skip to Main Content

1 mei: Dag van de arbeid met bijna 5 miljoen werkelozen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Nog geen dag geleden nadat de regering bekend heeft gemaakt dat er bijna 5 miljoen werkelozen zijn in Spanje met een percentage van 21%, is het op 1 mei de dag van de arbeid waarbij de verschillende vakbonden diverse acties en marsen hebben gepland. In totaal zijn er zo’n 80 demonstraties tegen de huidige regering en de situatie in Spanje.

De grootste vakbonden CCOO en UGT hebben al eerder aangekondigd dat men zal blijven strijden voor meer werkgelegenheid en meer rechten voor de werkenden. Volgens de gegevens worden er per dag zo’n 3.000 arbeidsplaatsen verwoest en staat de teller van werkelozen inmiddels op 4.910.200 mensen zonder werk.

Op de zaterdag nog heeft Zapatero aangekondigd dat de situatie weliswaar zal gaan veranderen maar dat dit stap voor stap zal gaan. Daarnaast zal de samenwerking tussen alle politieke partijen van groot belang zijn, iets waar de grootste oppositiepartij PP niet echt aan meewerkt, aldus de Spaanse premier. De leider van de PP Mariano Rajoy wist echter op dezelfde dag nog te melden dat met de PSOE partij als leider er werkelozen worden gegenereerd terwijl met de PP arbeidsplaatsen worden gecreëerd.

Hoe dan ook, de 1 mei vieringen zullen vandaag in Spanje grimmig zijn, iets wat vorig jaar ook al het geval waard was en wat waarschijnlijk de komende jaren niet echt veel zal veranderen, ongeacht wie er aan de macht zal zijn in 2012 na de algemene verkiezingen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend