De gemiddelde salarissen per autonome regio in Spanje op kaart

Oeps ... foto ontbreekt!

De gemiddelde salarissen per autonome regio in Spanje op kaart

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De grootste online banenkrant InfoJobs heeft op de Dag van de Arbeid (1 mei) de resultaten van het jaarlijkse ESADE 2021 onderzoek bekend gemaakt. Bij dat onderzoek is gekeken naar de gemiddelde bruto jaarsalarissen in 2021 in Spanje waarbij dit onderverdeeld is per autonome regio en sector om de verschillen te laten zien.

Uit het InfoJobs-ESADE 2021 onderzoek blijkt dat de arbeiders in de autonome regio’s Madrid, Baskenland (País Vasco), Catalonië, Navarra en Asturië gemiddeld het meeste betaald krijgen. Daartegenover staan de regio’s Murcia, Extremadura, Valencia regio en Andalusië waar men het minste verdient op jaarbasis.

Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend). Het ligt er echter aan waar men woont en werkt want er zijn grote verschillen te zien wat betreft de jaarsalarissen en de autonome regio’s in Spanje.

Autonome regio’s

De arbeiders in de Comunidad de Madrid hebben gemiddeld de hoogste bruto jaarsalarissen van Spanje met 26.525 euro gevolgd door Baskenland met 25.460 euro, Catalonië met 24.871 euro en Navarra met 24.676 euro. Deze vier autonome regio’s zijn de enige die boven het Spaanse gemiddelde van 24.555 euro komen terwijl de overige autonome regio’s onder dit gemiddelde zitten.

Op de kaart hieronder is te zien wat het gemiddelde bruto jaarsalaris in 2021 was onderverdeeld per autonome regio.

salarissen infojobs
Beeld: InfoJobs

Best betaalde banen

Maar wat zijn de best betaalde banen en in welke arbeidssector zijn deze te vinden in Spanje? In het onderstaande overzicht is te zien dat de jaarsalarissen vergeleken tussen 2020 en 2021 slechts in sommige gevallen zijn gestegen maar ook zijn gedaald in een jaar tijd.

De best betaalde banen met de hoogste bruto salarissen zijn te vinden in de informatietechnologie en telecommunicatie sector met gemiddeld 31.898 euro per jaar gevolgd door de publieke sector (overheidsbanen) met 29.834 euro. Ingenieurs en technici verdienen gemiddeld 29.391 euro gevolgd door de onroerend goed en bouwsector met gemiddeld 28.965 euro en de farmaceutische sector met 27.495 euro per jaar. Bekijk hieronder de lijst met andere sectoren en hun gemiddelde bruto jaarsalarissen.

Captura de pantalla 2022 05 01 142234
Beeld: InfoJobs

Ga naar de inhoud