skip to Main Content
Spanje wil gevarendriehoeken vervangen voor lichtgevende elementen
123rf

Spanje wil gevarendriehoeken vervangen voor lichtgevende elementen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT wil in het jaar 2025 de traditionele gevarendriehoeken die men op het wegdek dient te plaatsen bij pech of een ongeval, vervangen voor andere meer veilige methodes van signalering. Dat wil de DGT doen door middel van elementen die genoeg licht geven om andere automobilisten voor een gevaarlijke situatie te waarschuwen.

De Dirección General de Tráfico (DGT) wil dat automobilisten in het jaar 2025 geen gebruik meer maken van gevarendriehoeken (triángulos) om gevaarlijke situaties op de weg aan te geven maar door speciale lichten. De verkeersdienst legt verder niet uit welke lichtgevende elementen dit dan zouden moeten zijn. Op dit moment is het niet verplicht om iets dergelijks bij zich te hebben maar wordt het wel aangeraden.

De DGT erkend dat het uit een voertuig, welke vaak al fout op de weg staat, stappen om daarna een gevarendriehoek te plaatsen voor de automobilist gevaarlijke situaties kan opleveren.

Dat het plaatsen van gevarendriehoeken gevaarlijk kan zijn blijkt uit dat er in 2018 tenminste 20 personen om het leven zijn gekomen toen zij een gevarendriehoek wilden plaatsen. In 2018 is het aantal overleden voetgangers op de wegen gestegen naar 303 waarbij het niet helemaal bekend is of het hier om gevarendriehoeken ging.

Spanje

Op dit moment is het in Spanje verplicht om twee gevarendriehoeken bij zich te hebben in de auto, een om voor de auto en een om achter de auto te plaatsen in geval van pech of een ongeval. Voertuigen met een buitenlands kenteken moeten verplicht één gevarendriehoek bij zich hebben in Spanje.

Bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom moet de gevarendriehoek circa 50 m achter het voertuig worden geplaatst. Een eventuele tweede gevarendriehoek moet circa 50 m vóór het voertuig worden geplaatst.

Nederland

In Nederland is het niet verplicht om een gevarendriehoek in een voertuig te hebben maar het wordt wel aangeraden. In geval van pech of een ongeval dient men een gevarendriehoek 30 m van het voertuig te plaatsen en altijd in de richting van het verkeer waarvoor een voertuig gevaar oplevert.

België

In België is het wel verplicht om één gevarendriehoek bij zich te hebben die in geval van pech of ongeval 100 tot 30 m achter het voertuig geplaatst dient te worden. Binnen de bebouwde kom dient de gevarendriehoek bij of op het voertuig geplaatst te worden.

Veiligheidsvestje

Naast de gevarendriehoeken dienen bestuurders en passagiers ook verplicht een veiligheidshesje te dragen bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen). Dit is in België ook verplicht maar in Nederland niet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Tja… als dat ten goede is voor de veiligheid….kan ik het alleen maar waarderen……gele hestjes zie je bij pech wel bijna tot nooit……

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken