menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie met meer rode en geen groene gebieden in Spanje

Nieuwe corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie met meer rode gebieden in Spanje
Beeld: ECDC 1 juli

Nieuwe corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie met meer rode en geen groene gebieden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals elke week heeft het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) op donderdag de kaart van Europa waarop groene, rode en oranje kleuren staan waarmee de corona-situatie in gebieden of landen wordt aangegeven aangepast. Landen als Nederland en België baseren zich wat betreft hun reisadviezen mede op deze kaart en de informatie van het ECDC.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding heeft op donderdag 1 juli hun kaart aangepast met daarop de gecombineerde indicator van een 14-daagse meldingspercentage, testpercentage en testpositiviteit zoals bijgewerkt op 1 juli 2021.

Op DEZE WEBSITE kun je de kaart zien en de indicatoren wat betreft de kleuren groen, oranje, rood en donkerrood of grijs. 

Spanje

Voor Spanje is de situatie behoorlijk veranderd want er is geen enkele regio meer in GROEN terwijl dat op de kaart van 24 juni nog wel het geval was. Daarnaast zijn diverse regio’s van ORANJE naar ROOD veranderd.

Sinds donderdag 1 juli is de kleur ROOD van toepassing op Catalonië, Valencia regio, Aragón, la Rioja, Cantabrië, Andalusië en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Graciosa, El Hierro, La Gomera en La Palma). De kleur is van ORANJE naar ROOD veranderd voor Catalonië, van GROEN naar ROOD voor de Valencia regio en van ORANJE naar ROOD voor Aragón.

De volgende gebieden/regio’s hebben sinds 1 juli de kleur ORANJE gekregen: Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera), Murcia regio, Castilla-la Mancha, Castilië en León, Extremadura, Madrid regio, Navarra, Baskenland, Asturië en Galicië. De Balearen en Galicië zijn van GROEN naar ORANJE gegaan.

De verandering van de kleur GROEN naar ORANJE en van ORANJE of GROEN naar ROOD is natuurlijk geen goed teken want dat betekent dat volgens de berekeningen van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding de corona-situatie er niet beter op is geworden in Spanje.

En nu?

Nederland heeft op 1 juli nog de reisadviezen aangepast waarbij het Spaanse vasteland nog steeds ORANJE is en de Balearen en Canarische Eilanden op GEEL staan. Daar kan eventueel pas volgende week een verandering in komen al ziet dat er niet goed uit voor het Spaanse vasteland.

België kijkt elke zondag naar de lijst van landen en de kleurcodes die ze van het ECDC op donderdag hebben gekregen. Groene en oranje wijzigingen worden daarna vanaf maandag ingevoerd en als een gebied/regio of land naar rood verandert, wordt dat op woensdag ingevoerd. Het is dus nog even afwachten wat er gaat gebeuren met de Belgische reisadviezen.

Beeld: ECDC 1 juli