De gemiddelde salarissen per autonome regio in Spanje op kaart

123rf
Beeld: 123rf

De gemiddelde salarissen per autonome regio in Spanje op kaart

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De grootste online banenkrant InfoJobs heeft op de Dag van de Arbeid (1 mei) de resultaten van het jaarlijkse ESADE 2018 onderzoek bekend gemaakt. Bij dat onderzoek is gekeken naar de gemiddelde bruto jaarsalarissen in 2018 in Spanje waarbij dit onderverdeeld is per autonome regio en sector om de verschillen te laten zien.

Uit het InfoJobs-ESADE 2018 onderzoek blijkt dat de arbeiders in de autonome regio’s Madrid, Baskenland (País Vasco) en Catalonië gemiddeld het meeste betaald krijgen. Daartegenover staan de Canarische Eilanden en Cantabrië waar men het minste verdient op jaarbasis.

Het gemiddelde jaarsalaris (in 2018) in heel Spanje is volgens het onderzoek 23.478 euro bruto, dat is 147 euro of 0,7% meer dan in 2017. Het ligt er echter aan waar men woont en werkt want er zijn grote verschillen te zien wat betreft de jaarsalarissen en de autonome regio’s in Spanje.

Autonome regio’s

De arbeiders in de Comunidad de Madrid hebben gemiddeld de hoogste bruto jaarsalarissen van Spanje met 24.713 euro gevolgd door Baskenland met 23.696 euro en Catalonië met 23.727 euro. Deze drie autonome regio’s zijn de enige die boven het Spaanse gemiddelde van 23.478 euro komen terwijl de overige autonome regio’s onder dit gemiddelde zitten.

Op de kaart hieronder is te zien wat het gemiddelde bruto jaarsalaris in 2018 was onderverdeeld per autonome regio.

De gemiddelde salarissen per autonome regio in Spanje op kaart
InfoJobs

Best betaalde banen

Maar wat zijn de best betaalde banen en in welke arbeidssector zijn deze te vinden in Spanje? In het onderstaande overzicht is te zien dat de jaarsalarissen vergeleken tussen 2017 en 2018 slechts minimaal (tussen de 1% en 9%) zijn gestegen en in sommige gevallen zelfs zijn gedaald in een jaar tijd.

De best betaalde banen met de hoogste bruto salarissen zijn te vinden in de informatietechnologie en telecommunicatie sector met gemiddeld 29.384 euro per jaar. In de onroerend goed en bouwsector is het gemiddelde salaris 28.949 euro per jaar gevolgd door ingenieurs en technici met 28.162 euro.

In het onderwijs verdient men gemiddeld bruto 27.305 euro, in de farmaceutische sector 26.614 euro, financiën en bankwezen 25.882 euro en de commerciële sector 25.626 euro.

De gemiddelde salarissen per autonome regio in Spanje op kaart
InfoJobs
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.