skip to Main Content
De hoogste salarissen zijn 9,3 keer hoger dan die van de laagste salarissen in Spanje
123RF

De hoogste salarissen zijn 9,3 keer hoger dan die van de laagste salarissen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

123RF

MADRID – Adecco komt op de Dag van de Arbeid met de resultaten van een onderzoek over de salarissen in Spanje waaruit blijkt dat de hoogste salarissen het afgelopen jaar 9,3 keer hoger waren dan de laagste salarissen. Aangezien er meer lagere salarissen zijn in Spanje dan hoge salarissen wordt de kloof tussen beide salarissen steeds kleiner, aldus Adecco.

10% van de mensen die hoge salarissen hebben verdienen zo’n 4.491 euro per maand wat 9,3 keer meer is dan de 10% die de laagste salarissen van slechts 483 euro verdienen. Ondanks dat deze kloof nog steeds erg groot is, is deze wel verkleind omdat er meer mensen zijn met lagere salarissen. In 2015 hebben de arbeiders met de hoogste salarissen 11,4 meer verdiend dan die arbeiders met lage salarissen.

Gemiddeld maandsalaris (bruto)

Op dit moment is het gemiddelde maandsalaris zo’n 1.639 euro, een 0,2% meer dan in 2016. Dit is niet het meest voorkomende maandsalaris in Spanje wat rond de 1.000 euro ligt. De koopkracht is in 2017 gemiddeld met 2,3% erop achteruit gegaan aldus het rapport “VI Monitor Anual Adecco sobre Salarios” wat gedurende de laatste vijf jaar neerkomt op 39 euro per maand of 468 euro per jaar.

Deelstaten

De hoogste salarissen zijn te vinden in de Comunidad de Madrid met 1.933 euro gemiddeld gevolgd door Pais Vasco (Baskenland) met 1.930 euro en Navarra met 1.777 euro per maand. In Catalonië is het gemiddelde maandsalaris 1.725 euro en in Asturië 1.662 euro.

Het gemiddelde maandsalaris staat op 1.639 euro maar in de deelstaten Cantabrië met 1.587 euro, Balearen met 1.544 euro, Aragon met 1.523 euro, La Rioja met 1.517 euro, Comunidad Valenciana met 1.479 euro, Andalusië met 1.476 euro, Galicië met 1.472 euro, Murcia met 1.436 euro, Canarische Eilanden met 1.420 euro en Extremadura met 1.328 euro verdient minder dan het landelijke gemiddelde.

Tussen de hoogste salarissen in de Comunidad de Madrid en de laagste salarissen in Extremadura zit een verschil of salariskloof van 605 euro per maand ofwel een 7.260 euro per jaar waardoor een iemand die in Madrid werkt 46% meer verdient dan iemand die dat doet in Extremadura.

Alle prijzen zijn bruto bedragen. Bekijk het hele onderzoek hier op de website van Adecco (PDF)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. De oplossing is de invoering van een Universeel Basisinkomen (UBI), dat hoog genoeg is voor een onbekommerd bestaan. Wereldwijd neemt de belangstelling ervoor toe en beseft men dat de tijd er rijp voor is.

 2. Als de koopkracht achteruit gaat is dat 100% slecht nieuws, want dat begint klein en heeft enorme gevolgen in de toekomst. Nog meer bedrijven zullen omvallen met nog meer mensen op straat. Het is erg jammer dat de politiek niet verder ziet dan de neus lang is want op lang termijn gaat dit het grootste probleem uit de geschiedenis worden. Een economie wordt gevoed door een wiel dat continu moet draaien, op dit moment draait het wiel steeds trager omdat er niet genoeg inkomen is en dat ook steeds lager wordt. Armoede sloopt een land en dat kunnen een paar rijken echt niet tegen houden tenzij ze hun gehele vermogen opgeven(gaat nooit gebeuren). Het gaat beslist niet de juiste kant op helaas door de vele korte termijn pocketfillers.

  1. Beste Leo,
   Dit is een reactie die de spijker op de kop slaat.
   Een economie draaid beter als er minder loonverschil is en iedereen iets ‘te verteren’ heeft.
   Helaas ziet het merendeel van de mensen dit niet in, kijk ook maar in dit forum.
   Men stemt rechts en verkettert linkse politiek; blijft hangen in het feit dat er bij links ook mensen zijn die uit zijn op eigen gewin.
   Als wij naar een betere wereld willen zal het noodzakelijk zijn dat er meer gedeeld wordt. Dit geld ook voor 3e wereldlanden; ook hier zal de levensstandaard omhoog moeten.
   Hierdoor zullen spanningen door migratie en geweld afnemen en de bevolkingsexplosies in die landen afzwakken. Ook de corruptie in die landen zal bij een afvlakking van de inkomensverschillen afnemen, hetgeen niet wegneemt dat corruptie wereldwijd bestreden zal moeten worden, nu en in de toekomst, hier en overal.
   Helaas moet ik erkennen dat overal in de wereld de rechtse politiek het steeds meer voor het zeggen krijgt, we momenteel steeds verder afdwalen van een ideale wereld waar voor iedereen een menswaardig bestaan mogelijk is.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken