skip to Main Content
Zijn er nieuwe verkiezingen op komst in Spanje?
El Pais

Zijn er nieuwe verkiezingen op komst in Spanje?

MADRID – Zijn er nieuwe verkiezingen op komst in Spanje of zal het de demissionaire premier Pedro Sánchez lukken om genoeg steun te krijgen om een regering te vormen. Bij de laatste verkiezingen op 28 april wist de PSOE-partij deze te winnen wat betreft stemmen en zetels maar was dat niet genoeg om een regering te kunnen vormen. Daarvoor zoekt Sánchez steun bij o.a. Unidas-Podemos die het de PSOE niet makkelijk maakt.

Met een Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) die niets willen weten van een regering met Pedro Sánchez en zich ook niet willen onthouden bij het stemmen, zoekt de demissionaire premier steun bij Unidas-Podemos. Deze onderhandelingen verlopen echter stroef en Sánchez heeft nu laten vallen dat mocht er geen regering gevormd kunnen worden er wellicht in de herfst nieuwe verkiezingen komen.

Maar zolang is het nog niet. Op dinsdag zal Pedro Sánchez met de parlementsvoorzitter Meritxell Batet een overleg hebben over een datum waarop hij wil proberen een regering te vormen. Na de bekendmaking van die datum, die ergens in juli moet zijn, zal een nieuwe ronde van gesprekken volgen met de drie grootste politieke partijen PP, C’s en Unidas-Podemos.

Meer dan twee maanden na de verkiezingen van 28 april zal dan wellicht meer bekend worden over wat er gaat gebeuren met de regering in Spanje. Op dit moment kan gesproken worden van een politieke blokkering aangezien er geen schot zit in de onderhandelingen maar wie weet komt daar door de druk van nieuwe verkiezingen verandering in.

Spanje heeft vooraf aan de tweede regeerperiode van Mariano Rajoy een record gehad van een ‘bloqueo político’ van maar liefst 315 dagen. Gedurende 10 maanden had Spanje toen een demissionaire regering en premier tussen 20 december 2015 en 30 oktober 2016. Op dit moment heeft Spanje alweer 60 dagen een demissionaire regering en premier.

Als eenmaal een datum is vastgesteld waarop het parlement bijeen zal komen volgen er twee stemrondes in 48 uur tijd. Tijdens de eerste stemronde moet er een parlementaire meerderheid zijn van 176 zetels/stemmen, iets dat op dit moment nog onmogelijk lijkt.

Als deze eerste stemronde mislukt dan volgt de dag erna een tweede stemronde waarbij er alleen een ‘simpele’ meerderheid gezocht wordt van meer JA-stemmers dan NEE-stemmers. Mislukt deze tweede stemronde ook dan is de kans groot dat er nieuwe verkiezingen komen wat dan in de herfst zou moeten gebeuren (54 dagen na de bekendmaking).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Ze moeten eens een verbod gaan instellen op het uitsluiten van partijen! Dit hoort niet in de politiek thuis en al helemaal niet als het bijna op persoonlijke titel gebeurt, zoals Rivera die niet met de PSOE samen wil.
  Terwijl deze twee partijen ruim voldoende zetels hebben voor een meerderheid in het parlement.
  Dus grow up and get a life or take a hike!

  1. Eens. Maar ik vermoed dat de Spaanse democratie nog te jong is voor zoiets “gewaagds” als een coalitie. Bovendien hebben wij (Nederlanders, Belgen) daar veel meer ervaring mee en dus wellicht “makkelijk praten”. Maar ik zie het als een gemiste kans om tot een centrum-links kabinet te komen, want Cuidadanos is qua programma minder rechts dan ze zich profileren. Ik merk dat het Spanjaarden in mijn omgeving ook teleurstelt, ze zijn wel in voor een coalitie. Uitsluiten is inderdaad nergens goed voor. Ik denk dat in NL de uitsluiting van PVV het FVD in het zadel heeft geholpen. Persoonlijk vind ik beide partijen niks, maar ben wel democraat en dus tegenstander van een cordon sanitair. Ik vrees dat nieuwe verkiezingen het vertrouwen in de democratie zal doen dalen wat kan resulteren in een lage opkomst bij eventuele nieuwe verkiezingen. Jammer, al die gemiste kansen. Maar we zullen zien..

   1. Ik ben ook tegen uitsluiten vanuit democratisch oogpunt . Maar genoemde partijen roepen zulke onmogelijke onzin, dat ik ook geen andere mogelijkheden zie dat PVV en Fvd uit te sluiten.

 2. Spanje is al sinds medio 18e eeuw in twee kampen verdeeld die elkaar niet verdragen. In de 19e eeuw leidde dat tot drie burgeroorlogen tussen liberalen en conservatieven, en in de 20ste eeuw tot politieke chaos en “de burgeroorlog” van 1936 tot 1939. Na de dood van Franco in 1975 duurden de twee kampen voort in politieke partijen – PP en PSOE -, christen-democraten of centralisten versus socialisten die niet met elkaar kunnen samenwerken, nog gecompliceerder door hun respectievelijke en tegen de corruptie opgekomen afsplitsingen Ciudadanos en Podemos. Nu ook weer het separatisme de kop heeft opgestoken, ziet de toekomst er zeer verwarrend uit. Is het wachten op een nieuwe leider die orde belooft?

 3. Eerlijk gezegd ben ik klaar mee… dus ik ga niet meer stemmen. Laatstex dat ik stemde had ik nog wat hoop.. maar ik zie dat de situatie alleen maar erger wordt…. niet genoeg werk.. idiote salarissen..zielige pensioen regelingen.. ..meer violencia de genero.. ik zie alleen problemen die niet opgelost worden.. en de politicie vullen verder hun portemonee bij.. ik begrijp het echt niet meer!!!

 4. Hopelijk is de postjes-honger van Podemos groot genoeg om te vermijden dat er een extreem linkse sinterklaas-regering komt (PSOE-Podemos, ERC en PNV). Als die idioten van Ciudadanos hun PSOE-fobie niet kunnen overwinen zijn nieuwe verkiezingen misschien nog de beste oplossing.

  1. Het is die postjeshonger die stilaan zowat overal in Europa de politiek kapot maakt. Op Europees niveau een koehandel wie de nieuwe zatte nonkel moet worden als commissievoorzitter. In België wil niemand met niemand een regering vormen maar cashed men ondertussen met zijn allen de royale vergoedingen; ook in Spanje nu kunnen de leeftijdsgenoten niet door eenzelfde deur en volgt verkiezing na verkiezing. Een serieuze versplintering van de partijen maakt grote partijen onmogelijk en is spinsel voor extremisten (links of rechts) als kanalisatie van de onvrede met dit vertoon onder de bevolking.
   Na de verkiezing stellen die traditionele partijen zich verbaasd dat dit is kunnen gebeuren met de boutade dat “het de stem is van het volk”. Sorry, politiekers, jullie hebben dit zelf in gang gestoken door uw bijtijds flagrante negatie van wat er leeft in de samenleving.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken