skip to Main Content
Is het Spanjool of Spanjaard?
Freepik

Is het Spanjool of Spanjaard?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Is het Spanjool of Spanjaard?

Freepik

MADRID – Je hoort veel Nederlanders en Belgen vaak het woord Spanjool gebruiken om een inwoner van Spanje aan te duiden. Officieel is dit echter tegenwoordig niet het juiste woord en wordt het zelfs als geringschattend of denigrerend voor Spanjaard gezien. Maar vroeger gebruikte men het woord Spanjool wel totdat men overging op Spanjaard.

Is het Spanjool of Spanjaard om een inwoner van Spanje te omschrijven? Over het algemeen wordt tegenwoordig Spanjaard gebruikt en niet Spanjool wat vroeger wel veel gebruikt werd. Spanjool was in de zestiende eeuw het gangbare woord voor een inwoner van Spanje want het woord Spanjaard had een negatieve connotatie (klank, betekenis).

Ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog en de jaren daarna werd het woord Spanjool geleidelijk aan pejoratief (een woord met een negatieve connotatie) terwijl Spanjaard juist neutraal en meer gebruikt werd. Spanjool is waarschijnlijk afgeleid van het Spaanse woord Español (uitspraak=espanjol).

Anders

Spanjool was vroeger een scheldnaam die geuzen aan de Spanjaarden en in het bijzonder de Spaanse soldaten gaven. Waarschijnlijk gebeurde dat omdat ze er mager en hongerig uitzagen.

Spanjool is ook een alcoholische mengdrank van rode bessenjenever en klare jenever.

Volgens verschillende websites is Spanjool (mossel) een stofje op een drukplaat die zorgt voor een cirkelvormige afdruk op het papier.

 Wat gebruik jij om een inwoner van Spanje te omschrijven? Spanjool of Spanjaard? 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Aangezien Holanda hier veel meer gebruikt wordt dan Paises Bajos en ik Holandesa ben, gebruik ik Holland. Maar in het Nederlands zeg ik dan weer Nederlander. En dan moet ik ook nog uitleggen aan Spanjaarden (ik vind Spanjool echt een lelijke klank hebben, als in lelijk niet als in fout) waarom Nederland 2 namen heeft dan ben ik het spoor al bijster. Maar grappig is het wel. Net als Dutch. Dat moet een vergissing zijn van een Brit die x eeuwen geleden niet wist dat Nederland in de destijds toekomst niet hetzelfde Duitsland zou zijn. Toen Nederland als staat nog niet bestond ofzo.

 2. De geuzen noemden Spanjaarden ¨spekken¨. Heb nu even geen zin om het in Wikipedia op te zoeken maar Spanjool klopt niet.

 3. Ik woon in Catalonië, dat ligt in Spanje, dus woon ik temidden van Catalanen en Spanjaarden. Niet temidden van Cataloniërs en Spanjolen.
  En ik komt uit Rotturrdam. Ken je da nie horru dan. Of merreke?

 4. grappig allemaal; doet me denken aan Hagenaar vs. Hagenees; in Den Haag zeggen ze d’r zelf over dat beide benamingen juist zijn terwijl er een verschil in zit: Hagenaar is een doorsnee inwoner, Hagenees behoort tot de bevolkingsgroep van Haagse Harry.

 5. Hollander is NIET beledigend. Iedere inwoner uit Noord- of zuid Holland is een Hollander. En Nederlander . Maar een Drent is geen Hollander. Is dit nu zo moeilijk?

  1. Reacties worden wel geplaatst maar dat duurt soms even … gaat allemaal automatisch. Als er een link in de reactie zit dan moet dit handmatig goedgekeurd worden 🙂 Geduld… Daarnaast kan het zijn dat de webbrowser een cache opslaat waardoor de pagina niet automatisch ververst wordt maar het laden sneller gaat.

  1. Het zal wel aan mij leggen maar ik zie niet in dat het woord Hollander een beledigend woord is. Als u het stelt zoals Anne dan zou het woord Fries voor een inwoner in friesland ook beldigend moeten zijn, daar geloof ik niets van. Zo ben ik ook een gringo en ben daar best trots op.

 6. Correctie

  Net zo goed, dat ze tegen elke Nederlander zeggen.
  Hollander, is ook niet correct ik ben GEEN Hollander maar een Nederlander. Holland is een provincie en geen land.

  1. Vind niet dat je dit met elkaar kunt vergelijken, ik vind het niet zo erg als men Hollander tegen mij zegt, en het is ook niet beledigend bedoeld. Wat mij altijd het eerste opvalt hier in Spanje is dat de genen die het woord Spanjool gebruiken duidelijk uitstralen geen respect te hebben voor de Spanjaard. En dat hoor je ook terug als je naar deze groep mensen luistert.

   1. Exact, voor mijn gevoel heeft het woord Spanjool ook duidelijk een negatieve klank laten we het beestje bij zijn naam noemen, dus gewoon Spanjaard! Een paar voorbeelde

    Als je geboren bent in DL ben je een Duitser en geen Mof.
    Als je uit Limburg komt ben je een Limburger en geen Limbo of Limlander.
    En zo kun je doorgaan
    Het is ook niet van belang wat jij ervan vindt … vraag het de betreffende personen hoe zij het ervaren!

 7. Net zo goed, dat ze tegen elke Nederlander zeggen.
  Hollander, is ook niet correct ik ben Hollander maar een Nederlander. Holland is een provincie en geen land.

  1. Nederlanders willen geen Hollanders genoemd worden…waarom zingen ze dan allemaal samen bij voetbalwedstrijden Hup Holland Hup enz.

   1. Ja Carlo,diegene die dat zingt is dan ook een Hollander,of nader benoemd iemand die boven de grote rivieren woont en dan speciaal in de randstad.

  2. Holland is een deel van de Nederlanden n.l. N en Z Holland en Utrecht. Verder zal het me bibs zijn hoe ze me noemen. En een Limbo Brabo en zelfs Viezen zijn Nederlander

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken