Op vaste tijden samen wandelen en individueel sporten in Spanje

Op vaste tijden samen wandelen en individueel sporten in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De regering heeft donderdag bevestigd dat het vanaf zaterdag 2 mei het voor volwassenen weer is toegestaan om op bepaalde voorwaarden naar buiten te gaan. Er zijn echter wel enkele regels verbonden aan de ‘beperkte vrijheid’ die men in Spanje nu krijgt en de minister van Volksgezondheid roept op om verantwoord om te gaan met deze nieuwe versoepeling van de corona-maatregelen.

Vanaf zaterdag 2 mei mogen volwassenen in navolging van kinderen tot 14 jaar ook naar buiten. Het klinkt vreemd maar vanwege de noodtoestand mocht men slechts mondjesmaat de woning verlaten in Spanje zoals om te gaan werken, om naar een supermarkt te gaan, een bank te bezoeken of om te pinnen en om naar een apotheek te gaan.

Vanaf zaterdag 2 mei zijn er wat meer vrijheden voor de personen van 14 jaar en ouder maar om ophopingen op straat te voorkomen zijn deze gebonden aan bepaalde tijden, zoals we eerder al melden en zoals te lezen is in het op vrijdag gepubliceerde staats bulletin BOE SND/380/2020. 

De onderstaande tijdvakken (franjas horarias) zijn niet van toepassing op die dorpen/gemeenten waar minder dan 5.000 mensen wonen (dat is meer dan 80% van alle gemeenten in Spanje). In deze gemeenten gelden geen vaste tijden voor het onderstaande en mogen alle leeftijdsgroepen tussen 6 en 23 uur wandelen en sporten. 

TIP: Klik HIER als jij wilt weten of er in jouw Spaanse gemeente minder dan 5.000 mensen wonen.

In alle gevallen is het belangrijk om de social distance van 1,5 tot 2 meter in acht te nemen en te voorkomen dat er direct contact is met andere personen. Het dragen van mondkapjes of mondneusmaskers is NIET verplicht maar het wordt wel ten zeerste aangeraden door de regering.

06 tot 10 uur + 20 tot 23 uur

Elke dag tussen 6 en 10 uur en tussen 20 en 23 uur mogen volwassenen ouder dan 14 jaar gaan wandelen en/of sporten. In het geval van wandelen mag dit met maximaal 2 personen waarbij deze in dezelfde woning dienen te wonen. Het is dus NIET toegestaan om in familie te gaan wandelen (zoals ouders met kinderen). Het wandelen dient te gebeuren binnen deze tijdvakken en binnen een straal van 1 kilometer van de woning.

In het geval van sporten (hardlopen, fietsen) mag dit alleen individueel (dus niet in een groep) en zonder contact met anderen gebeuren en alleen binnen de grenzen van de gemeente waar men woont. Bij het sporten is er dus geen limiet van 1 kilometer rond de woning.

10 tot 12 + 19 tot 20 uur

Elke dag tussen 10 en 12 uur en tussen 19 en 20 uur mogen ouderen van 70+ naar buiten om te wandelen. Ook personen met een beperkte mobiliteit of personen die hulp nodig hebben mogen in deze tijdvakken naar buiten. Personen van 70 en ouder mogen begeleid worden door één andere persoon die de leeftijd moet hebben tussen 14 en 70 jaar. Inwoners van bejaarden- en verzorgingshuizen in Spanje mogen niet naar buiten.

12 tot 19 uur

Elke dag tussen 12 en 19 uur mogen kinderen tot 14 jaar naar buiten onder de voorwaarden die reeds van kracht sinds zondag 26 april. Kinderen moeten begeleid worden door één verantwoord volwassenen persoon en mogen slechts één keer per dag, in een straal van één kilometer rond de woning naar buiten om te spelen, wandelen, rennen, fietsen etc. Het is dus nog steeds niet toegestaan om als ouders samen met de kinderen naar buiten te gaan. Het nieuwe is dat er dus nu een tijdvak is voor de kinderen tot 14 jaar.

In alle gevallen mogen personen die de symptomen hebben van het coronavirus en COVID-19 ook nu niet naar buiten. Personen die in thuisquarantaine verblijven mogen ook niet naar buiten.

Het is niet toegestaan om met een gemotoriseerd vervoermiddel of het openbaar vervoer ergens naartoe te gaan als dit is om te gaan wandelen of sporten. Daar vallen fietsen dus niet onder.

Het is wel toegestaan om in de natuur te gaan wandelen mits dit binnen de gemeentegrenzen valt.

Tijdens de tijdvakken zoals bv. tussen 12 en 19 uur wanneer in principe alleen kinderen tot 14 jaar onder begeleiding naar buiten mogen, is het nog steeds toegestaan voor iedereen om, net zoals voor deze nieuwe maatregelen, de boodschappen te doen of naar de apotheek en bank te gaan.

Het wordt aangeraden om plaatsen waar veel mensen samenkomen (zoals pleinen en parken) te vermijden om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk ergens aanwezig zijn waardoor de social distance niet gewaarborgd kan worden.

Vanaf 2 mei is het voor personen ook toegestaan om naar de stadstuinen te gaan om verzorgingswerkzaamheden uit te voeren of groente te oogsten. Deze ‘huerto urbano’ dient wel binnen de gemeentegrenzen of daar tegenaan te liggen. Als er bij de stads- of groentetuin ook dieren leven is het, zoals vermeld in de tekst van de noodtoestand op 15 maart, altijd toegestaan om de dieren te verzorgen. 

Het is niet overal toegestaan om op stranden te gaan wandelen. In sommige gemeenten is dit wel wel mogelijk, in andere weer niet. Het is niet toegestaan om te gaan zwemmen in zee.

Tijdens alle activiteiten dient men de social distance ofwel veiligheidsafstand van ten minste 1,5 tot 2 meter respecteren. Daarnaast is het dragen van mondkapjes of mondneusmaskers niet verplicht maar wordt het wel ten zeerste aangeraden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.