Kwaliteit volkoren brood Spanje beter dankzij nieuwe wet

Kwaliteit volkoren brood Spanje beter dankzij nieuwe wet
Beeld: 123rf

MADRID – Daags voor de verkiezingen van afgelopen 28 april heeft de Spaanse regering via een Koninklijk decreet veranderingen doorgevoerd wat betreft de kwaliteit van het brood in Spanje die op maandag 1 juli (2019) van kracht worden. Daarmee moet de kwaliteit van ‘pan común’ beter worden en minder zout bevatten. Tevens heeft men de BTW (IVA) verlaagd van 10% naar het laagste tarief 4%.

Volgens de meest recente gegevens eten de Spanjaarden gemiddeld 31,77 kilo aan brood per jaar waarbij dat bij de volwassenen hoger is met 49,37 kilo. De Spaanse huishoudens besteden gemiddeld 5% aan de aanschaf van brood wat neerkomt op ongeveer 76 euro per persoon per jaar. Het eten van brood is in 2018 met 2,2% afgenomen in Spanje ondanks dat er meer dan ooit een uitgebreider aanbod is.

Het meest gegeten brood in Spanje is het ingevroren/verse brood met 80,7% terwijl het industriële, drogere maar langer houdbare brood 19,3% is van de jaarlijkse consumptie. De autonome regio’s waar het meeste brood wordt gegeten zijn Galicië, Andalusië en Castilla-La Mancha terwijl de consumptie van brood in de Comunidad de Madrid, Catalonië en Comunidad Valenciana het minste is.

Veranderingen

Om de term ‘integral’ ofwel volkoren brood te mogen gebruiken, mogen broden alleen nog gemaakt worden met 100% tarwe meel (de gemalen hele korrel). Als dit tarwemeel percentage afwijkt, mag het geen ‘integral’ heten en moet het percentage op de verpakking worden vermeld.

Er is een wijziging wat betreft de definitie van meergranenbrood (multicereal). Dit moet gemaakt zijn met drie of meer graansoorten waarbij elk van de drie een minimum hoeveelheid van 10% moet hebben. Het mengsel moet bovendien uit minimaal 30% meel van de granen bestaan.

Wat betreft een zuurdesemstarter of zuurdeeg (masa madre) moet dit enkel bestaan uit meel of bloem en water. De ‘masa madre’ zorgt dat het deeg rijst door fermentatie op basis van melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën en gisten die er van nature in aanwezig zijn. Aan de zuurdesemstarter kan bloem of meel, water en zout worden toegevoegd om er goed te verteren zuurdesembrood van te maken.

Het maken van ‘pan artesanal’ moet als hoofdfactor een menselijke bewerking hebben en dus geen machines. Is dat wel het geval dan mag de term niet meer op de verpakking staan.

Datzelfde geldt ook voor brood uit de houtoven (pan de leña) waarbij als dit op de verpakking staat het brood ook uit een houtoven moet komen.

BTW

De nieuwe norm heeft ervoor gezorgd dat het gewone brood (pan común) uitgebreid is met nieuwe soorten brood die dan kunnen genieten van een lagere IVA. Deze is verlaagd van de 10% naar het laagste tarief van 4%.

Het brood met het lage BTW-tarief geldt nu ook voor brood gemaakt van andere graansoorten dan tarwe, zoals rogge of spelt. Of brood gemaakt met zemelen of brood met een laag zoutgehalte.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Van oudsher vind ik het Spaanse brood al niet lekker. Met name Bimbo brood is niet te hachelen. Maar gelukkig zit in Albir een goede nl supermarkt, met iedere dag heerlijk vers volkorenbrood. En dus is er geen probleem hier.

Het vers volkoren brood van Lidl en Aldi ,zelf snijden ,heel lekker
Van de Carrefour ,inderdaad niet te eten ¡¡¡¡

Het ergste dat ik ooit in Spanje heb gegeten is wat ze volkorenbrood noemden, niet te kanen.
Gewoon 2x per dag de witte verse baguettes gekocht en volkorenbrood
als ik weer in Nederland was.

dat laatste wat u beweert is ook niet altijd waar !!
oplossing zelf maken en dan weet u wat u eet .
harina de fuerza + harina integral mengen naar eigen zin. 1% zout ,gist ,en olijf olie
en aan de slag

Verwacht niet dat het brood beter gaat worden, ze veranderen etiket op zelfde brood voor zelfde prijs en klaar.

Geloof ik ook Koos.
Een écht uitgebreid brood-sortiment van échte bakkers kan je in Duitsland nog ruimschoots vinden.

Om echt lekker brood te maken, zouden ze de broodverbeteraar ook maar eens moeten verbieden: https://www.youtube.com/watch?v=rKoi3P84OQU

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.