skip to Main Content
1Hoofdaanklager Anticorruptie Spanje heeft zelf geld in Panama en heeft dat nooit verteld *UPDATE*

1Hoofdaanklager Anticorruptie Spanje heeft zelf geld in Panama en heeft dat nooit verteld *UPDATE*

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op zich is het wettelijk toegestaan om via een omweg vermogen te hebben in Panama maar ethisch is het niet echt. Al helemaal niet als je dit tot nu toe altijd verzwegen hebt, dan is er toch iets aan de hand zou men zeggen. Dat is nu gebeurd met Manuel Moix, de hoofdaanklager afdeling Anticorruptie in Spanje. Gebleken is dat hij 25% bezit heeft in het bedrijf Duchesse Financial Overseas, eigendom van deze goede man en zijn broers.

UPDATE: Manuel Moix is deze donderdag afgetreden om “persoonlijke redenen”.

Uit onderzoek van de krant Infolibre is gebleken dat Manuel Moix 25% bezit heeft in het bedrijf Duchesse Financial Overseas welke geregistreerd staat in belastingparadijs Panama. Daarnaast is hij de eigenaar van een 550.000 miljoen euro kostende woning in een van de duurste wijken van Madrid, Collado Villalba. Volgens Moix heeft hij samen met zijn broers de dure woning en de offshore rekeningen in Panama geerft van hun ouders toen deze overleden in 2011. Ze hebben dit echter nooit opgegeven aan de belastingdienst.

Manuel Moix is de hoofdaanklager Corruptiebestrijding maar het lijkt erop of hij nu zelf min of meer in een onderzoek verwikkeld is. Alsnog wil Moix niet aftreden want volgens hem heeft hij niets illegaals gedaan. In diverse interviews geeft de aanklager aan dat er niets mis is met het erven van waardevolle spullen na het overlijden van de ouders. Op de vraag waarom hij 25% eigenaar is van een offshore bedrijf in Panama kon hij alleen maar antwoorden dat dit aan zijn overleden vader gevraagd moet worden. Moix beweert zelfs dat hij niets afwist van deze offshore rekeningen en daar samen met zijn broers pas achter kwam toen zijn vader overleed.

Desalniettemin is de mening van de politici en ook van het Spaanse volk verdeeld. Hoe kan iemand die zelf geld heeft in een belastingparadijs en daarnaast woont in een half miljoen euro kostende woning de hoofdaanklager zijn van een afdeling die de corruptie en fraude in Spanje moet bestrijden. Weliswaar is het officieel legaal om gebruik te maken van belastingparadijzen zoals Panama maar Moix heeft dat nooit opgegeven aan de Spaanse belastingdienst en dat op zich is een strafbaar feit waar elke willekeurige Spanjaard schuldig voor bevonden zou worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. In Spanje zit nog steeds een politieke en ambtelijke ‘kaste’ die ‘het volk’ nog steeds zien als onderdanen in elke zin van het woord. En dit gaat door tot alle lagen van de bevolking. Waarom treedt de lokale commissaris van polietie niet op tegen illegale ‘ketting honden’? Omdat zelf ook zo’n alarm systeem bij zijn huisje in de campo heeft. Waarom staat de burgemeester toe dat er nog steeds veel illegaal gebouwd of verbouwd wordt? Tja, ga maar eens bij hem kijken…… Waarom staan deelregeringen nog steeds toe dat op kosten van de zaak lekker onder het genot van een wijntje en hapje buiten werkuren met zogenaamde collegae ‘zakelijk gebabbeld’ wordt? (“Zo, net het nieuwst model Mercedes gekocht op de zaak. Wat vindt je ervan?…”) Tja, ook hier is het lekker werken met gebruikmaking van alle voorzieningen die de burger uiteindelijk voor je betaald.
    Dat dat een ‘corruptie jager’ het nu ook al niet al te nauw blijkt te nemen is niet echt een verrassing.

    Dit land heeft een politieke en maatschappelijke revolutie nodig om alles weer recht te zetten. Ik zie dat nog niet zo gauw gebeuren….

  2. Ach, het mag toch wel bekend zijn dat de meeste boefjes aan de vrije kant van de tralies staan. Met name de zinsnede ‘hij kwam er pas achter toen zijn vader overleed’ vind ik toch wel typerend en het geeft overduidelijk weer hoe zijn band was met zijn vader toen deze nog leefde.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by