Het Spaanse congres stemt voor beëindiging van mondkapjesplicht in Spanje MAAR zonder datum te noemen

Het Spaanse congres stemt voor beëindiging van mondkapjesplicht in Spanje MAAR zonder datum te noemen

Het Spaanse congres stemt voor beëindiging van mondkapjesplicht in Spanje MAAR zonder datum te noemen

MADRID – In het Spaanse parlement heeft men op aandringen van de Ciudadanos-partij gestemd over een beëindiging van de mondkapjesplicht in de binnenruimtes. Sinds 10 februari hoef je in Spanje in de buitenruimtes geen mondkapje meer te dragen maar in de binnenruimtes is dat nog wel verplicht. Er wordt al langer over gesproken om daar ook een einde aan te maken en met een meerderheid van de stemmen is die beëindiging ook aangenomen maar er is geen datum genoemd.

Met 183 stemmen voor en 94 stemmen tegen een beëindiging van de mondkapjesplicht in de binnenruimtes in Spanje is deze beslissing aangenomen. Het vreemde daarbij is dat de regerende partij PSOE voor beëindiging stemde en dat deed samen met de extreemrechtse partij VOX en het centrumrechtse Ciudadanos en de meerderheid van de kleine partijen. Tegen beëindiging stemden de parlementsleden van de PP, PNV en Coalición Canaria terwijl de coalitiepartner van de regering Unidas-Podemos zich onthield van stemmen.

Maar wat betekent dit nu? Op dit moment nog niets. Het congres heeft weliswaar met een meerderheid aangenomen dat er een einde komt aan de mondkapjesplicht in Spanje maar er is nog geen datum genoemd. Premier Pedro Sánchez heeft na de stemming aangeven dat hij navraagt bij de minister van Volksgezondheid Carolina Darias hoe de situatie is. Zij heeft op haar beurt gezegd dat er een einde komt aan de mondkapjesplicht in de binnenruimtes wanneer er wetenschappelijke consensus is en de regionale overheden van de autonome regio’s daarmee instemmen. 

Met andere woorden, men wacht nog op groen licht van de gezondheidsexperts en op toestemming van de regionale overheden. Zoals blijkt uit de stemming zijn de PP, PNV en Coalición Canaria het niet eens met een einde van de mondkapjesplicht in de binnenruimtes. De PP regeert in diverse autonome regio’s zoals Andalusië, Murcia, Castilië en León en Galicië.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.