Digitaal gezondheidsformulier om Spanje binnen te komen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Digitaal gezondheidsformulier en smartphone app om Spanje binnen te komen
Beeld: Twitter

MADRID – Sinds 21 juni zijn de grenzen van Spanje weer open voor alle reizigers van de Europese Unie en Schengenlanden. Vanaf 2 of 3 juli gaan ook de zogenaamde buitengrenzen van de EU weer open en mogen reizigers van niet-EU-landen ook naar Spanje reizen. Maar dat is nu nog een beperkt aantal landen. Alle reizigers die via vliegvelden en havens Spanje binnenkomen moeten een verplicht formulier invullen dat vanaf nu al digitaal ingevuld kan en zelfs moet worden voordat je op reis gaat.

Vanaf het begin van het openen van de Spaanse grenzen hebben wij gemeld dat de reizigers die via vliegvelden en havens Spanje binnenkomen getest zullen worden door het personeel van Sanidad Exterior. Het gaat in feite om een drievoudige gezondheidscontrole bestaande uit het controleren van documenten zoals paspoorten en ID-kaarten maar ook het speciale formulier dat ingevuld moet worden, de lichaamstemperatuur die wordt gemeten en niet hoger mag zijn dan 37,5 graden en een visuele controle.

ATTENTIE: Er wordt door het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid in zowel de BOE staatscourant als bij persbijeenkomsten altijd gesproken over deze gezondheidscontroles als de reiziger via vliegvelden en havens Spanje binnenkomt. Er wordt nergens melding gedaan van deze controles als men over de weg of via de trein Spanje binnenkomt. Wij raden echter aan om altijd het verplichte formulier in te vullen, dat kan nooit kwaad.

Verplichte formulier

In eerste instantie werd vermeld dat het om het zogenaamde ‘Public health passenger locator card’ ging. Dit is een officieel document van de Wereldgezondheidsorganisatie en wordt in principe door de luchtvaartmaatschappijen afgegeven voor/tijdens de vlucht.

Later bleek echter dat het om een Spaans document ging dat ter plaatse na aankomst in Spanje ingevuld moet worden met informatie zoals de namen, contactgegevens, vluchtgegevens en waar men verblijft in Spanje. In het artikel geplaatst in de staatscourant BOE-A-2020-6927 is als bijlage echter nog steeds het ‘Public health passenger locator card’ bijgevoegd.

De Spaanse overheid heeft echter ook online het document geplaatst dat ingevuld moet worden vóórdat je naar Spanje reist. Dat formulier heeft de naam FCS-Form gekregen en is via DEZE WEBSITE in te vullen waarna je een email ontvangt met daarin de QR-code die je daarna kunt uitprinten of op kunt slaan op je mobiel (zie onderaan voor meer informatie). Er is ook een smartphone app genaamd SPTH te downloaden via de Google Play en iOS App Store waardoor je dus alle informatie op je mobiel kunt opslaan.

Nadat je het formulier op de website www.spth.gob.es of via de smartphone app hebt ingevuld en digitaal ondertekend wordt er een QR Health Code aangemaakt die na aankomst in Spanje gescand wordt door de medewerkers van Sanidad Exterior of ander personeel dat controleert.

De papieren versie van dit document kan nog tot 31 juli gebruikt worden maar daarna geldt alleen het digitale formulier. Volg voor het invullen van dit verplichte formulier de instructies (zoals in de video onderaan te zien is) of kijk HIER voor vragen en antwoorden.

LET OP: De redactie heeft de Android versie geïnstalleerd maar deze is alleen nog te gebruiken in het Spaans (?). De website is wel in het Engels of Duits of Frans te gebruiken.

Dit is hoe het werkt:

Voor je reis naar Spanje: Maak een FCS-formulier aan: Zodra je de details van je vlucht hebt, kun je het FCS-formulier maken en invullen. Je kunt beginnen met het invullen wanneer je wilt en later doorgaan op elk gewenst moment dankzij de unieke code die je via jouw e-mail ontvangt.

Verkrijg jouw QR-code: vanaf 2 dagen voor vertrek kun je de gezondheidsvragen op dit formulier beantwoorden en de QR-code verkrijgen die bij jouw reis hoort. Je ontvangt een document in pdf-formaat met de QR-code in jouw e-mail, of rechtstreeks op je mobiel als je het FCS-formulier maakt en invult met behulp van de mobiele SpTH-applicatie, te downloaden van deze website of van de downloadsites van de applicatie voor Android en Apple telefoons.

Op de luchthaven: Je moet de QR-code van jouw reis laten zien, op je mobiel of op papier (tot 31 juli, daarna alleen digitaal), noodzakelijk bij de door de Spaanse gezondheidsautoriteiten opgestelde gezondheidscontrole. Indien nodig kan bij aankomst een medische evaluatie worden uitgevoerd.

Tijdens het verblijf in Spanje: Volg de preventiemaatregelen tegen COVID-19 aanbevolen door de gezondheidsautoriteiten in Spanje. Zorg ervoor dat je de QR-code die aan jouw reis is gekoppeld in je SPTH mobiele applicatie heeft, gedownload naar je mobiel of afgedrukt op papier, om uw gezondheidscontroleproces bij aankomst in Spanje te stroomlijnen.

Lichaamstemperatuur

In de BOE die op 1 juli is geplaatst is te lezen dat na aankomst de lichaamstemperatuur wordt gemeten via speciale thermische camera’s of handmatig. Wanneer de temperatuur hoger is dan 37,5 graden wordt men uitgebreider gecontroleerd op de mogelijke aanwezigheid van het coronavirus. 

Mocht uit een nieuwe temperatuurmetingen visuele controle blijken dat iemand besmet is wordt deze persoon meteen overgebracht naar een medisch centrum of ziekenhuis en worden andere maatregelen getroffen zoals het zoeken naar personen die in contact zijn geweest met deze besmette persoon.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.