skip to Main Content
Spanje sluit definitief oudste kerncentrale van het land

Spanje sluit definitief oudste kerncentrale van het land

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering heeft besloten de oudste kerncentrale van het land definitief te sluiten door de vergunning niet te verlengen. Dat besluit werd tot groot genoegen van instanties als Greenpeace en andere tegenstanders van kernenergie positief ontvangen. Het was de Minister van Energie, Toerisme en Digitale Agenda Álvaro Nadal die het nieuws bekend maakte waarna er na een 47 jaar een einde komt aan Garoña.

De kerncentrale Santa María de Caroña in de gemeente Burgos (Castilla y León) werd in gebruik genomen in 1970 maar op 16 december 2012 werden de activiteiten stilgelegd waarna er een jarenlange discussie ontstond over het wel of niet verlengen van de vergunning. Uiteindelijk heeft de regering dus besloten de licentie niet opnieuw te geven waardoor de oudste kerncentrale van Spanje definitief gesloten zal worden.

In principe is de levensduur van een kerncentrale in Spanje 40 jaar maar daar was de Garoña centrale dus al ver overheen. Sinds 2006 was de kerncentrale in Burgos de oudste actieve centrale nadat de Central nuclear José Cabrera in Guadalajara (Castilla-La Mancha) in dat jaar werd gesloten. De kerncentrale Santa María de Caroña zou dus eigenlijk in 2011 moeten sluiten maar in 2009 werd nog een nieuwe vergunning gegeven tot het jaar 2012 waarin men de activiteiten tijdelijk stopte.

Ondanks het feit dat Spanje een groot land is zijn er maar (of volgens velen nog steeds) vijf kerncentrales te vinden, te weten Almaraz in Cáceres (met twee reactors I en II), Trillo in Guadalajara, Vandellós II en Ascó (twee reactors I en II), beiden in de provincie Tarragona, en Cofrentes in Valencia. Twee andere kerncentrales, te weten Vandellós I (Tarragona) en Zorita (Guadalajara), worden op dit moment afgebroken.

Volgens velen zou Spanje zich met de stroomopwekking veel meer moeten gaan richten op de groene stroom zoals zonne energie, windenergie en waterkracht energie. Van de zon en wind heeft Spanje meer dan genoeg en is dat daarnaast gratis te benutten mits de autoriteiten het gebruik makkelijker zouden maken. Daarnaast heeft Spanje inclusief de eilanden meer dan 7.000 kilometer kustlijn waar men dus via de waterkracht energie zou kunnen opwekken. Helaas heeft de energiesector in Spanje een te grote vinger in de pap in de politiek.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. robert,
  weet dit ook maar in die krant????? de Pinokkio van Nederland?
  dat geloof je toch zelf niet?
  dat hij de portefeuille heeft jazeker maar er zit geen geld in, ´t ligt in zijn huis en bij zijn vriendjes, dit is ook aardig om te weten.
  de schijnheiligheid druipt er vanaf van dit soort mensen…

 2. Kernenergie is onmisbaar en nog steeds een van properste vormen van energie productie die er bestaan.(zeker de nieuwste centrales die nog tien keer veilger zijn, minder restafval produceren).
  Greenpeace en consoorten geeft oncorrect beeld van kernenergie. De groene energie van vandaag
  Is veel vervuilender, maar dat zien we niet om dat de productie ervan gebeurt in landen als China en dergelijke.Denk dat Europa eens dringend moet beginnen na te denken of de gesubsideerde Chinese/Amerkaanse batterijen en zonnepanelen wel zo milieu vriendelijk zijn en over de windmolens die het landschap ontsieren en die niemand in zijn achtertuin wil.

  1. Beste Franck,
   Kernenergie Is een uitvinding van de mens en is levensgevaarlijk, omdat er geen enkele wetenschapper of genie bestaat, die het probleem van het 10.000 jaar stralende afval kan oplossen. Kijk maar naar Tsjernobyl, om de zoveel jaar moet de sarcophaag van staal en beton vernieuwd worden. Reken maar uit : Hoeveel Russische generaties moeten hieraan werken over 10.000 jaar ,als het omhulsel om de 10 jaar vervangen moet worden ? En wat, als er aardbevingen ontstaan?
   De mens heeft kernenergie uitgevonden, maar kan het niet beheersen.
   In Duitsland heeft men terecht kernenergie afgezworen.
   En nu heb ik het niet eens over de haarscheurtjes in Belgische centrales….

 3. Schandalig dat een land als Spanje niet al minimaal op 50% groene energie draait. Ze hebben er alles voor in huis.

 4. volledig mee eens, wat een corrupte boel is me dat zeg!!!!!!!!!!!!!!!
  ze kunnen een groot deel van het land bedienen met groene energie maar nee, de zakken zouden niet meer gevuld kunnen worden!!!!!!!
  hoeveel mensen kunnen hun facturen niet meer betalen?
  echte sukkelaars moeten kaarsen aansteken, brandt dan, doden erbij en nog geen verandering in hun beleid maar ondertussen weten we waarom
  ze lachen die arme mensen nog uit ook, zeker weten, schandalig!

 5. een te grote vinger in de pap in de politiek.?????? Noem het maar gewoon bij de naam, corruptie.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken