menu: rubrieken, zoeken & meer

Geen leeftijdsdiscriminatie coronavirus en intensive care in Spanje

Geen leeftijdsdiscriminatie coronavirus en intensive care in Spanje
Beeld: Freepik

Geen leeftijdsdiscriminatie coronavirus en intensive care in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft de Catalaanse autoriteiten eraan herinnerd dat er geen leeftijdsdiscriminatie mag plaatsvinden wat betreft het opnemen van patiënten op de intensive care afdelingen in de Spaanse ziekenhuizen. De Generalitat de Catalunya heeft blijkbaar naar de ziekenhuizen in Catalonië een document gestuurd waarin staat dat het aan te raden is patiënten van 80 jaar en ouder niet naar de ic-afdelingen te sturen.

Dit nieuwsfeit wordt omschreven in verschillende Spaanse kranten zoals de regionale Catalaanse kranten La Vanguardia en El Periódico en de nationale krant 20 Minutos . In het document staat o.a. dat het aan te raden is bij coronavirus patiënten ouder dan 80 jaar de ‘therapeutische inspanningen te beperken’. 

Ook staat in de brief dat een morfine behandeling voor ouderen de voorkeur heeft in plaats van het geven van zuurstof. Verder is te lezen dat als een patiënt ouder dan 80 jaar binnen 15 minuten niet goed reageert op een zuurstofbehandeling er moet worden gekozen voor een ‘comfortbehandeling’ (tratamiento de confort). 

Het gaat om een document van de Sistema d’Emergèncias Mèdiques (SEM) en de Conselleria de Salut maar de Catalaanse regiominister voor Volksgezondheid Alba Verges ontkent het bestaan van de brief. De brief is echter door de krant El Periódico in PDF online geplaatst. Aangezien de La Vanguardia en El Periódico serieuze kranten zijn gaan wij er vanuit dat het een echte brief is.

De Spaanse minister van Volksgezondheid heeft zijn Catalaanse collega opgedragen dat er in Spanje geen leeftijdsdiscriminatie wat betreft de intensive care mag plaatsvinden. Alle corona-patiënten worden behandeld in de Spaanse ziekenhuizen en als men met 80, 90 of 100 jaar naar een ic-afdeling moet dan gebeurt dat ook, aldus de minister.

In de autonome regio Catalonië liggen op woensdag 1 april 1.769 patiënten (+117) op de ic-afdelingen in verschillende ziekenhuizen. Daarmee is Catalonië de meest getroffen regio Madrid voorbijgestreefd want in en rondom de Spaanse hoofdstad liggen op woensdag 1.514 patiënten op ic-afdelingen.

Op internet circuleert veel fake news (of bulos in het Spaans) over het feit dat ouderen niet meer geholpen worden, de beademingsapparatuur wordt weggehaald om jongere patiënten te redden en dat ouderen aan hun lot worden overgelaten. Zo worden er op internet en via WhatsApp video’s verspreid van een arts die beweert dat ouderen niet beademd worden en zijn er geluidsopnamens die versturud worden. Op deze pagina kun je veel fake news berichten zien waarbij deze ontkracht worden.