skip to Main Content
Minimumleeftijd voor het besturen van vrachtwagens van 21 naar 18 jaar in Spanje
Freepik

Minimumleeftijd voor het besturen van vrachtwagens van 21 naar 18 jaar in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Van 21 naar 18 jaar om vrachtwagens te rijden in Spanje

Freepik

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft aangegeven dat de minimumleeftijd om een vrachtwagen te besturen in Spanje verlaagd gaat worden van de huidige 21 jaar naar 18 jaar. Spanje is op dit moment nog het enige land binnen Europa waar 21 jaar de minimumleeftijd is voor de zogenaamde Certificado de Aptitud Profesional (CAP).

Om een vrachtwagen te rijden in Spanje heb je net zoals in andere landen een C rijbewijs nodig maar daarnaast ook een Certificado de Aptitud Profesional wat een 140 uren cursus is voor vakbekwaamheid. Tot nu moest je daar als minimumleeftijd 21 jaar voor hebben maar dat wordt in de toekomst dus verlaagd naar 18 jaar.

Een van de redenen daarvoor is om de leeftijdsgrens gelijk te trekken met andere landen binnen Europa. De andere reden is het gebrek van vrachtwagenchauffeurs in Spanje. Met een verlaging van de minimumleeftijd kunnen er nieuwe jonge chauffeurs bijkomen.

Het certificaat vakbekwaamheid of Certificado de Aptitud Profesional (CAP) is te halen bij de rijscholen die ook vrachtwagen rijlessen geven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Schandalig is dit en daar mee wil ik zeggen ze hebben totaal geen meter ervaring met auto rijden en nu ineens toch met vrachtwagen rijden ze moeten dit in heel Europa houden op min 21jaar

  1. dat is slap gelul ik ben ook als trucker begonnen toen ik 18 jaar was en heb nog nooit een ongeluk veroorzaakt, als dit vak in je bloed zit maakt dat niks uit, ik ben trouwens nu met pensioen dus niet slecht gedaan voor een 18 jarige.

   1. gelijk heb je , ik hetzelfde verhaal ,,, ik reed zelfs al met traktor en kar van mijn 12 e jaar ,,, maar er is een maar ,,,,het verkeer en het gedrag van andere weggebruikers is niet meer hetzelfde ….. en het werk zelf …. ze mogen het hebben tegenwoordig met hun stukgoed ..computers ..en volgsystemen .. ik zou in de tijd van nu zeker geen vrachtwagenchauffeur meer worden ..ik zou veeleer nu gaan voor treinbestuurder …daar kon je vroeger enkel van dromen ..nu lopen ze je achterna ..na een paar maanden opleiding kan iedereen het worden ..dit was vroeger niet mogelijk

  2. Schandalig vind ik dit geenszins, maar zeker ook geen slap gelul. Uit ervaring op de baan weet ik dat er vrachtwagenchauffeurs zijn van dertig en ouder die rijden met de ingesteldheid van een twaalfjarige, die zwalpen over de weg doordat zij met hun telefoon dingen aan het doen zijn die door de wet verboden zijn in een rijdende wagen. Misschien kan een vorm van oplossing zijn: de lat wat hoger leggen voor de beginners en de controle wat strenger en regelmatiger voor de chauffeurs in functie (zonder dit te laten escaleren in pesterij). Laten wij niet vergeten dat dit toch echt een zwaar beroep is en dat er ook echt heel veel goede vrachtwagenchauffeurs zijn. In alle landen.

   1. die zwalpers op de weg komen van oost Europa ..die moeten ze een wat meer controleren op drank mee vervoeren in de cabiene ,.. en het zou perfect mogelijk te maken zijn dat er geen internet mogelijk zou zijn tijdens het rijden in de cabiene ,, ik heb het jaren gedaan zonder telefoon of internet ,, wij moesten zelfs een telex gaan zoeken op een postkantoor om de baas te kunnen bereiken …en dat was maar goed ook

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken