skip to Main Content
Overzicht van de begindata van het nieuwe schooljaar 2018/2019 in Spanje
Freepik

Overzicht van de begindata van het nieuwe schooljaar 2018/2019 in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Overzicht van de begindata van het nieuwe schooljaar 2018/2019 in Spanje

Freepik

MADRID – Zoals misschien wel bekend hebben schoolkinderen in Spanje drie maanden vakantie, dit soms tot ergernis (of vreugde) van de ouders. Over het algemeen kun je zeggen dat kinderen in Spanje tussen 22 juni en 12 september zomervakantie hebben maar elke deelstaat in Spanje is anders en ook elke school is weer anders. Daarom een kort overzicht van alle begindata van de scholen in de populaire regio’s in Spanje.

La vuelta al cole” oftewel de terugkeer naar school zit er voor de miljoenen schoolkinderen in Spanje weer aan te komen. Veel kinderen zullen daar geen zin in hebben terwijl andere kinderen het weer geweldig vinden om bij hun klasgenootjes te zijn. Zoals te verwachten is het scholensysteem in Spanje anders dan in Nederland of België maar dat wil niet zeggen dat deze beter of slechter is.

Hieronder omschrijven we in het kort enkele Spaanse termen die je veel hoort in het Spaanse scholensysteem en daarnaast geven we de begin- en einddata van de scholen in de populaire regio’s van Spanje, die delen van het land waar de meeste Nederlandse en Belgische kinderen wonen.

Scholen

Het Spaanse onderwijs staat weliswaar niet bovenaan de lijst van Europa’s beste maar de laatste jaren is deze flink verbeterd. Tussen de 0 en 3 jaar bestaat er de crèche (guarderia) waarna tussen de 3 en 6 jaar de kleuterschool (infantil) volgt. In de Spaanse Grondwet staat dat alle kinderen tussen 6 en 16 jaar verplicht naar school moeten met een basisonderwijs (primaria) tussen 6 en 12 jaar en een verplicht voortgezet onderwijs (secundaria of Educación Secundaria Obligatoria = ESO) tot 16 jaar waarna de kinderen verplicht een ESO diploma moeten halen. Na deze leeftijd is het studeren niet meer verplicht maar gaan veel kinderen toch door met studeren (bachillerato) waarna toelatingsexamens (selectividad) volgen om toegelaten te worden bij universiteiten (universidad) naar eigen keuze.

Schooldata

De autonome deelstaten in Spanje hebben de nieuwe schooldata allang gepland waarbij elke regio verplicht 175 schooldagen moet hebben. Naast de verplichte schooldagen hebben de kinderen kerstvakantie (Navidad) tussen 22/23 december (2018) en 6/7 januari (2019) en de paasvakantie (Semana Santa) tussen 13 april en 18 april (2019).

Daarnaast zijn er veel nationale, regionale of lokale data waarbij de schoolkinderen vrij hebben. Op 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december, 1 en 6 januari, 19 april en 1 mei hebben de schoolkinderen, net zoals de ouders, ook vrij in heel Spanje. Hieronder een overzicht van de schooldata in de populaire regio’s van Spanje.

Andalusië

In de Zuid Spaanse regio, die overigens heel populair is bij Nederlanders en Belgen om te gaan wonen, moeten de infantil en primaria op 10 september beginnen terwijl de oudere kinderen oftewel secundaria en bachillerato op 17 september beginnen met hun nieuwe schooljaar welke zal eindigen op 21 en 25 juni 2019. Tussendoor hebben alle scholen tussen 24 december en 7 januari kerstvakantie en tussen 15 en 21 april paasvakantie (Semana Santa). Op de regionale feestdag 28 februari hoeven de kinderen niet naar school, net zoals 1 maart, 1 mei, 12 oktober, 1 en 2 november en 6 en 7 december.

Balearen eilanden

Ook op de Balearen eilanden beginnen alle schoolkinderen het nieuwe schooljaar op 12 september en eindigt iedereen op 21 juni 2019. Tussendoor hebben alle scholen tussen 22 december en 6 januari kerstvakantie en tussen 18 en 29 april paasvakantie (Semana Santa). Daarnaast hebben alle schoolkinderen vrij op 1 maart, 1 mei,  12 oktober, 1 november en 6 december en een extra dag die elke school zelf mag uitzoeken.

