Search
menu
Search

80 jaar geleden eindigde de Spaanse Burgeroorlog

Oeps ... foto ontbreekt!

80 jaar geleden eindigde de Spaanse Burgeroorlog

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze maandag is het 80 jaar geleden dat de Spaanse Burgeroorlog officieel aan een einde kwam. In Spanje werd er tussen 17 juli 1936 en 1 april 1939 een groot conflict uitgevochten nadat een groep rechtse generaals een militaire staatsgreep pleegde tegen de regering van de Tweede Spaanse Republiek. Aangezien de staatsgreep slecht was uitgevoerd was het Generaal Francisco Franco die de oorlog tot een succes uitvocht en daarna bijna 40 jaar het land met harde hand regeerde.

De Spaanse Burgeroorlog (Guerra Civil) was een gewapend conflict tussen Republikeinen die gesteund werden door de Sovjet-Unie en Mexico en de nationalisten die gesteund werden door nazi-Duitsland, het koninkrijk Italië en buurland Portugal.

Tijdens de oorlog werden er bloedige zuiveringen uitgevoerd in delen van Spanje die veroverd werden door de nationalisten om het toekomstige regime van Franco te consolideren terwijl gelijkaardige moorden plaatsvonden in gebieden die veroverd werden door de republikeinen.

Honderdduizenden burgers aan beide kanten werden vermoord wegens hun politieke of religieuze standpunten en na het einde van de oorlog in 1939 werden diegenen die geassocieerd werden met de verliezende republikeinen vervolgd door de zegevierende nationalisten tijdens het Franco-regime.

Onder de Nationalisten vielen er meer dan 246.000 doden en bij de Republikeinen meer dan 387.000 wat een totaal is van meer dan 633.000 doden tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Onder de doden waren ook veel buitenlanders die meevochten aan de republikeinse kant als onderdeel van de ‘Internationale Brigades’ waaronder ook Nederlanders en Belgen.

De oorlog eindigde uiteindelijk met een overwinning voor de conservatieve nationalisten na het omverwerpen van de democratische regering en de ballingschap van duizenden linkse Spanjaarden van wie velen vluchtten naar vluchtelingenkampen in o.a. Zuid-Frankrijk.

Met de oprichting van een dictatuur onder leiding van generaal Francisco Franco in de nasleep van de oorlog, fuseerden alle rechtse partijen in de structuur van het Franco-regime welke Spanje van 1 april 1939 tot 20 november 1975 op de dag van de dood van Franco regeerde.

Wil je meer weten over de Spaanse Burgeroorlog, bekijk dan eens de uitgebreide pagina met veel informatie op WikiPedia.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?