menu: rubrieken, zoeken & meer

Het Spaanse congres stemt voor beëindiging van mondkapjesplicht in Spanje MAAR zonder datum te noemen

Het Spaanse congres stemt voor beëindiging van mondkapjesplicht in Spanje MAAR zonder datum te noemen

Het Spaanse congres stemt voor beëindiging van mondkapjesplicht in Spanje MAAR zonder datum te noemen

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In het Spaanse parlement heeft men op aandringen van de Ciudadanos-partij gestemd over een beëindiging van de mondkapjesplicht in de binnenruimtes. Sinds 10 februari hoef je in Spanje in de buitenruimtes geen mondkapje meer te dragen maar in de binnenruimtes is dat nog wel verplicht. Er wordt al langer over gesproken om daar ook een einde aan te maken en met een meerderheid van de stemmen is die beëindiging ook aangenomen maar er is geen datum genoemd.

Met 183 stemmen voor en 94 stemmen tegen een beëindiging van de mondkapjesplicht in de binnenruimtes in Spanje is deze beslissing aangenomen. Het vreemde daarbij is dat de regerende partij PSOE voor beëindiging stemde en dat deed samen met de extreemrechtse partij VOX en het centrumrechtse Ciudadanos en de meerderheid van de kleine partijen. Tegen beëindiging stemden de parlementsleden van de PP, PNV en Coalición Canaria terwijl de coalitiepartner van de regering Unidas-Podemos zich onthield van stemmen.

Maar wat betekent dit nu? Op dit moment nog niets. Het congres heeft weliswaar met een meerderheid aangenomen dat er een einde komt aan de mondkapjesplicht in Spanje maar er is nog geen datum genoemd. Premier Pedro Sánchez heeft na de stemming aangeven dat hij navraagt bij de minister van Volksgezondheid Carolina Darias hoe de situatie is. Zij heeft op haar beurt gezegd dat er een einde komt aan de mondkapjesplicht in de binnenruimtes wanneer er wetenschappelijke consensus is en de regionale overheden van de autonome regio’s daarmee instemmen. 

Met andere woorden, men wacht nog op groen licht van de gezondheidsexperts en op toestemming van de regionale overheden. Zoals blijkt uit de stemming zijn de PP, PNV en Coalición Canaria het niet eens met een einde van de mondkapjesplicht in de binnenruimtes. De PP regeert in diverse autonome regio’s zoals Andalusië, Murcia, Castilië en León en Galicië.