Stuwmeren Spanje na hittegolf voor 57,5 procent gevuld

Stuwmeren Spanje na hittegolf voor 57,5 procent gevuld
Beeld: Archieffoto

MADRID – Nu de temperaturen lager gaan worden en het weer aangenamer zal worden wat betreft de temperaturen hopen veel inwoners van Spanje ook op een beetje regen. Dat is op veel plaatsen ook wel nodig, niet alleen voor de landbouw maar ook om de stuwmeren te vullen. Deze stuwmeren zorgen voor de waterhuishouding in de Spaanse steden maar op dit moment zijn alle ‘embalses’ voor 57% gevuld.

Als het niet regent deze zomer dan zal het een ernstige situatie worden in de herfst van dit jaar wat betreft de waterhuishouding. De lente was droger dan normaal en de hittegolf met extreem hoge temperaturen heeft ook gezorgd voor steeds leger wordende stuwmeren. Volgens de website embalses.net zijn alle stuwmeren samen gevuld voor 57,52% met 32251 hm3 water wat 1% minder is dan vorig jaar.

Als we per autonome regio kijken dan zijn er grote verschillen te zien tussen het ‘natte’ noorden en noordwesten en het midden van Spanje en langs de Middellandse Zeekust. De stuwmeren in de regio Murcia zijn voor slechts 23,65% gevuld terwijl dat in de regio Castilla-La Mancha 35,98% is en in de regio Valencia 37,64%.

In de regio Extremadura is dat percentage 51,66% gevolgd door Andalusië met 52,21%, de regio Castilla y León met 63,45% en de regio Madrid met 66,42%.

De beste resultaten zijn te vinden in Cantabrië met 93,35%, Asturië met 90,08%, Baskenland met 81,35%, Catalonië met 81,64%, Galicië met 78,79%, Navarra met 78,99%, La Rioja met 78,78% en Aragón met 76,05%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

8
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Beer

Een stuwmeer is een reservoir. Er is geen verschil tussen deze twee en heeft dus ook niet specifiek te maken met waterkrachtcentrales.

zijksnor

Onzin al dat gedoe in de hele wereld te weinig, of geen water…
oceanen vol, middellandse zee etc, als ze mensen op de maan kunnen zetten waarom dan niet drinkwater van zeewater kunnen maken?
Daarbij alle water dat we verbruiken wordt toch niet weggegooid? komt gewoon weer terug in het systeem!

Femke

Stoppen met massa’s nieuwe huizen te bouwen ,en waarom zo veel golfbanen .Die gebruiken ontzettend veel water ,van dat verbruik ,kan ook een dorp van leven

Roberto

Er zijn ook veel fouten in de infrastructuur van het land. Veel water tijdens de regen val stroomt volledig terug naar zee. Er zou veel meer gedaan moeten worden om water op te vangen en hergebruiken. Ook het nadeel is dat door hevige regen val oude historische muren afbreken door regen water. Mijn huis ligt 150meter boven zeespiegel. En sommige wegen worden dan net rivieren. Omdat de barrancos niet goed worden besteed. Gebrek aan visie veroorzaakt schade door regenval, en tekort tijdens de zomer van droogte.

TCR

Allereerst al die ongebruikte zwembaden sluiten. In mijn omgeving zie ik dat minimaal 75% nooit gebruikt wordt. Wel iedere herfst laten leeglopen, om ze in het voorjaar weer te vullen. Dan heb ik het over zwembaden van 50 tot 80 m3. Reken maar eens uit hoeveel huishoudens dat zijn om van water te voorzien.

Martin

Kennelijk weet u weinig van zwembaden. Eigenaars met een 2de verblijf laten het water erin staan om tegendruk te hebben anders riskeer je lekken. Trouwens de kranen en pomp/filtratie staan dan ook uit tijdens afwezigheid. Bij mij (60 kubieke meter) is het ook zo dat het restwater dan nog eens wordt gebruikt voor toiletten, terrassen & tuinvloeren via een secundaire waterleiding en filtratie. Tegen dat wij arriveren staat er dan nog een derde water in dat gebruikt wordt om de beplantingen goed van water te voorzien. Het restant wordt dan wel weggepompt omdat het na bvb 6 maanden té vuil… Lees verder »

p. puk

Het gaat niet over stuwmeren, maar over reservoirs. Stuwmeren zijn specifiek en worden (in het algemeen gebruikt) voor het verzamelen van water bij waterkrachtcentrales.

Henk van Haandel

Dank voor deze verduidelijking. Was al verbaasd over de aanwending van stuwmeren voor de watervoorziening.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.