De verwoestende gevolgen van storm Nelson in Catalonië

De verwoestende gevolgen van storm Nelson in Catalonië
Beeld: @meteopalamos_ / X

De verwoestende gevolgen van storm Nelson in Catalonië

Storm Nelson heeft deze Paasweek een zware tol geëist in Catalonië, waarbij regen, sneeuw en zware golven de hoofdrol speelden. Naast de vele wegafsluitingen en de afgelasting van processies, heeft de storm vooral grote schade aangericht aan de Catalaanse kustlijn. Strandpromenades werden geblokkeerd, palmbomen vielen om en sommige stranden verloren al hun zand. De vraag is nu of de schade voor de drukte van het vakantieseizoen gerepareerd kan zijn.

De situatie was bijzonder ernstig in de gemeente Sant Antoni de Calonge (Girona). De gemeente moest twee gebieden afsluiten (Torre Valentina en het centrale deel van de promenade) en de toegang te voet blokkeren in de Monestrí-zone vanwege schade aan de promenade. Dit zorgde voor grote problemen voor de lokale bedrijven. Sommige horecagelegenheden moesten zelfs water wegpompen en stenen verwijderen die op de terrassen terecht waren gekomen.

Sant Antoni is bekend om zijn ruime en overvloedige stranden, maar door de stormen blijft er steeds minder zand achter. Al jaren wacht een project van de regering om meer golfbrekers te bouwen. Aangezien deze gemeente een populaire toeristische bestemming is in de zomer, dringt inwoners en ondernemers aan op maatregelen om het probleem aan te pakken. Als er geen oplossingen komen, zullen de stranden de toestroom van toeristen in de zomer niet aankunnen, aldus ondernemers.

Verder naar het noorden, in Gavà (Barcelona), is het strand (een van de zwaarst getroffen door de stormen) op sommige plekken bijna volledig verdwenen. Het zeewater bereikte zelfs de fietsroute en de promenade langs het strand. Ook in het nabijgelegen Sitges is veel schade aan het strand en de boulevard.

In Barcelona hebben de effecten van de storm zich opnieuw doen gelden op het strand van San Sebastián. In de nacht van zondagmorgen hebben de hevige regenval en zware golven het gat van een meter diep in het strand, dat donderdag door de storm was ontstaan, verder vergroot. Een groot deel van het strand is door de zee opgeslokt. Als gevolg hiervan zijn enkele douchevoorzieningen zwaar beschadigd en kwamen verschillende leidingen bloot te liggen.

Ook in de Garraf-regio was men niet gespaard van de storm. Het zeewater bereikte daar de typische strandhuisjes langs de promenade. Bekijk HIER foto’s van de schade in Catalonië.

Nog verder naar het zuiden, richting de provincie Tarragona, zijn ook stranden en wandelpromenades langs de zee aan de Costa Dorada getroffen door het slechte weer. Stranden in Segur de Calafell, Cambrils, Salou en andere kustplaatsen hebben schade aan stranden, boulevards en andere structuren nabij de zee. Bekijk HIER foto’s van de schade aan de Costa Dorada.

Ga naar de inhoud