Spanje heeft een klantenservice-wet met maximaal drie minuten telefonische wachttijd

Spanje heeft een klantenservice-wet met maximaal drie minuten telefonische wachttijd
Beeld: Freepik

Spanje heeft een klantenservice-wet met maximaal drie minuten telefonische wachttijd

MADRID – De Spaanse regering heeft een wet aangenomen waarin de klantenservice gereguleerd wordt. In de ‘Ley de Servicios de Atención a la Clientela’ van het Ministerie van Consumptie is te lezen dat grote bedrijven en instanties verplicht worden om persoonlijk, dus door een mens, de klant die belt te woord te staan. Dat betekent dat automatische robots en antwoordapparaten etc. niet meer zijn toegestaan. Verder moet er een limiet komen van maximaal 3 minuten op de wachttijden en moeten bedrijven binnen 15 dagen klachten oplossen.

Het wetsontwerp van deze nieuwe wet werd al in november 2021 door de Consumptie-minister Alberto Garzón gepresenteerd. Er werden enkele wijzigingen aangebracht en de ministerraad heeft dit wetsontwerp op dinsdag aangenomen. Nu moet deze klantenservice-wet nog naar het parlement voor aanname en daarna naar de senaat.

De belangrijkste punten zijn dat er een limiet komt van maximaal 3 minuten wat betreft de wachttijd tijdens het bellen naar een klantenservice-nummer voor postventa service, algemene informatie en klachten.

‘Quiero hablar con una persona, no con una máquina’ ofwel ik wil met een persoon praten en niet met een machine. Consumenten en klanten hebben het recht op persoonlijke en menselijke hulp en niet van robots.

De algemene regel wordt dat geschillen of klachten binnen 15 dagen opgelost moeten worden, een vermindering van 15 dagen ten opzichte van de huidige 30 dagen. De regionale overheden in de autonome regio’s mogen deze 15 dagen zelfs nog korter maken.

Als er een onderbreking is van bijvoorbeeld water of elektriciteit moet het water- of elektriciteitsbedrijf de oorzaak van het probleem bekend maken. Verder moet het bedrijf binnen 2 uur na de onderbreking van de service/dienst aangeven wanneer het probleem waarschijnlijk is opgelost.

Bedrijven die een non-stop-service geven (24 uur per dag) moeten ook 24 uur per dag en 7 dagen in de week telefonisch bereikbaar zijn.

Gratis telefoonnummers mogen absoluut niet doorgeschakeld worden naar betaalnummers.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.