skip to Main Content
Heeft Spanje last van “turismofobia” en een afkeer tegen “guiris”?

Heeft Spanje last van “turismofobia” en een afkeer tegen “guiris”?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In een mogelijk nieuw recordjaar met 80 miljoen buitenlandse toeristen is er in Spanje een verandering waargenomen wat betreft het aantal buitenlandse toeristen en het soort toeristen. Zo zijn er steden zoals Barcelona waar men websites zoals Airbnb en HomeAway aanvalt vanwege de verhuur van illegale appartementen, hebben steden langzaamaan genoeg van de grote aantal cruiseschip toeristen en heeft men schoon genoeg van de altijd zelfde en goedkope souvenir winkels. Daarnaast treft men regelmatig ook al graffiti aan op Mallorca, Ibiza en in Barcelona waarin duidelijk verwezen werd naar de ongewenste toeristen en zijn er meer recent aanvallen geweest op een toeristenbus en nu huurfietsen in Barcelona.

“Turista vuelve a casa” oftewel “Toerist gaat terug naar huis” is een van de teksten die te lezen was  op de Balearen eilanden Mallorca, Ibiza en Menorca en in Barcelona. Het waren duidelijke protesten tegen de vele duizenden buitenlandse toeristen die tot groot genoegen van de toerisme sector gedurende de zomermaanden de eilanden overnemen en goed zijn voor de economie maar de autochtone inwoners van deze gebieden niet echt blij maken. Zeker niet als men de beelden ziet van badplaatsen als Magaluf of het feesteiland Ibiza. Vorige week ging men in Barcelona nog een stapje verder in het protest door de inzittenden van een toeristenbus de stuipen op het lijf te jagen door een bus te stoppen, een band lek te prikken en de bus te bekladden met graffiti. Daar is deze maandag nog een protestactie bijgekomen door de banden van huurfietsen lek te prikken in Barcelona.

Barcelona

In Barcelona probeert de gemeente al meer dan drie jaar iets te doen aan het immer groeiende aantal toeristen waardoor gebieden van de stad zoals de Ramblas of het Barrio Gotico bijna niet meer als Spaans/Catalaans te herkennen zijn. Er lopen daar tegenwoordig meer buitenlanders (met of zonder shirt) rond dan Spanjaarden of Barceloneses. Ook stadswijken als Gracía of het populaire Barceloneta aan de kust hebben te maken met problemen tussen de inwoners en de buitenlandse toeristen. Barceloneta lijkt soms meer op een wijk van een populaire badplaats als Lloret de Mar met dronken, verklede of naakte toeristen op straat dan een wijk van de Catalaanse hoofdstad. De inwoners zijn dan ook al diverse keren uit protest de straten opgegaan en eisen veranderingen en meer controle van de autoriteiten.

De gemeente Barcelona wil graag tegemoet komen aan de wensen van de inwoners van de stad door het aantal toeristen terug te drijven door onder andere actie te ondernemen tegen de illegale verhuur van appartementen en de enorme stijging van cruiseschepen waardoor er soms duizenden toeristen tegelijk de Ramblas oplopen, het Parc Guëll bezetten en de Sagrada Familia bestormen. De gemeente moet uiteraard een goede tussenweg zien te vinden tussen de belangen en wensen van veel inwoners die hun stad terug willen hebben en diegene die geld verdienen met de toeristen zoals hotels, restaurants, winkels, attracties en de gemeentekas zelf. Een immer groeiend aantal inwoners van Barcelona wil dat er minder toeristen naar de stad komen en zien het stijgende aantal toeristen als negatief voor de ontwikkeling van hun stad en inmiddels ook als het grootste probleem.

Málaga

In andere steden zoals Málaga heeft men de laatste jaren flinke veranderingen gezien wat betreft het aantal toeristen die de stad bezoeken. Daar waar men vroeger Málaga alleen zag als vliegveld-stad is dat tegenwoordig wel anders met jaarlijks vele tientallen cruiseschepen waarvan de passagiers in grote aantallen tegelijk de Calle Larios oplopen en in korte tijd veel geld uitgeven in winkels, bars en restaurants. Daarnaast heeft men in Málaga veel verbouwd, gerestaureerd en geïnvesteerd in attracties, kunst, musea, infrastructuur en hotels. Naast cruiseschepen komen er ook steeds meer buitenlanders naar de stad om te genieten van een city-break zoals in andere populaire steden. Dit is dan ook wel te merken in het stijgende aantal nieuwe hotels, toeristische appartementen, bars, restaurants en souvenir winkels, iets wat uiteraard ook in Málaga niet door alle inwoners gewaardeerd wordt. Zo is het aantal inwoners in het oude deel van de stad flink gedaald vanwege de stijgende huurprijzen en is niet iedereen blij met de duizenden toeristen die de stad overnemen. Ook in Málaga is men bang voor het stijgende aantal toeristen en wil men zeker niet zo worden als Barcelona.

De Spaanse Costa’s

De gebieden langs de Spaanse kust zoals aan de Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa Almería of Costa del Sol zijn uiteraard wel iets meer gewend maar ook hier wil men op veel plaatsen een ander soort toerisme. Een badplaats als Lloret de Mar staat bekend als partystad bij de Nederlandse, Belgische, Franse en Britse jeugd en in Salou gebeurt datzelfde maar wil men dit vermijden door “familie” bestemming te zijn. Ook aan de andere kustplaatsen heeft men soms last van het toerisme maar gezien de ervaringen valt de overlast redelijk mee en kan men er inmiddels mee overweg. Daarnaast zijn dit soort gebieden speciaal gemaakt of geëvolueerd tot massa toeristenbestemmingen.

“Turismofobia” is dus een soort van fobie tegen toeristen, iets waar waarschijnlijk veel autochtone inwoners van steden als Barcelona, Palma de Mallorca en Málaga aan lijden maar dat niet zomaar zouden zeggen. Het aantal “guiris”, wat zoveel betekent als “buitenlanders”, is op sommige plaatsen en bestemmingen groter dan het aantal Spanjaarden wat soms voor overlast kan zorgen maar sinds dat men in de zestiger jaren “Que vengan las suecas” oftewel “laat die Zweedse meiden maar komen” riep is de groei van het toerisme in Spanje niet meer gestopt en zijn er de laatste jaren keer op keer records verbroken wat betreft aantallen buitenlandse toeristen die naar Spanje kwamen voor hun vakantie.

Meer over Turismofobia in El Mundo (Spaans)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 29 reacties
 1. er zijn hier denk ik, 2 zussen aan de lijn, geen probleem ik vraag mijn broer

 2. Oh ja en nog een beetje domme opmerking van Henk.
  Als je in Spanje verblijft is een voorwaarde dat je de taal spreekt?
  Komop zeg…………………ben jij wel eens in Denemarken te gast geweest.
  En spreek jij daar de taal. Dat is dus onzin he

 3. Op alle blote buiken svp een boete zetten. In alle openbare gelegenheden.
  Ben alleen bang dat de aso’s niet op Spanje Vandaag kijken.
  Dus schieten we met al dat geklaag niet veel mee op.

 4. Ik ben het eens met Jan: teveel huftergedrag! Inderdaad is het toerisme heel noodzakelijk voor de Spaanse economie, maar dat betekent niet dat alles maar geoorloofd is. In ons dorpje aan de Costa Brava worden we nu geteisterd door Nederlandse “jongeren” (minderjarige kinderen!). Hun ouders laten ze ‘s nachts feesten aan/bij het strand zodat ze zelf rustig kunnen slapen op de camping. De hele buurt wordt wakker geschreeuwd, harde muziek, er wordt straatmeubilair vernield, de jongens jatten dingen uit tuinen en plassen overal in het rond. Deze kinderen krijgen geld om lekker te gaan zuipen, maar de gevolgen moeten worden betaald door de Spaanse belastingbetaler. Ook de extra kosten voor politiesurveillance en ambulances die de kinderen van straat moeten plukken. Weten Nederlanders niet dat drankgebruik op de openbare weg streng verboden is in Spanje? (ook voor meerderjarigen). Het imago van de Nederlanders is flink naar de knoppen.

  1. Nare toestanden allemaal. Laten we hopen dat het eens goed wordt aangepakt, met fikse boetes en vakantieverbod voor Spanje!
   Het is jammer maar begrijpelijk dat het imago van de Nederlanders naar de knoppen is. Het huftergedrag trekt nu eenmaal meer aandacht dan normaal gedrag, maar hopenlijk realiseert men zich wel dat ook zat Nederlanders zich nog wel weet te gedragen en zich ook mateloos ergert aan Nederlanders die overal maling aan hebben.

 5. Ben al meer dan een jaar hier in Spanje. Ik heb veel Spaanse vrienden nu en word constant uitgenodigd op feestjes thuis of op het strand s’avondts. Ik spreek nu een beetje Spaans en dat word gewaardeerd. Het is aan ons om ons aan te passen en niet omgedraaid. Laten de arrogante guiris maar weg blijven want die verpesten het voor alle anderen.

