menu: rubrieken, zoeken & meer

Overzicht van de huidige corona-regels in Spanje en om naar Spanje te kunnen reizen (UPDATE)

Overzicht van de huidige corona-regels in Spanje en om naar Spanje te kunnen reizen
Beeld: 123rf

Overzicht van de huidige corona-regels in Spanje en om naar Spanje te kunnen reizen (UPDATE)

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijden veranderen en Spanje is weliswaar met een vergrieping van de pandemie begonnen, er zijn nog steeds diverse inreisbeperkingen die het land hanteert als je vanuit o.a. Nederland en België naar Spanje reist. Hieronder geven we een kort overzicht van de huidige regels waar je aan moet voldoen. Daarbij hebben we gekeken naar de website van Nederlandwereldwijd.nl , Diplomatie.belgium.be en Re-open EU .

UPDATE: Sinds 2 juni 2022 hoeven reizigers uit Europese Unie en Schengenlanden die naar Spanje reizen GEEN digitaal EU-covidcertificaat of coronapas meer te hebben om Spanje in te mogen. Meer informatie lees je HIER.

De lente en de maand april zijn begonnen en steeds meer Nederlanders en Belgen maken plannen om naar Spanje op vakantie te gaan. Maar ondanks dat Spanje praktisch alle corona-regels heeft laten vallen en men zelfs is begonnen met het vergriepen van de corona-pandemie, gelden er toch nog enkele inreisbeperkingen. Daarom even een kort overzicht met de op dit moment (1 april 2022) geldende inreisbeperkingen.

Corona-regels in Spanje

In principe zijn er op dit moment (1 april 2022) twee belangrijke corona-regels die nog gehandhaafd moeten worden: het mondkapje en de anderhalve meter afstand. Het mondkapje moet in alle binnenruimtes nog steeds gedragen worden. MAAR vanaf woensdag 20 april hoeft dat niet meer. Lees HIER verder. In alle openbare buitenruimtes is dat niet meer nodig maar wel in hotels, bars, restaurants, winkels, supermarkten, openbaar vervoer en ook in vliegtuigen en bij het vliegveld. Deze verplichtingen gelden voor alle personen vanaf 6 jaar. Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen. De politie kan boetes vanaf 300 euro geven als iemand weigert een mondkapje te dragen. Spanje hanteert ook nog steeds de anderhalve (1,5) meter afstand regel in binnen- en buitenruimtes.

ATTENTIE: Vanaf 20 april 2022 komt de mondkapjesplicht in alle binnenruimtes te vervallen. Deze blijft voorlopig nog wel gelden in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en medische centra en verzorgingstehuizen. LEES HIER MEER.

Digitaal EU-covidcertificaat

Om naar Spanje te kunnen reizen moet je een Europees digitaal coronacertificaat hebben, ook wel digitaal EU-covidcertificaat genoemd of in de internationale QR-code in de CoronaCheck-app (LINK ) of in de CovidSafeBE-app (LINK ) van België. In de Nederlandse en Belgische smartphone app kun je door middel van een QR-code (dat zwart-witte rare blokje) laten zien of je getest, gevaccineerd of hersteld bent. In het geval van reizen naar Spanje moet je de internationale code aanmaken. Je kunt via de websites ook een papieren versie aanvragen, iets wat altijd makkelijk is om bij je te hebben mocht je geen internetverbinding hebben in het buitenland.

Het laten zien van 1 van de volgende 3 documenten is verplicht voor reizigers uit Nederland (met elk vervoermiddel) vanaf 12 jaar (deze documenten zitten verwerkt in het digitaal EU-covidcertificaat:

Vaccinatiebewijs
Geldigheid: tussen 14 en 270 dagen na de laatste geplande dosis van de primaire vaccinatiereeks werd toegediend. Na 270 dagen moeten vaccinatiecertificaten een boosterdosis bevatten. Alle vaccins die door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn goedgekeurd, worden aanvaard.

Testbewijs
Negatief resultaat van een PCR-test vóór vertrek (geldig 72 uur voor aankomst) of snelle antigeentest (24 uur geldig voor aankomst). Op het mee te nemen certificaat van de negatieve test moet vermeld staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld of voorzien zijn van een officiële vertaling in 1 van deze talen.

Herstelbewijs
Bewijs van herstel van de COVID-19. Geldigheid vanaf dag 11 na de eerste positieve moleculaire test en tot 180 dagen na de monsterdatum. Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld. Dit moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits. Op het document moet vermeld staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte.

Kinderen jonger dan 12 jaar zijn vrijgesteld van het indienen van deze certificaten, maar niet van het invullen van het SpTH gezondheidsformulier en het verkrijgen van een QR-code.

NOTA: Mocht je in Spanje woonachtig zijn dan hebben we HIER omschreven hoe je jouw ‘Certificado COVID Digital de la UE’ kunt opslaan en bewaren in de SpTH-app. 

SpTH gezondheidsformulier

ATTENTIE: vanaf nu (7 april 2022) is het NIET meer nodig de SpTH gezondheidsverklaring in te vullen als je een digitaal EU-covidcertificaat hebt en dus gevaccineerd OF getest OF hersteld bent. Jouw digitaal EU-covidcertificaat moet nog wel gecontroleerd worden via de SpTH website. Meer uitleg LEES JE HIER!

Alle reizigers die met het vliegtuig of de boot naar Spanje reizen moeten vóór vertrek het verplichte SpTH gezondheidsformulier invullen. Dit geldt NIET voor eigen vervoer reizigers die over land Spanje binnenkomen zoals met de auto, camper, motor, fiets etc.

Het invullen van dit SpTH formulier kan via de website Spain Travel Health (LINK ) of via de smartphone apps voor Android (LINK ) en iOs (LINK ). Het digitaal EU-covidcertificaat is nodig om met succes het SpTH gezondheidsformulier in te kunnen vullen. De QR-code die je na het invullen ontvangt, wordt gecontroleerd bij aankomst in Spanje. Deze QR code moet je niet verwarren met de QR-code van de CoronaCheck-app of CovidSafeBE-app.

Het invullen van dit document kan een lastig proces zijn maar kun je al aan beginnen als je een vluchtnummer hebt. Pas 48 uur voor aankomst in Spanje kun je dit formulier digitaal ondertekenen waarna je een QR-code krijgt. Na aankomst bij de luchthaven in Spanje wordt gevraagd naar deze QR-code die je moet laten zien of moet scannen. Officieel worden papieren versies van deze QR-code niet geaccepteerd maar in de praktijk gebeurt dat echter wel. Mocht je tijdens het invulproces problemen hebben kun je met de SpTH-website contact opnemen (wij kunnen daar helaas niet bij helpen).

Wij hebben geprobeerd zo duidelijk en uitvoerig mogelijk een uitleg te geven. Mocht er iets ontbreken of niet kloppen dan zijn we daar niet voor verantwoordelijk aangezien de corona-regels en maatregelen continue veranderen. Dit artikel is geplaatst op 1 april 2022 om 7.00 uur.