skip to Main Content
Vrijheid van Spanjaarden beperkt na nieuwe “monddood” wet

Vrijheid van Spanjaarden beperkt na nieuwe “monddood” wet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

mordaza2MADRID – Woensdag 1 juli is een trieste dag voor de democratie en vrijheid van meningsuiting in Spanje, aldus vele Spanjaarden. Het is deze dag dat de nieuwe wet “Ley de Seguridad Ciudadana” van kracht is gegaan, een wet die op straat ook wel de “Ley mordaza” genoemd wordt oftewel de “Monddood wet”.

Vanaf 1 juli 2015 zijn er vele vormen van meningsuitingen niet meer toegestaan en dat allemaal om de veiligheid van de bevolking te verbeteren, aldus de conservatieve PP regering van Mariano Rajoy. Feit is echter dat het nu nog makkelijker is geworden voor de politie om acties uit te voeren door demonstranten aan te houden of te bekeuren, mensen die hun mening geven te achterhalen etc.

De nieuwe wet werd dankzij de meerderheid van de Partido Popular aangenomen in het Spaanse Parlement, dit ondanks het feit dat alle overige politieke partijen tegen de nieuwe wet stemden. Wat mag niet meer met deze nieuwe “monddood wet” en wat kan bekeuringen opleveren tussen de 100 en maar liefst 600.000 euro, een kort overzicht:

Foto’s en video’s maken van politieagenten

Met de nieuwe wet is het niet meer toegestaan om zonder toestemming foto’s en video’s te maken van politieagenten en ander veiligheidspersoneel. Volgens de wet is de reden daarvoor dat de veiligheid van de agenten en hun familie in het spel is. Tegenstanders zien dat echter anders en menen dat men zo wil voorkomen dat eventuele foute acties van de politie niet meer op foto of video vastgelegd kunnen worden. Overigens mogen agenten wel video’s en foto’s maken van alle Spanjaarden, iets wat men dan ook vaak ziet bij demonstraties.

Het verwijzen naar een demonstratie op Twitter, Facebook, Google+, etc.

Vanaf nu mag er niet meer verwezen worden naar een demonstratie of manifestatie via de sociale media netwerken zoals Twitter, Facebook of Google+. In het verleden konden dankzij de sociale media netwerken grote protestacties worden opgezet maar dat moet nu verleden tijd worden. Het opstarten van een demonstratie of het verwijzen daarna via de sociale media is voorbij in Spanje en kan worden bekeurd met extreem hoge boetes van meer dan 30.000 euro.

Protesteren en verzamelen voor het Spaanse congres/Parlement

Het is nu niet meer toegestaan om in grote aantallen samen te komen voor de congres- en parlementsgebouwen in Spanje. Ook al zijn er geen volksvertegenwoordigers in de gebouwen aanwezig, toch mag men niet samenkomen om te demonstreren. Boetes kunnen oplopen tot wel 600.000 euro, een belachelijk hoog bedrag.

Het stoppen van een huisuitzetting

Een groot probleem tijdens de crisisjaren in Spanje zijn de huisuitzettingen. Vanaf nu mag je niet meer deelnemen aan acties die een huisuitzetting proberen te voorkomen. Dat wil zeggen, zit of sta je voor een woning die door de politie ontruimd dient te worden, dan dien je de identiteitskaart te laten zien en kun je een boete verwachten of kun je gearresteerd worden. Boetes lopen op tot wel 30.000 euro.

Kraken van woningen

Krakers zijn niet meer welkom in Spanje. Eenieder die een woning kraakt kan gearresteerd worden en boetes krijgen tot 600 euro.

Het nuttigen van drugs op straat

Het gebruiken van drugs is al illegaal in Spanje maar als de politie je aantreft dan staan daar vanaf nu boetes op tussen de 601 en 30.000 euro. Men mag geen stickie meer roken op straat, publieke parken, schoolpleinen, busstations, etc. Het gebruik van drugs in het openbare leven is vanaf nu verboden (eigenlijk was het dat al).

Deelnemen aan een “botellón”

Een botellón is iets wat veel Spanjegangers en inwoners van Spanje ongetwijfeld wel eens gezien hebben: grote groepen jongeren die samenkomen op pleinen, parken en/of parkeerplaatsen (soms zelfs voor de discotheken) om liters alcohol te drinken. Deelnemers aan dit alcoholfeest kunnen boetes krijgen tussen de 100 en 600 euro. De botellón was eigenlijk al verboden maar werd tot nu toe, zelfs door de politie, op veel plaatsen gedoogd.

Het gebruiken van laserpennen

Iets waar veel mensen het WEL mee eens zullen zijn is het verbod op het gebruik van die irritante laserpennen waarmee vaak op ogen en lichamen geschenen wordt, denk maar eens aan een voetbalwedstrijd. Dit kan oogletsel en eventueel ongevallen veroorzaken. Het gebruiken van laserpennen wordt zelfs als een zware straf gezien met boetes tussen de 30.000 en 600.000 euro!

Verboden je ID drie keer per jaar te verliezen

Om misbruik te voorkomen is het vanaf nu niet meer toegestaan voor de Spanjaarden om meer dan 3 keer in een jaar tijd je ID-kaart te verliezen en een nieuwe aan te vragen. Het verlies van een ID-kaart kan boetes opleveren tot 600 euro en ook het niet bij je dragen van een ID kan bekeurd worden.

Het dumpen van oude meubels op straat

Weliswaar heeft deze wet niet direct te maken met de veiligheid, toch kan het daar mee in verband gebracht worden. Het zomaar dumpen op straat van meubels, tafels, stoelen en kasten mag niet meer en kan bekeurd worden, indien je gepakt wordt. Eigenlijk is dit wel een goede wet want indirect kan men in gevaar komen door de gedumpte meubels en daarnaast is het geen gezicht om al dat oud huisvuil naast de containers te zien staan.

Zo zie je maar weer, de meeste wetten zijn bedoelt om de protesterende bevolking monddood te maken terwijl de regering nu net beweerd dat het veiliger wordt voor de Spanjaarden. De democratie in Spanje is weer een stapje verder weg. Geef je mening – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken