skip to Main Content
Het laatste nieuws over mogelijke stakingen bij de beveiliging op Spaanse vliegvelden

Het laatste nieuws over mogelijke stakingen bij de beveiliging op Spaanse vliegvelden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – We hebben er al eerder over geschreven en er is nogal wat veranderd in de situatie van mogelijke stakingen op de Spaanse vliegvelden. In Barcelona gaat gestaakt worden vanaf 3 september door de medewerkers van het beveiligingsbedrijf Ilunion Seguridad, een staking die weinig passagiers zullen gaan merken aangezien het om medewerkers gaat die de beveiliging achter de schermen doen. Er was in Barcelona tevens een staking vanaf 8 september van de Eulen medewerkers gepland maar deze is voorlopig afgeblazen. Datzelfde geldt ook voor mogelijke stakingen op alle vliegvelden van Spanje.

De vakbonden zijn overeengekomen dat ze voorlopig de geplande stakingen bij het beveiligingspersoneel op de Spaanse vliegvelden vanaf 15 september niet door laten gaan. Of ze daarna wel of niet gaan staken hangt af van een bijeenkomst die de vakbonden zullen op 7 september met de Spaanse vliegdienst Aena en Enaire, bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het beheer van bijna alle vliegvelden in Spanje. De vakbonden vragen om een 8% salarisverhoging en de extra aanname van tenminste 700 nieuwe medewerkers.

Barcelona en Ibiza

De eerste vliegvelden van Spanje die te maken kregen met stakingen van medewerkers van het beveiligingsbedrijf Eulen waren Ibiza en Barcelona. Met name op het Catalaanse vliegveld ontstonden door de stakingen veel problemen met rijen wachtende en ongeduldige mensen. Uiteindelijk moest in Barcelona de Guardia Civil ingrijpen om de controles uit te voeren en de veiligheid te waarborgen. De terroristische aanslag op 17 augustus op de Ramblas zorgde ervoor dat de beveiligingsmedewerkers van Eulen voorlopig de stakingen opschorten. Nu wil men echter toch weer verder gaan staken en stond de datum 8 september op de agenda. Deze staking is vooralsnog afgeblazen nadat een bemiddelingspersoon geëist heeft dat de werknemers 200 euro per maand meer betaald moeten krijgen en dat er bij elke controlepost een vijfde medewerker bijkomt. Alle betrokken partijen onderzoeken deze plannen nog.

Alicante en Valencia

In afwachting van wat de medewerkers in Barcelona gaan doen wachten ook de beveiligingsmensen van de vliegvelden Alicante en Valencia met hun aangekondigde stakingen. In eerste instantie zouden de beveiligingsmedewerkers van deze twee vliegvelden ook vanaf 15 september gaan staken maar gezien de ontwikkelingen en de geplande gesprekken tussen alle betrokken partijen zijn die stakingen ook uitgesteld.

Eulen en Prosegur

Datzelfde geldt ook voor zo’n beetje alle andere vliegvelden van Spanje waar de beveiliging wordt gedaan door private bedrijven zoals Eulen en Prosegur. De beheerder van alle vliegvelden Aena heeft namelijk voor de meeste vliegvelden privé bedrijven ingehuurd voor de controles van handbagage en personen alvorens de vertrekhallen te kunnen betreden. Medewerkers van deze bedrijven klagen dat de salarissen de laatste jaren achteruit zijn gegaan terwijl de werkdruk omhoog ging doordat er meer en beter beveiligd dient te worden.

Mogelijke stakingsdagen

Mochten deze gesprekken tussen de vakbonden UGT en CCOO met Aena en Enaire op niets uitlopen dan kan men alsnog beslissen te gaan staken waardoor er weer lange rijen wachtende mensen kunnen ontstaan bij de controleposten. Stakingen zouden dan inhouden dat vanaf 17 september (dat was in eerste instantie 15 september) er op bepaalde dagen gestaakt gaat worden. Dit zijn 22, 17, 24 en 29 september: 1, 6,11,15, 27, 30 en 31 oktober: 3 en 5 november: 1, 4, 5, 7, 8, 10, 26, 27, 28, 29 en 30 december. Op deze dagen zouden de werknemers die personen en handbagage controleren op de vliegvelden gedurende 24 uur het werk neer kunnen leggen maar een rechter zal altijd een minimale service eisen wat in dit soort gevallen tussen de 80% en 90% van de capaciteit ligt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Wij vliegen 24 september teug vanuit Malaga naar Schiphol
  Hoe weet ik tijdig genoeg of de staking dan alsnog doorgaat?

 2. Ik vertrek op 24 september naar Tenerife. Heeft deze staking enige nadelen op mijn vertrek vanuit Brussel?

 3. Ik vind het interessant om dit hier te kunnen volgen. Ik heb een heenvlucht op 24/9 en een terugvlucht op 15/10. Beiden betrokken dagen. Goed om weten dat steeds een minimale dienstverlening opgeëist wordt.

  1. Hoi Linda, ik ga op dezelfde data als jij. Weet wel dat minimale dienstverlening onderandere betekent dat je enkel met handbagage mag vertrekken. Dat wil ik toch niet meemaken hoor en zeker niet als je voor 3 weken gaat….
   Laat ons hopen dat er geen staking komt.

 4. Niet handig om de datas op het internet te zetten en dat er stakingen gaan plaats vinden.

  1. Dwz dat als jij een vlucht zou boeken naar of van Spanje het je niets uitmaakt of ze staken of niet. Tot je een halve dag vast komt te zitten zeker

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken