Dit eiland in Baskenland wordt elke zes maanden om de beurt van Spanje en dan van Frankrijk

Google Maps
Beeld: Google Maps
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SAN SEBASTIAN – Het kleine eilandje Isla de los Faisanes ligt middenin de Bidasoa rivier tussen de Spaanse stad Irun en het Franse Hendaye. Op zich niks mis mee ware het niet dat dit eilandje bekend staat als het kleinste grondgebied ter wereld bestaande uit slechts 6.820 vierkante meter, iets minder dan de oppervlakte van anderhalf voetbalveld. Op het eiland woont niemand en het heeft, buiten enkele dieren zoals fazanten (vandaar de naam), nog nooit bewoners gehad. Toch is het bijzondere aan het eiland dat elke zes maanden of Frankrijk of Spanje de eigenaar is van het eilandje.

Het Fazanteneiland ‘Isla de los Faisanes’ in het Spaans en ‘Île des Faisans’ of ‘Île de l’hôpital’ in het Frans en ‘Konpantzia’ in het Baskisch, staat bekend als een condominium wat een “staat van gedeelde soevereiniteit” is. Het Fazanteneiland staat jaarlijks zes maanden onder Spaanse en zes maanden per jaar onder Franse jurisdictie. Beide landen claimen het gehele jaar door het recht de eigen onderdanen te berechten voor aldaar gepleegde overtredingen.

Van 1 februari tot en met 31 juli hoort het eiland bij Spanje. Van 1 augustus tot en met 31 januari hoort het bij Frankrijk. Op het eiland werden in de 17e eeuw veel conferenties gehouden. Onder andere werd in 1659 hier het Verdrag van de Pyreneeën gesloten. Midden op het eiland staat een steen ter herdenking van deze gebeurtenissen. Ook werden hier gijzelaars uitgewisseld, troonopvolgers van huwbare leeftijd afgeleverd enzovoort.

De laatste keer dat er iets spannends gebeurde op het eiland was in 1974 toen diverse leden van de ETA afscheidsbeweging probeerden de grens over te treden maar werden gepakt door de Guardia Civil. Een van de agenten overleed bij die confrontatie terwijl ook een terrorist het leven liet in de poging de grens te overschrijden.

Het grootste gevaar wat het Fazanteneiland nu heeft is te verdwijnen aangezien het eiland steeds kleiner wordt. Daarom hebben de Spaanse en Franse autoriteiten afgesproken samen een poging te doen om met verschillende maatregelen het historische eiland te redden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.