skip to Main Content
Politie Barcelona gaat meer acties uitvoeren tegen kopers en verkopers van de “Top Manta”

Politie Barcelona gaat meer acties uitvoeren tegen kopers en verkopers van de “Top Manta”

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

topmanta3aBARCELONA – Wat is dat nu weer, “Top Manta”. In Spanje is dat een bijnaam voor de verkopers en acties die de Afrikanen realiseren door hun goedje op lakens te verkopen. Eenieder die in Spanje is geweest kent ze wel, de ambulante verkopers van nep artikelen en Afrikaanse kunst die langs de kustplaatsen te vinden zijn maar ook in de grote steden. De aantallen lopen de spuigaten uit en de gemeente Barcelona heeft nieuwe maatregelen aangekondigd voor het probleem wat schijnbaar een niet zo’n makkelijke oplossing heeft vanwege de wetten.

Af en toe kun je in de stad Barcelona op sommige plaatsen niet meer normaal lopen vanwege de Afrikaanse ambulante verkopers die hun verkoopwaar uitstallen op lakens en daarmee hele stoepen blokkeren. Dit gebeurt sinds enkele maanden extra veel langs de Passeig Joan de Borbó in de hippe wijk la Barceloneta. Hier zijn elke dag tientallen verkopers te vinden en lijkt het wel op een zwarte markt waar de kopers gretig gebruik van maken om goedkoop nepartikelen te kopen.

Om de steeds meer klagende winkeliers tegemoet te komen heeft de gemeente Barcelona weer nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo zal er meer politie controle zijn en worden niet alleen de verkopers maar ook de kopers op de bon geslingerd en worden de gekochte spullen in beslag genomen. Bekeuringen kunnen zelfs oplopen tot 500 euro. Toch heeft de gemeente ook verteld dat het een lastig probleem is waarbij men zich aan de wetten moet houden en die zijn erg vaag wat betreft de ambulante verkoop. Daarom sluit men vele nieuwe acties deze zomer vooralsnog uit, dit tot groot ongenoegen van de winkeliers die hun verkopen tot wel 40% zagen dalen de laatste maanden.

Een van de redenen waarom de gemeente Barcelona niet meer agenten kan inzetten om te strijden tegen de “Top Manta” verkopers is het feit dat de stad nog steeds een niveau 4 terreuralarm heeft en alle beschikbare agenten nodig heeft om de veiligheid op straat en bij monumenten te waarborgen. De veiligheid is vooralsnog belangrijker dan de verkoop van illegale spullen, aldus een gemeentewoordvoerder.

Een van de maatregelen die men wel vertelde was dat er voor 40 Top Manta verkopers banen klaarliggen bij de gemeente. Dat kunnen dan schoonmaak werkzaamheden of tuinonderhoud werkzaamheden zijn maar in ieder geval een beter en vaster werk dan het verkopen van artikelen op straat.

De politie zit echter niet stil en tussen januari en eind april werden er alweer 169.000 valse artikelen in beslag genomen, 105 mensen aangehouden en duizenden bekeuringen uitgeschreven aan de verkopers. Er werden meer dan 16.000 klachten ingediend bij de gemeente omtrent de ambulante verkopers. Het is niet bekend hoeveel kopers van valse spullen dit jaar bekeuringen hebben gekregen maar gedurende de zomer van 2015 liep dat aantal op naar 235 personen die tot wel 500 euro aan bekeuringen konden zien.

Al met al is de “Top Manta” niet alleen in Barcelona een probleem maar n alle grote Spaanse steden en langs de populaire kustplaatsen. Daarnaast is de “Top Manta” niet iets typisch Spaans en zie je dit fenomeen wereldwijd van New York tot Rome. Helaas kunnen de Afrikaanse verkopers vaak niets anders doen om te overleven en moet men dit “werk” wel uitvoeren om geld te verdienen. Het probleem is echter dat er achter het hele “Top Manta” gebeuren een hele maffiose organisatie zit – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken