in o.a. Zuid-Frankrijk.

Met de oprichting van een dictatuur onder leiding van generaal Francisco Franco in de nasleep van de oorlog, fuseerden alle rechtse partijen in de structuur van het Franco-regime welke Spanje van 1 april 1939 tot 20 november 1975 op de dag van de dood van Franco regeerde.

Wil je meer weten over de Spaanse Burgeroorlog, bekijk dan eens de uitgebreide pagina met veel informatie op WikiPedia.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.