Catalonië

In de Noord Spaanse regio Catalonië wonen ook veel buitenlandse kinderen waarvan alle leeftijdscategorieën beginnen op 12 september behalve de secundaria en bachillerato die op 14 september beginnen met het nieuwe schooljaar welke voor alle schoolkinderen zal eindigen op 21 juni 2019. Net zoals in Andalusië heeft men kerstvakantie tussen 22 december en 7 januari maar de paasvakantie tussen 13 en 22 april. Het nieuwe schooljaar voor de kinderen in Catalonië begint meteen goed op 11 september met een vrije dag, de La Diada (Catalaanse dag).

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden beginnen de infantil en primaria op 10 september terwijl de oudere schoolkinderen dat zullen doen op 12 september waarbij het schooljaar voor alle kinderen zal eindigen op 21 juni 2019. Tussen 24 december en 7 januari hebben de kinderen de kerstvakantie terwijl de paasvakantie voor hen tussen 15 en 19 april zal vallen. Daarnaast hebben de schoolkinderen ook een vrije dag op 12 oktober, 1 november en 6 december.

Extremadura

In de regio Extremadura beginnen de infantil en primaria op 12 september terwijl de oudere schoolkinderen dat zullen doen op 13 september waarbij het schooljaar voor alle kinderen zal eindigen op 21 juni 2019. Tussen 24 december en 7 januari hebben de kinderen de kerstvakantie terwijl de paasvakantie voor hen tussen 15 en 22 april zal vallen. Daarnaast zijn 12 oktober, 1 en 2 november, 7 en 8 december, 4 en maart, 18 maart en 1 mei geen lesdagen.

Madrid

In de hoofdstad van Spanje en de gelijknamige deelstaat gaan de kinderen van infantil en primaria op 7 september terug naar school en eindigen zij op 21 juni 2019. In het geval van de secundaria en bachillerato beginnen de kinderen op 10 september en eindigen zij op 21 juni 2019 met hun schooljaar. De kerstvakantie zal hier plaatsvinden tussen 22 december en 6 januari terwijl men in de regio Madrid de paasvakantie viert tussen 13 en 21 april. Daarnaast hebben de kinderen ook vrij op 12 oktober, 1 en 2 november, 6 en 7 december, 7 januari, 1 en 4 maart, 12 en 22 april en 3 mei.

Murcia

In de deelstaat Murcia zullen de schoolkinderen met hun nieuwe schooljaar beginnen op 4 en 7 september waarbij de kinderen in infantil en primaria eindigen tussen 21 en 28 juni 2019. De secundaria en bachillerato beginnen hun nieuwe schooljaar ook tussen 4 en 7 september maar eindigen pas tussen 18 en 26 juni hun nieuwe schooljaar. De kerstvakantie begint in deze regio op 25 december en eindigt op 7 januari terwijl de paasvakantie tussen 18 en 21 april gevierd wordt. Daarnaast hebben de kinderen geen school op 12 oktober, 1 november, 6 en 8 december, 19 maart, 1 mei, 10 juni (want 9 juni is een zondag).

Comunidad Valenciana

In de regio waar de meeste Nederlanders en Belgen wonen beginnen de scholen voor alle schoolkinderen op 10 september waarbij deze voor infantil en primaria eindigt op 20 juni 2019 en voor secundaria en bachillerato op 18 juni 2019. De kerstvakantie is in de regio Valencia tussen 24 december en 6 januari en de paasvakantie tussen 18 en 29 april. Daarnaast hebben de schoolkinderen ook vrij op 9 oktober, 12 oktober, 1 november, 6 december, 19 maart en 1 mei.

Het kan voorkomen dat er in bovenstaande data enkele fouten zitten maar dit is wat wij op deze website gevonden hebben. Mochten er lezers uit de bovenstaande regio’s zijn die andere data hebben dan horen we dat graag.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken