skip to Main Content
Grote brand in Galicië legt meer dan 3.000 hectare bos in de as

Grote brand in Galicië legt meer dan 3.000 hectare bos in de as

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

bosbrand19aOURENSE – Sinds afgelopen zondag woedt er een grote bosbrand in de regio Galicië. Volgens de brandweer ligt de oorsprong van de brand in de gemeente Cualedro waar diverse inwoners hun huizen moesten verlaten. Ondanks het feit dat de brandweer met veel manschappen en groot materieel is uitgerukt om de brand te bestrijden, is de brand na twee dagen nog niet helemaal onder controle.

Volgens de Spaanse media gaat het in dit geval om een van de grootste bosbranden en de zoveelste in de deelstaat Galicië, een van de regio’s in Spanje die het meest getroffen wordt door bosbranden. Volgens de brandweer is het vuur zo goed als onder controle sinds 11.00 uur dinsdagmorgen maar woedden er nog enkele kleine brandhaarden hier en daar.

Tijdens deze bosbrand is meer dan 3.000 hectare natuur verwoest wat meer is dan gedurende heel 2014. De bosbrand werd aangewoekerd door de harde windstoten waardoor er per uur in eerste instantie 100 hectare bos verwoest werd en later zelfs 300 hectare bos per uur.

Het afgelopen weekend waren er echter nog meer bosbranden in de deelstaat Galicië waarbij er een bijvoorbeeld 55 hectare bos en weiland plat legde dankzij een sigarettenpeuk. Het merendeel van de bosbranden in de regio is echter aangestoken, iets wat helaas ook geldt voor de rest van Spanje.

Rampjaar

Gedurende 2015 werd er nu al meer bos verwoest dan gedurende heel 2014. Dankzij onder andere de enorme hitte en hoge temperaturen in juni en juli zijn de bossen in heel Spanje kurkdroog en erg vlambaar. Gedurende dit jaar werd er al meer dan 650 vierkante kilometer bos verwoest, een oppervlakte die te vergelijken is met drie keer die van de gemeente Amsterdam. Het gebied wat verwoest is door bosbranden is nu al 55% meer dan gedurende 2014. In 2012 echter was de verwoesting nog groter en waarschijnlijk het ergste jaar voor bosbranden met 1.800 vierkante kilomeer verwoeste natuur – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken