skip to Main Content
Het dilemma van de Spaanse televisie en de prime time shows: slapen of tv kijken
123rf

Het dilemma van de Spaanse televisie en de prime time shows: slapen of tv kijken

MADRID – Nederlanders en Belgen die Spaanse televisie kijken weten waar dit artikel over gaat terwijl degenen die in Spanje wonen en alleen Nederlandse of Belgische tv kijken wellicht niet bekend zijn met dit ‘probleem’. We hebben het hier over de prime-time programma’s die uitgezonden worden op de publieke en commerciële televisiezenders en die pas rond 22.45 uur beginnen en laat in de nacht eindigen.

De keuze voor veel Spanjaarden is elke avond weer hetzelfde, ga ik slapen omdat ik moe ben en de dag erna weer vroeg op moet staan om naar het werk te gaan of blijf ik wakker en ga ik naar mijn favoriete reality show, talentenshow of film kijken.

Waar in landen als Nederland en België tussen 22.30 en 23.00 uur de prime-time avond al voorbij is, begint die pas in Spanje. Over het algemeen is in andere Europese landen de prime-time op de televisie tussen 20 en 22.00 uur terwijl dat in Spanje pas begint rond 22.30 uur of later.

Films, shows, series, quizzen en andere televisieprogramma’s beginnen in Spanje pas laat op de avond, iets dat te maken heeft met de dagindeling in het Zuid Europese land maar ook iets waar steeds meer Spanjaarden moeite mee beginnen te krijgen. Met de nieuwe technologie is het weliswaar mogelijk om tv-shows en films later terug te kijken waardoor iemand niet wakker hoeft te blijven maar dat is voor velen geen optie.

Voorbeeld: Op de Spaanse tv-zender TVE1 begint het avondjournaal om 21.00 uur en eindigt dit na de sportnieuwtjes en weerbericht rond 22.15 uur. Daarna volgt een ander programma dat niet gezien kan worden als prime-time om pas rond 22.45 uur te beginnen met het hoofdprogramma van de avond of een film.

Op TVE1 is bijvoorbeeld populair het programma Masterchef en Masterchef Celebrity die pas om 22.40 uur beginnen en eindigen rond 01.30 ‘s nachts. Datzelfde gebeurt met andere populaire programma’s zoals Operación Triunfo of eigen series zoals ‘Cuéntame cómo pasó’. In sommige gevallen wordt er zelfs in het beeldscherm aangekondigd dat een programma voor middernacht eindigt, zoals de eerder genoemde series.

TVE1 is slechts een voorbeeld want alle andere zenders zoals Antena3, Cuatro, Telecinco en La Sexta doen hetzelfde terwijl het in principe nog langer duurt vanwege de reclames tussendoor (iets dat de publieke televisie TVE1 en TVE2 niet hebben).

Veel televisiekijkers in Spanje klagen dan ook over de late start van de prime-time programma’s omdat de televisiekanalen geen rekening houden met de mensen die de dag erna moeten werken. Volgens experts was dat niet altijd zo want gedurende de afgelopen 20 jaar is de begintijd van de belangrijkste programma’s met 75 minuten opgeschoven naar later op de avond, aldus de commissie die strijdt voor normale uitzendtijden in Spanje, de Comisión Nacional para la Racionalización de los Horarios Españoles (Arhoe).

Er zijn wel pogingen geweest om de prime-time shows eerder op de avond te plaatsen zoals TVE in 2016 deed door de belangrijkste shows en films te starten om 22.00 uur, direct na het avondjournaal. Het televisiekanaal moest echter weer teruggaan naar de oude tijden omdat er minder gekeken werd.

Atresmedia (Antena3 en La Sexta) kondigde al eens aan dat ze duur van de afleveringen van de eigen geproduceerde series gaan inkorten van 70 naar 50 minuten waardoor deze, rekening houdend met reclames tussendoor, zo’n 30 minuten eerder zullen eindigen.

Het idee achter laat beginnen met bepaalde programma’s heeft te maken met het meeslepen en vasthouden van de kijkers aan de buis en een specifiek kanaal. Dat kan men bewerkstelligen door later te beginnen en proberen zoveel mogelijk populaire en interessante programma’s achter elkaar te laten beginnen.

Dit vasthouden van de kijkers is ook te merken bij het uitzenden van de reclameblokken die langer dan normaal zijn. In principe zal in het begin van een programma of film gedurende lange tijd na start geen reclame te zien zijn waarna later in dezelfde film of programma het aantal reclameblokken toeneemt en zelfs langer worden. Televisiekanalen worden in Spanje regelmatig op de vingers getikt en beboet vanwege overmatig gebruik van reclames en het later beginnen van programma’s.

Ben jij een van de Nederlandere of Belgen die dagelijks of vaak de Spaanse televisie kijkt, wat is dan jouw mening? Moeten programma’s eerder beginnen zodat men op tijd naar bed kan of is het goed zoals het nu is?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Vroeger was er op TVE ook zeer veel reclame, er was geen doorkomen aan en een film kijken was geen pretje. Daar zijn ze inmiddels mee gestopt maar nu maken ze héél veel reclames voor eigen programma’s dus veel zijn ze er niet mee opgeschoten. Commerciéle zenders zowel in Nederland als Spanje bekijk ik niet. Meestal troep en het zijn naar mijn mening meer reclamezenders die onderbroken worden door programmaatjes. Desalniettemin zou het wel beter zijn als het avondjournaal wat eerder zou beginnen in Spanje en ook eerder zou eindigen. Vijf kwartier inclusief weerbericht vind ik wel iets te veel van het goede!

 2. De TV-programmatie heeft te maken met de dagindeling van de Spanjaard die om 9 of 10u begint te werken tot 14.30u, dan (sommigen) siësta houdt en luncht, om 17 weer begint te werken tot 20 of zelfs 22 uur (en bepaalde supermarkten en malls tot 24u). Dat vinden de Belgen en Nederlanders nameliijk zo fijn: je kunt hier tot zeer laat inkopen doen of windowshoppen en een koffietje meepikken.
  Degenen die nu klagen moeten zich realiseren dat de winkels maar ook de kantoren, stadsdiensten en de garages dan tussen 16 en 20 uur dichtgaan, ‘s zaterdags om 12 u ‘s middags en ‘s zondags gesloten zijn (gedaan met de supermarkten die, op zondag open zijn). Want dan willen de Spanjaarden die vroeger beginnende programma’s en films ook wel zien natuurlijk en gaan de vakbonden gewoon naar het midden-Europees model.

  1. In Spanje gaan wonen en je aanpassen is het dilemma niet beste anoniem, het ‘dilemma’ is een probleem waar een steeds grotere groep Spanjaarden mee geconfronteerd word.

 3. Ik kijk gewoon geen tv meer. Soms in de namiddag tv2 met interessante programma’s maar voor de rest is 23.00 lekker slapen.

 4. Ik kijk bijna niets meer live, want de vele reclame tussendoor is inmiddels zó irritant geworden, dat de lol daar wel vanaf is.
  Wij hebben een decoder gekocht waarmee je alles gedurende een week terug kunt kijken, en de reclames spoel je dan gewoon door, ideaal. Ook handig als de telefoon gaat tijdens een programma of er visite komt. Ik zou niet anders meer willen!

  Als men massaal gaat stoppen met het kijken van de late Prime time programma’s, kelderen de kijkcijfers en gaan ze vanzelf terug naar een vroeger uur, lijkt me. Voor een tv-programma zou ik mijn slaap sowieso niet laten schieten. Zó belangrijk is het toch allemaal niet?

  1. Sinds ik 2 jaar geleden van België naar Barcelona ben verhuisd kijk ik erg regelmatig Belgisch TV via de nodige app en ben ik Netflix’er geworden. De Spaanse zenders bieden naar mijn zin te weinig interessante programma’s. En inderdaad, als er dan al eens een goede film of interessant programma is begint het veel te laat voor iemand die op een deftig uur uit de veren moet.

 5. Gelukkig is er door de tegenwoordige techniek de mogelijkheid van later terugkijken ontstaan maar dat neemt niet weg dat de Spaanse programma’s op ‘prime time’ gewoon te laat beginnen.
  Niks aan de hand als je vakantie hebt of gepensioneerd bent maar het daarom dat de meeste Spanjaarden al moe aan de dag beginnen bij opstaan.
  Maar Spanje is een land van tradities en ook de gewoontes wil men niet snel veranderen.
  Maar beter weg met die siesta’s, rare schooltijden en late winkelsluitingen en gewoon Operación Triunfo, de film of serie niet later laten beginnen als 21 uur.
  Kinderen zitten dan ‘fris’ op school en de ouders kunnen ook uitgerust aan de (werk) dag beginnen.

 6. Wij nemen gewoon de boel op. heb een HD mediaspeler met ingebouwde dubbele TDT tuners en een HDD van 2TB. Ik kan daarmee 2 programmas tegelijk opnemen van twee verschillende zenders. Bij het terug kijken spoelen we heel simpel de reclames weg. Helaas worden dit soort mediaspelers niet meer gemaakt en ook niet meer verkocht dus als het ooit kapot gaat hebben we een probleem. Terug kijken online kan wel maar het gebeurd al steeds meer dat hier een 7 dagen tijdslimiet op staat. Na 7 dagen dient er betaald te worden om het nog te mogen zien. Dat is iets waar niet iedereen aan wil beginnen want het blijft geen klein bedragje meer als je bij iedere provider moet gaan betalen. En als je vooruit denkt is dit nu juist precies wat gaat gebeuren je zult overal afzonderlijk moeten gaan betalen om je programmas, films, series te kunnen zien waardoor je in de toekomst niet meer onder de 100 euro per maand uitkomt om te kunnen kijken. Dan betaal je Mediaset, Atresmadia, Discovery, Netflix, Amazon, HBO, Disney+, AppleTV. Waarschijnlijk zullen er nog wel meer bijkomen wat nog negatiever uit zal vallen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken