Search
menu
Search

Prijzenoorlog in Málaga provincie voor de traditionele espeto de sardinas

Oeps ... foto ontbreekt!

Prijzenoorlog in Málaga provincie voor de traditionele espeto de sardinas

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Er woedt een oorlog in de provincie Málaga en dat heeft alles met eten te maken. Het is echter geen tomatengevecht zoals in de provincie Valencia maar ruzie om de prijzen die men vraagt voor de traditionele espeto de sardinas, de op typische wijze op een stok gegrilde sardientjes.

Meer dan ooit tevoren is de espeto het meest gevraagde gerecht bij de chiringuitos aan de Costa del Sol. Die populariteit heeft het traditionele gerecht uit de provincie Málaga onder andere te danken het feit dat men wil dat de espeto op lijst van Immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van de UNESCO komt te staan.

Het gaat hier om sardientjes op een stok die als het even kan boven het vuur wat in een oude boot gevuld met zand is gemaakt gerookt en gebakken wordt. De espeto de sardinas is hét product deze zomer, zowel bij de Spaanse toerist alsook de buitenlandse vakantieganger.

Maar er is een prijzenoorlog uitgebroken waarbij er grote prijsverschillen te merken zijn aan de kust van de provincie Málaga. Gemiddeld betaal je voor een espeto 5 of 6 euro maar in de wijk El Palo worden al espetos verkocht voor slechts 2 euro. Aan de andere kant van de hoofdstad stijgen de prijzen naar 10 tot 12 euro in bijvoorbeeld Marbella en Estepona.

Maar ook op dezelfde stranden voeren chiringuitos (strandbars en restaurants) onderling strijd door elkaar te beconcurreren met aanbiedingen voor espetos. Veel chiringuito eigenaren geven toe dat hoe lager de prijs hoe minder men erop verdient maar de tafels zijn bezet en er wordt gedronken.

Volgens de krant Diario Sur wordt er echter een beetje vals gespeeld want de chiringuitos die de espeto de sardinas goedkoper aanbieden doen dat meestal met sardientjes die goedkoop zijn ingekocht en meteen de diepvries in verdwijnen. Het zijn dus niet de verse sardientjes uit de haven van Málaga die men eigenlijk moet gebruiken. Daarnaast worden er ook bij gebrek aan sardientjes vissen gebruikt uit Italië en Kroatië.

Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om sardientjes voor de espeto te bemachtigen gedurende het hele jaar en niet meer alleen in de maanden met een “r”. Als het niet mogelijk is met sardientjes van de kust van Málaga dan zijn de sardientjes uit de wateren voor Valencia en Castellón ook goed van kwaliteit. Een echte “espetero” zal echter altijd het liefst verse sardientjes gekocht in de haven van Málaga of in ieder geval in Spanje gebruiken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?