 6. Het zou, denk ik, al een heel stuk schelen als de meeste toeristen eens afstappen van het adagium “Wie betaalt, die bepaalt!” en dit vervolgens koppelen aan een huftergedrag dat zijn weerga niet kent. Zeker op locaties waar het toerisme te massaal is, zal dit veel ergernis opwekken. Helaas lijken er tegenwoordig steeds minder mensen nog een normale opvoeding te krijgen met dit gedrag als gevolg.😢😢😢

  1. Ik ben het helemaal met je eens en ben dat huftergedrag ook zat! Want zoals Charlie al schreef; ze verpesten het ook voor buitenlanders die hier wonen, de taal wél spreken en wél respect hebben voor het mooie Spanje en de oorspronkelijke bevolking.

 7. wij wonen hier al 13 jaar. De plaatselijke bevolking weet gewoon dat wij geen toeristen zijn . ook wij ergeren aan het wangedrag van de buitenlanders.

 8. Lees nogal veel negatieve berichten over mensen die van een ander land in Spanje zijn gaan wonen.
  Wij zijn ook naar hier verhuisd en niet alleen voor de zon maar omdat we Spanje een prachtig land vinden en nog zoveel meer.
  Als ik dat allemaal lees in de Spaanse kranten zou ik denken dat wij terug moeten verhuizen maar indien we allemaal moesten verhuizen naar een ander land hoor ik ze dan wel klagen over de economie die helemaal plat op zijn gat ligt. Dat er excessen zijn ok maar overdrijven hoeft nu ook niet.
  Veel dingen die hier geschreven zijn zien wij niet terug waar wij wonen, misschien hebben we veel geluk.
  mvg Chris

 9. Het is vervelend om je niet meer “thuis”te voelen in je eigen land. De mondialisering (ICT en internet ) rukken steeds meer op en het geld wordt met miljarden per minuut naar de plek getransporteerd waar het meeste rendement valt te halen. Amsterdam ken je ook bijna niet meer terug. Nieuwe hotels maar ook dito winkels in de beneden verdiepingen van grachtenpanden met fietsenverhuur en softdrugs gelegenheden. Het is uitsluitend om geld te doen en mensen met een andere mening worden weggezet. Het is niet alleen een “probleem”voor Spanje maar voor de hele wereld. De toeristenindustie
  lijkt niet meer weg te denken.

 10. Kwam 15 jaar geleden wonen in een klein vissersplaatsje..is nu uitgegroeit tot een stad..mijn heerlijke kleine strandje wasr 15 jaar geleden papa en mama nog een barretje hadden is nu uitgegroet tot lounge barren en zomers geen plek meer op ” mijn strandje” te krijgen😱😱

 11. Toeristen = groei van de economie. Je moet een keuze maken.
  Spanjaarden vind ik persoonlijk zeer vriendelijk, maar spreek ook een aardig mondje spaans. Als ik iets niet weet, vraag ik het beleefd en word geholpen en gewaardeerd en krijg ik dikwijls nog een volledige uitleg en zo leer ik bij.
  Het respect voor elkaar is wederzijds.
  Alles draait om geven en nemen.
  Vorig jaar zat ik op een terrasje en een Engelsman begon het meisje dat hem wou bedienen uit te maken omdat ze niet meteen alles verstond wat hij vroeg. Had zo met het spaanse meisje te doen dat ik haar heb geholpen en de Engelsman duidelijk heb gemaakt dat we niet in Engeland waren. Hij woonde al 4 jaar in Spanje, wie is er dan verkeerd ? Pas je aan of keer terug huiswaarts. Draai de rollen maar eens om !!

  1. Idd, denk het zelfde over, ik spreek ook een aardig mondje Spaans en het wordt inderdaad gewaardeerd. Geven en nemen.

  2. Mijn ervaring is dat als je alleen al probeert om Spaans te spreken, dat enorm gewaardeerd wordt. De meeste Spanjaarden zijn vriendelijke en behulpzaam.
   Waar wij wonen, proberen sommige Engelsen er Little England van te maken en er zijn er bijna geen die Spaans spreken of zelfs maar de moeite doen. En die paar die het wel spreken worden niet verstaan vanwege hun afschuwelijke accent.

   1. Compleet met Puk eens. Als je in een ander land (Spanje) verblijft is het een keiharde voorwaarde dat je de taal spreekt en je onvoorwaardelijk aanpast aan de gewoontes van de omgeving. Verdiep jezelf in de lokale en landelijke politiek, lees boeken over dit prachtige land. Hufters horen hier niet en blijven lekker thuis.

 12. Er was een tijd nog niet zo lang geleden dat mensen uit hun huis werden gezet door de economische crisis. Laten we wel zijn- het hoofd inkomen is nu eenmaal het toerisme in Spanje. Willen ze weer terug naar die tijd? Het is niet altijd money for nothing. Ja proberen ze wel wanneer je daar woont qua belastingen en zeker wanneer je je huis verkoopt.

 13. Spanje blijft een fantasties land, en veel mensen willen daar deelgenoot van zijn.
  Bezocht lang geleden het Dali museum in wat toen nog Figueras heette, was bijna de enige. Ben vorig jaar september terug geweest, werd overlopen door scholieren uit diverse landen! Overigens uitstekend dat jonge mensen kennis nemen van het werk van Dali. Dit voorbeeld geldt voor veel plaatsen in Spanje. Volg dit jaar hetgeen door Jannette is verwoordt, blijf lekker in Ondara in juli&augustus!

 14. Ben het met Noel eens, er moet een ‘gezonde’ balans gevonden worden. Wie zich niet aan regel kan houden op de (flinke) bon. Er is immers politie genoeg op straat te vinden.
  Wat betreft het aantal buitenlanders wat het ‘vervelende’ werk doet, tja ook beetje naar je zelf kijken Spanjaard. Bijvoorbeeld verbaas me er over dat zo weinig Spaanse jongeren een vakantiebaantje hebben. Bescherming om uitbuiting te voorkomen heb ik weleens gehoord? Ik weet het niet, of dat dan wel is toegestaan na je 18e?
  Drie maanden verveeld thuis zitten, niks erg om wat uurtjes te werken en goed voor de sociale omgang je leert zo ook de waarde van het geld kennen.
  Inderdaad er is voor Rajoy nog genoeg werk aan de winkel

 15. Als toeristen zich zouden gedragen als toeristen en niet als terroristen zou het allemaal zo een vaart niet lopen.iedereen weet goed genoeg dat een land met zoveel toeristen er financieel gezien wel bij vaart.helaas zijn er toeristen die zich gedragen als ……

 16. Veel bezoekers in Spanje, dat is waar maar moesten ze allemaal “thuisblijven” of “elders gaan” zit Spanje wel op z´n gat, zie Turkije, daar zijn al veel hotels gesloten en natuurlijk om een andere reden maar geen volk is sluiten!
  Als iedereen “mooie” manieren zou hebben is dit al voor de helft opgelost!
  Het zijn niet alleen toeristen hoor die in hun blote lijf in de supermarkten hun inkopen doen, de Spanjaarden kennen er ook wat van en hoe luider hoe beter, net dezelfden.
  Het is gedeeltelijk waar, ze moeten ons niet zo, maar zoals hierboven beschreven werken er meer vreemdelingen of Spanjaarden in de restaurants en dat is dan wel goed.
  In België en Nederland is het al niet veel beter, de “vreemdelingen” nemen ook het werk af, tis niet alleen in Spanje he.
  Allee Rajoy, veel werk aan de winkel!

 17. Vorig jaar juni ’16 zelfs in Altea (‘n doorgaans rustig stadje aan de Costa Blanca) op diverse plaatsen op het wegdek alreeds grote letters “EF” gezien ! (Extrañjeros Fuera) (= Buitenlanders Buiten) . Dit kon niet uitblijven, als je in de meest horeca-zaken bediend wordt door Oost-Europeanen, Roemenen, Russen, Bulgaren enz. (zelfs Chinezen nemen ze in dienst omdat ze goedkoper zijn …) en de plaatselijke Spaanse jongens en meisjes hun jobs zien weggenomen worden …. !

  1. Ik bedoel: zelfs Chinese restaurants en handelszaken nemen die Oost-Europeanen, of ook Indiërs in dienst, omdat die nog goedkoper zijn dan de Oost-Europeanen …. ! Erg autehentiek ” Spaans ” ziet het de laatste paar jaren niet meer uit aan die Costa !

 18. Het is waar, het is vreselijk, blote lijven, in bikini in de supermarkt, grote monden veel lawaai. Ik maak het nu mee als bewoner in Andalucia,

 19. Ook als toerist is het geen pretje om met miljoenen andere toeristen dezelfde plekken te bezoeken ! Mijn ouders gingen niet op vakantie in schoolvakanties, bleven ook thuis op zon- en feestdagen en ik heb die traditie gevolgd. Vooral als je kinderen hebt is het stressful om op deze tijd van het jaar op reis te gaan.
  Sinds 1987 woon ik in Spanje, eerst op Majorca, daarna aan de Costa Blanca. De maanden juli, augustus en september blijf ik in mijn tuin en huis. Boodschappen doe ik ´s morgens vroeg.

  Mijn advies : blijf thuis !

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken