De gemiddelde salarissen per autonome regio in Spanje op kaart

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De grootste online banenkrant InfoJobs heeft op de Dag van de Arbeid (1 mei) de resultaten van het jaarlijkse ESADE 2018 onderzoek bekend gemaakt. Bij dat onderzoek is gekeken naar de gemiddelde bruto jaarsalarissen in 2018 in Spanje waarbij dit onderverdeeld is per autonome regio en sector om de verschillen te laten zien.

Uit het InfoJobs-ESADE 2018 onderzoek blijkt dat de arbeiders in de autonome regio’s Madrid, Baskenland (País Vasco) en Catalonië gemiddeld het meeste betaald krijgen. Daartegenover staan de Canarische Eilanden en Cantabrië waar men het minste verdient op jaarbasis.

Het gemiddelde jaarsalaris (in 2018) in heel Spanje is volgens het onderzoek 23.478 euro bruto, dat is 147 euro of 0,7% meer dan in 2017. Het ligt er echter aan waar men woont en werkt want er zijn grote verschillen te zien wat betreft de jaarsalarissen en de autonome regio’s in Spanje.

Autonome regio’s

De arbeiders in de Comunidad de Madrid hebben gemiddeld de hoogste bruto jaarsalarissen van Spanje met 24.713 euro gevolgd door Baskenland met 23.696 euro en Catalonië met 23.727 euro. Deze drie autonome regio’s zijn de enige die boven het Spaanse gemiddelde van 23.478 euro komen terwijl de overige autonome regio’s onder dit gemiddelde zitten.

Op de kaart hieronder is te zien wat het gemiddelde bruto jaarsalaris in 2018 was onderverdeeld per autonome regio.

De gemiddelde salarissen per autonome regio in Spanje op kaart
InfoJobs

Best betaalde banen

Maar wat zijn de best betaalde banen en in welke arbeidssector zijn deze te vinden in Spanje? In het onderstaande overzicht is te zien dat de jaarsalarissen vergeleken tussen 2017 en 2018 slechts minimaal (tussen de 1% en 9%) zijn gestegen en in sommige gevallen zelfs zijn gedaald in een jaar tijd.

De best betaalde banen met de hoogste bruto salarissen zijn te vinden in de informatietechnologie en telecommunicatie sector met gemiddeld 29.384 euro per jaar. In de onroerend goed en bouwsector is het gemiddelde salaris 28.949 euro per jaar gevolgd door ingenieurs en technici met 28.162 euro.

In het onderwijs verdient men gemiddeld bruto 27.305 euro, in de farmaceutische sector 26.614 euro, financiën en bankwezen 25.882 euro en de commerciële sector 25.626 euro.

De gemiddelde salarissen per autonome regio in Spanje op kaart
InfoJobs

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Interessant, maar het is al eerder gezegd dat het veel nuttiger is het mediane salaris te publiceren, i.p.v. het gemiddelde salaris. Deze laatste geeft een te rooskleurig beeld.

Helemaal correct omdat een deel van de lonen heel erg hoog is valt het gemiddelde cijfer ver boven van wat men werkelijk verdiend.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.