skip to Main Content
80 jaar geleden eindigde de Spaanse Burgeroorlog
Archieffoto

80 jaar geleden eindigde de Spaanse Burgeroorlog

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze maandag is het 80 jaar geleden dat de Spaanse Burgeroorlog officieel aan een einde kwam. In Spanje werd er tussen 17 juli 1936 en 1 april 1939 een groot conflict uitgevochten nadat een groep rechtse generaals een militaire staatsgreep pleegde tegen de regering van de Tweede Spaanse Republiek. Aangezien de staatsgreep slecht was uitgevoerd was het Generaal Francisco Franco die de oorlog tot een succes uitvocht en daarna bijna 40 jaar het land met harde hand regeerde.

De Spaanse Burgeroorlog (Guerra Civil) was een gewapend conflict tussen Republikeinen die gesteund werden door de Sovjet-Unie en Mexico en de nationalisten die gesteund werden door nazi-Duitsland, het koninkrijk Italië en buurland Portugal.

Tijdens de oorlog werden er bloedige zuiveringen uitgevoerd in delen van Spanje die veroverd werden door de nationalisten om het toekomstige regime van Franco te consolideren terwijl gelijkaardige moorden plaatsvonden in gebieden die veroverd werden door de republikeinen.

Honderdduizenden burgers aan beide kanten werden vermoord wegens hun politieke of religieuze standpunten en na het einde van de oorlog in 1939 werden diegenen die geassocieerd werden met de verliezende republikeinen vervolgd door de zegevierende nationalisten tijdens het Franco-regime.

Onder de Nationalisten vielen er meer dan 246.000 doden en bij de Republikeinen meer dan 387.000 wat een totaal is van meer dan 633.000 doden tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Onder de doden waren ook veel buitenlanders die meevochten aan de republikeinse kant als onderdeel van de ‘Internationale Brigades’ waaronder ook Nederlanders en Belgen.

De oorlog eindigde uiteindelijk met een overwinning voor de conservatieve nationalisten na het omverwerpen van de democratische regering en de ballingschap van duizenden linkse Spanjaarden van wie velen vluchtten naar vluchtelingenkampen in o.a. Zuid-Frankrijk.

Met de oprichting van een dictatuur onder leiding van generaal Francisco Franco in de nasleep van de oorlog, fuseerden alle rechtse partijen in de structuur van het Franco-regime welke Spanje van 1 april 1939 tot 20 november 1975 op de dag van de dood van Franco regeerde.

Wil je meer weten over de Spaanse Burgeroorlog, bekijk dan eens de uitgebreide pagina met veel informatie op WikiPedia.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Franco, Hitler, Stalin, Mussolini de dictaturen in Zuid Amerika, Azië en Afrika hebben allen 1 ding gemeen…..en dan zijn er nog steeds mensen…. alhoewel…die een dictator prijzen. Het blijkt maar weer dat het zoogdier mens niet altijd het predikaat menselijkheid verdient!!
  De fascistische leider staat garant voor veel lijden…..daar kan geen afgesloten auto tegenop!!
  De Costa del Sol doet in ieder geval vandaag zijn naam weer eer aan….

 2. MET VERBAZING LEES IK DE COMENTAREN VAN DE ONTWETENDEN , ALS U NIETS AFWEET OVER DE SPAANSE BURGEROORLOG , ONTHOUW U DAN VAN COMENTAAR , FRANCO HEEFT SPANJE GERED VAN DE TERREUR EN TIRANIE VAN DE RODE FASCISTEN , WIST U DAT DE SPAANSE REVOLUTIE EEN VOORTZETTING WAS VAN DE STALIN TERREUR IN RUSLAND , DAT STALIN EEN FILIAAL WOU IN SPANJE , DAT DE RODE FASCISTEN HELEMAAL NIET DEMOCRATIES WAREN , DAT DE RODE FASCISTEN EEN VRESELIJKKE TERREUR UITOEFENDE IN SPANJE , DENK AAN DE HONDERDEN KERKEN EN KLOOSTERS DIE WERDEN GEPLUNDERT EN IN BRANDGESTOKEN , DE SLACHTPARTIJEN OP NONNEN PRIESTERS ENZ , TERWIJL DE RODE REGERING DE POLITIE OPDRACHT GAF , DE MOORDENAARS EN BRANDSTICHTERS TE BESCHERMEN TEGEN DE GOEDE SPANJAARDEN , DE RODE FASCISTEN DEDEN HUISZOEKINGEN BIJ SPANJAARDEN DIE VERDACHT WERDEN VAN RECHTSE SIMPATIYEN, WIE EEN SPAANSE VLAG OF KRUISBEELD IN HUIS HAD WERD MEEGENOMEN VOOR EEN WANDELING , DEZE MENSEN WERDEN BRUUT GESCHEIDEN VAN FAMILIE LEDEN , EN IN VEEL GEVALLEN LEVEND IN MIJNSCHACHTEN GEGOOID WAAR OP DEZE WERDEN DICHTGEMETSELD , DE RODE TERREUR WAS VERSCHRIKKELIJK , 5000 ONSCHULDIGE SPANJAARDEN , WERDEN IN MADRID UIT DE GEVANGENIS GEHAALD EN NAAR EEN BEGRAAFPLAATS GEBRACHT WAAR ZE WERDEN VERMOORD , HUN MISDAAD ? ZE WAREN RECHTS EN CHRISTELIJK , IEMAND SCHREEF OVER HET BOMBARDEMENT IN BASKENLAND , WAT HAD FRANCO HIER MEE TE MAKEN? HET BOMBARDEMENT WED UITGEVOERT DOOR HET DUITSE CONDORLEGIOEN , FRANCO WIST HIER NIETS VAN , NOGMAALS FRANCO HEEFT EEN EINDE GEMAAKT AAN DE RODE TERREUR , EN GAF SPANJE 40 JAAR VAN VREDE EN VOORUITGANG , GRACIAS MI GENERAL , VIVA FRANCO EN ARRRIBA ESPAÑA

 3. Ik hoop dat mijn vrees ongegrond is maar denk dat ons terug een burgeroorlog staat te wachten daar een gewone oorlog geen slachtoffers meer maakt.De eunie is dit al flink in kaart aan het zetten met hun invoer.

 4. Ben het met jou eens Ramon,
  Onder Franco zijn zó véél mensen verdwenen en vermoord.
  Tot op heden “vergeet “men het liever,
  zelfs op de scholen ontbreekt deze geschiedenis, in het onderwijs.( absurd ! )
  Ik herinner me nog goed de Guardia Civil in die tijd.
  Wij konden, als jonge meiden, ze beter uit de weg gaan.
  Ze hadden alle macht, deden waar ze zin in hadden,
  schoten voor de lol met hun pistolen. Dood griezelig was dat !
  Natuurlijk was het fijn om je fiets niet op slot te hoeven zetten ect.
  maar angst is nog erger.

 5. Franco heeft ongetwijfeld veel goeds gedaan. Kijk bijvoorbeeld ook naar de bevriende natie van Hitler Duitsland. In die tijd kon je als Duitser rustig de keukendeur open laten, je fiets zonder slot aan het station parkeren, je hoefde niet te vrezen voor werkeloosheid en anders waren er altijd nog de buitenlandse gastarbeiders uit de bezette gebieden. Je moest alleen geen Jood zijn. Zo was het ongetwijfeld ook in Spanje, je moest geen afwijkende ideeën hebben. En wat Stalin betreft: gingen er geen scheepsladingen Amerikaanse tanks naar hun, toenmalige, grootste bondgenoot.

  1. De Amerikaanse tanks die naar de toenmalige bondgenoot de Sovjet-Unie werden verzonden waren van slechte kwaliteit, de motoren liepen op kerosine wat de brandbaarheid verhoogde. De vrachtwagens waren veel beter.

  2. Pardon, hoe gezond ben je in je hoofd? ” Anders waren er altijd nog de buitenlandse gastarbeiders uit de bezette gebieden”. Dit waren meestal dwangarbeiders waarvan duizenden het leven hebben verloren door uitputting en mishandeling in de dwangarbeiderskampen.

 6. Ik ken Spanje al heel lang, sinds 1968. Franco was een dictator, ok. Maar het was er veilig, moest zelfs mijn auto niet op slot doen, onze boot lag gewoon op het strand met alles erin, alleen, de Spaanse vriendinnen hadden het wat moeilijk,
  geen bikini aan de straat van het strand, enz. Met wat spaans spreken als buitenlander in die tijd was alles wel geregeld.. Dit is natuurlijk nostalgie. Maar of Franco in dat tijdperk zo slecht was, ik betwijfel het. Er zijn daarna vele schandalen gebeurd, zeker in Immo.

  1. Ik sinds 1962 en jouw bikini-visie is volkomen humbug, niveau nihil…..
   Je zou je eens verder moeten verdiepen in wat Franco allemaal heeft bereikt met zijn middeleeuwse straffen en intolerante attitudes tegenover zijn onderdanen.

 7. Franco maakte een einde aan de rode-loge regering van de Republiek die breuk inhield met de Spaanse traditie en een filiaal dreigde te worden van Stalin. De socialisten doen er onwijs aan om Franco uit de Vallei der Gevallenen te willen verwijderen!

  1. Niet te geloven dat er toch mensen zijn die Franco prijzen. Deze man is een zwarte periode in de geschiedenis van Spanje. Daar hoort ook zeker geen praalgraf bij.

   1. Aan beide kanten zijn gruweldaden begaan ,maar binnen in de repupliekeinse kant was er oneenigheid en waren het de kommunisten dewelken verwoestingen van kerken tegen hielden. Hitler en De Kerk (=ook een dictatuur)hebben Franco de overwinning bezorgd ,maar de beste soldaten van de Internationale waren “Duitsers” voor hen is er zelfs een gedenkteken (=standbeeld) opgericht :heb ik in een réportage gezien ,maar weet niet meer waar dit monument staat ;wil het graag weten ….Keep smiling

  2. Ik hou het kort, Guernica zeker vergeten? Een stad zonder enige waarschuwing bombarderen dat kunnen alleen fascisten! Natuurlijk samen met de Juncker vliegtuigen van bondgenoot Hitler.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken