1 juli 2021: het digitale EU-Covid certificaat moet het reizen makkelijk maken

1 juli 2021: het digitale EU-Covid certificaat moet het reizen makkelijk maken
Beeld: Freepik (aangepast)

1 juli 2021: het digitale EU-Covid certificaat moet het reizen makkelijk maken

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het is zover, op donderdag 1 juli 2021 is in alle 27 EU-lidstaten het digitale EU-Covid certificaat te gebruiken. Dit Europese certificaat moet het reizen binnen de Europese Unie makkelijker maken omdat de reiziger met een digitale of papieren QR-code kan aantonen of hij/zij gevaccineerd is, hersteld is van Covid of een negatieve coronatest heeft.

Het reizen van Nederland of België naar Spanje en van Spanje naar Nederland of België is vanaf donderdag 1 juli makkelijker geworden vanwege het digitale EU-Covid certifcaat. Dit document is in Spanje al sinds 7 juni aan te maken, sinds 16 juni in België en sinds 24 juni in Nederland. Maar het is vanaf donderdag 1 juli dat het digitale EU-Covid certifcaat in alle 27 EU-landen te gebruiken is.

Met het Europese Covid-certificaat kunnen reizigers uit de 27 EU-lidstaten vanaf 1 juli met een QR-code (digitaal of op papier) aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben de afgelopen 6 maanden en daardoor zijn beschermd tegen het coronavirus.

Naam

Officieel heeft dit certificaat de naam ‘EU Digital COVID Certificate’ in het Engels gekregen en ‘Europees digitaal coronacertifcaat’ of ‘Digitaal Corona Certificaat’ in Nederlands/Vlaams en ‘Certificado COVID Digital de la UE’ in het Spaans. Meer informatie lees je HIER op de officiële Europese website.

Spanje

In Spanje wordt het ‘Certificado COVID Digital de la UE’ aangemaakt via de regionale/autonome websites en smartphone apps. Er is geen nationale Spaanse app om het vaccinatiebewijs op je telefoon te bewaren. Het aanmaken van dit certificaat kan ook bij het Ministerie van Volksgezondheid (in PDF). Meer informatie over hoe dit werkt in Spanje lees je HIER. 

Nederland

In Nederland moet je het ‘EU Digitaal Corona Certificaat (DCC)’ aanmaken in de CoronaCheck-app voor smartphones. Diegene die liever een papieren certificaat willen kunnen naar DEZE WEBSITE gaan om dat aan te maken. Meer informatie over de CoronaCheck-app lees je HIER.

België

In België moet je het ‘Digitaal Coronacertificaat’ aanmaken in de CovidSafeBE-app voor smartphones. Het is ook mogelijk een papieren vaccinatiecertificaat aan te vragen via de helpdesk. Meer informatie over de CovidSafeBE-app lees je HIER.

Re-open EU

Alle informatie over de Nederland, België en Spanje en de daar geldende corona-regels kunnen in het NEDERLANDS nagekeken worden op de Europese website Re-open EU van de Europese Unie. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.