Prijzenoorlog in Málaga provincie voor de traditionele espeto de sardinas

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Er woedt een oorlog in de provincie Málaga en dat heeft alles met eten te maken. Het is echter geen tomatengevecht zoals in de provincie Valencia maar ruzie om de prijzen die men vraagt voor de traditionele espeto de sardinas, de op typische wijze op een stok gegrilde sardientjes.

Meer dan ooit tevoren is de espeto het meest gevraagde gerecht bij de chiringuitos aan de Costa del Sol. Die populariteit heeft het traditionele gerecht uit de provincie Málaga onder andere te danken het feit dat men wil dat de espeto op lijst van Immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van de UNESCO komt te staan.

Het gaat hier om sardientjes op een stok die als het even kan boven het vuur wat in een oude boot gevuld met zand is gemaakt gerookt en gebakken wordt. De espeto de sardinas is hét product deze zomer, zowel bij de Spaanse toerist alsook de buitenlandse vakantieganger.

Maar er is een prijzenoorlog uitgebroken waarbij er grote prijsverschillen te merken zijn aan de kust van de provincie Málaga. Gemiddeld betaal je voor een espeto 5 of 6 euro maar in de wijk El Palo worden al espetos verkocht voor slechts 2 euro. Aan de andere kant van de hoofdstad stijgen de prijzen naar 10 tot 12 euro in bijvoorbeeld Marbella en Estepona.

Maar ook op dezelfde stranden voeren chiringuitos (strandbars en restaurants) onderling strijd door elkaar te beconcurreren met aanbiedingen voor espetos. Veel chiringuito eigenaren geven toe dat hoe lager de prijs hoe minder men erop verdient maar de tafels zijn bezet en er wordt gedronken.

Volgens de krant Diario Sur wordt er echter een beetje vals gespeeld want de chiringuitos die de espeto de sardinas goedkoper aanbieden doen dat meestal met sardientjes die goedkoop zijn ingekocht en meteen de diepvries in verdwijnen. Het zijn dus niet de verse sardientjes uit de haven van Málaga die men eigenlijk moet gebruiken. Daarnaast worden er ook bij gebrek aan sardientjes vissen gebruikt uit Italië en Kroatië.

Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om sardientjes voor de espeto te bemachtigen gedurende het hele jaar en niet meer alleen in de maanden met een “r”. Als het niet mogelijk is met sardientjes van de kust van Málaga dan zijn de sardientjes uit de wateren voor Valencia en Castellón ook goed van kwaliteit. Een echte “espetero” zal echter altijd het liefst verse sardientjes gekocht in de haven van Málaga of in ieder geval in Spanje gebruiken.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

Beste redactie, wat nu een prijzenoorlog in málaga…in mijn geliefde wijk el Palo, zijn de sardientjes inderdaad zo rond de 2,00 – 3,00 euro…maar dat is echt al jaren zo…net zosls je 5 euro betaald voor boquerones frito. Laten we we vooral niet hardop zeggen dat el Palo gewoon een hele leuke wijk is, zeer internationaal en eigentijds en nog steeds niet overdreven toeristisch…nou ja juli en augustus uitgezonderd.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.