48 zwarte vlaggen voor slechte stranden en havens in Spanje (2020)

48 zwarte vlaggen voor slechte stranden en havens in Spanje
Beeld: Pixabay

48 zwarte vlaggen voor slechte stranden en havens in Spanje (2020)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Regelmatig verschijnen er lijstjes met de beste, mooiste, geweldigste en fantastische stranden maar Ecologistas en Acción wil elk jaar ook graag de slechtste stranden laten zien. Deze stranden verdienen geen internationaal bekende blauwe vlag maar meer een zwarte vlag omdat ze vies, verlaten en vervuild zijn. Spanje heeft bijna 8.000 kilometer aan kustlijn en het is dan ook meer dan logisch dat er enkele stranden en delen langs de kust zijn die niet zo pluis zijn.

Spanje mag dan wel het land zijn met de meeste blauwe vlaggen ter wereld, het zou ook rustig het land kunnen worden met de meeste zwarte vlaggen van Europa. Naast de geweldige stranden waar elk jaar weer miljoenen toeristen op vakantie gaan zijn er ook plaatsen langs de kust waar je maar beter niet kunt gaan zwemmen en op het strand moet liggen.

Elk jaar doet Ecologistas en Acción een onderzoek naar de kwaliteit van de Spaanse stranden en kust waaruit ze niet alleen lijstjes kunnen maken van mooie stranden maar ook lijsten met de slechtste stranden en vervuilde kustlijn.

De 48 zwarte vlaggen zijn onderverdeeld in groepen zoals: 

  • Negentien zwarte vlaggen voor lozingen van grijs afvalwater.
  • Acht zwarte vlaggen voor stedelijke speculatie.
  • Zes zwarte vlaggen voor industriële omstandigheden.
  • Zes zwarte vlaggen voor havens en schepen.
  • Vijf zwarte vlaggen voor kusterosie.
  • Twee zwarte vlaggen voor effecten op biodiversiteit.
  • Een zwarte vlag voor vuilophoping.
  • Een zwarte vlag voor meer dan één specifieke oorzaak.

Hieronder een overzicht van stranden en delen van de kust die een zwarte vlag ofwel ‘bandera negra’ hebben gekregen. Overigens is de verklaring voor de zwarte vlaggen na te lezen (in het Spaans) in deze PDF gids (online bekijken).

stranden
Beeld: Ecologistas en Acción
Ga naar de inhoud