menu: rubrieken, zoeken & meer

Spaanse minister van Volksgezondheid raadt het gebruik van mondkapje weer aan

Spaanse minister van Volksgezondheid raadt het gebruik van mondkapje weer aan
Beeld: Minister Carolina Darias / la Moncloa

Spaanse minister van Volksgezondheid raadt het gebruik van mondkapje weer aan

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Geen paniek, het is niet verplicht en is slechts een aanbeveling voor bepaalde groepen personen in Spanje. De Minister van Volksgezondheid, Carolina Darías , raadt aan om een mondkapje te dragen en een boosterprik te laten zetten. Dat doet de minister omdat het aantal corona-besmettingen weer aan het stijgen is en ook omdat er in korte tijd bijna 3.000 nieuwe Covid-patiënten zijn bijgekomen in de ziekenhuizen waar nu meer dan 10.000 patiënten liggen.

Het gebruik van een mondkapje (mascarilla) is in Spanje in de binnenruimtes sinds 20 april 2022 niet meer verplicht, behalve op diverse plaatsen zoals het openbaar vervoer, apotheken, ziekenhuizen en in vliegtuigen. Sinds 10 februari 2022 waren de mondkapjes in de buitenlucht al niet meer verplicht in Spanje.

Het aantal corona-besmettingen stijgt echter weer snel, zowel bij 60-plussers en bij personen jonger dan 60 jaar. Daarnaast is de corona-incidentie bij 60-plussers ook gestegen naar bijna 1.000 positief geteste personen per 100.000 inwoners. Dat is nu al hoger dan de piek van 856 tijdens de zesde golf dus vraagt men zich af of de zevende corona-golf begonnen is in Spanje.

Om het aantal besmettingen maar meer nog ziekenhuis- en ic-opnames af te remmen, raadt de minister van Volksgezondheid de bevolking aan om weer mondkapjes te dragen op bepaalde plaatsen. Ook raadt de minister de inwoners van Spanje jonger dan 50 jaar aan de boosterprik te laten zetten als extra beveiliging tegen de nieuwe corona-varianten van Omicron, BA.4 en BA.5 die besmettelijker maar minder ziekteverwekkend blijken te zijn.

Wat betreft ziekenhuisopnames is dat gestegen van 7.346 op vrijdag 20 mei naar 10.249 op vrijdag 1 juli, een stijging van 2.903 Covid-patiënten. Wat betreft de ic-opnames is dat gestegen van 346 op vrijdag 20 mei naar 449 ic-patiënten op vrijdag 1 juli, een stijging van 85 Covid-patiënten op de intensive care. Wat betreft positief geteste personen is dat van 20 mei tot 1 juli met 495.965 personen gestegen. Het aantal corona-doden is tussen 20 mei en 1 juli ook flink gestegen met 1.959 sterfgevallen die gerelateerd zijn aan Covid-19. (actuele cijfers worden op 1 juli in de avond bekend gemaakt en zullen we hier aanpassen).