Het dilemma van de Spaanse televisie en de prime time shows: slapen of tv kijken

Oeps ... foto ontbreekt!

Het dilemma van de Spaanse televisie en de prime time shows: slapen of tv kijken

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nederlanders en Belgen die Spaanse televisie kijken weten waar dit artikel over gaat terwijl degenen die in Spanje wonen en alleen Nederlandse of Belgische tv kijken wellicht niet bekend zijn met dit ‘probleem’. We hebben het hier over de prime-time programma’s die uitgezonden worden op de publieke en commerciële televisiezenders en die pas rond 22.45 uur beginnen en laat in de nacht eindigen.

De keuze voor veel Spanjaarden is elke avond weer hetzelfde, ga ik slapen omdat ik moe ben en de dag erna weer vroeg op moet staan om naar het werk te gaan of blijf ik wakker en ga ik naar mijn favoriete reality show, talentenshow of film kijken.

Waar in landen als Nederland en België tussen 22.30 en 23.00 uur de prime-time avond al voorbij is, begint die pas in Spanje. Over het algemeen is in andere Europese landen de prime-time op de televisie tussen 20 en 22.00 uur terwijl dat in Spanje pas begint rond 22.30 uur of later.

Films, shows, series, quizzen en andere televisieprogramma’s beginnen in Spanje pas laat op de avond, iets dat te maken heeft met de dagindeling in het Zuid Europese land maar ook iets waar steeds meer Spanjaarden moeite mee beginnen te krijgen. Met de nieuwe technologie is het weliswaar mogelijk om tv-shows en films later terug te kijken waardoor iemand niet wakker hoeft te blijven maar dat is voor velen geen optie.

Voorbeeld: Op de Spaanse tv-zender TVE1 begint het avondjournaal om 21.00 uur en eindigt dit na de sportnieuwtjes en weerbericht rond 22.15 uur. Daarna volgt een ander programma dat niet gezien kan worden als prime-time om pas rond 22.45 uur te beginnen met het hoofdprogramma van de avond of een film.

Op TVE1 is bijvoorbeeld populair het programma Masterchef en Masterchef Celebrity die pas om 22.40 uur beginnen en eindigen rond 01.30 ‘s nachts. Datzelfde gebeurt met andere populaire programma’s zoals Operación Triunfo of eigen series zoals ‘Cuéntame cómo pasó’. In sommige gevallen wordt er zelfs in het beeldscherm aangekondigd dat een programma voor middernacht eindigt, zoals de eerder genoemde series.

TVE1 is slechts een voorbeeld want alle andere zenders zoals Antena3, Cuatro, Telecinco en La Sexta doen hetzelfde terwijl het in principe nog langer duurt vanwege de reclames tussendoor (iets dat de publieke televisie TVE1 en TVE2 niet hebben).

Veel televisiekijkers in Spanje klagen dan ook over de late start van de prime-time programma’s omdat de televisiekanalen geen rekening houden met de mensen die de dag erna moeten werken. Volgens experts was dat niet altijd zo want gedurende de afgelopen 20 jaar is de begintijd van de belangrijkste programma’s met 75 minuten opgeschoven naar later op de avond, aldus de commissie die strijdt voor normale uitzendtijden in Spanje, de Comisión Nacional para la Racionalización de los Horarios Españoles (Arhoe).

Er zijn wel pogingen geweest om de prime-time shows eerder op de avond te plaatsen zoals TVE in 2016 deed door de belangrijkste shows en films te starten om 22.00 uur, direct na het avondjournaal. Het televisiekanaal moest echter weer teruggaan naar de oude tijden omdat er minder gekeken werd.

Atresmedia (Antena3 en La Sexta) kondigde al eens aan dat ze duur van de afleveringen van de eigen geproduceerde series gaan inkorten van 70 naar 50 minuten waardoor deze, rekening houdend met reclames tussendoor, zo’n 30 minuten eerder zullen eindigen.

Het idee achter laat beginnen met bepaalde programma’s heeft te maken met het meeslepen en vasthouden van de kijkers aan de buis en een specifiek kanaal. Dat kan men bewerkstelligen door later te beginnen en proberen zoveel mogelijk populaire en interessante programma’s achter elkaar te laten beginnen.

Dit vasthouden van de kijkers is ook te merken bij het uitzenden van de reclameblokken die langer dan normaal zijn. In principe zal in het begin van een programma of film gedurende lange tijd na start geen reclame te zien zijn waarna later in dezelfde film of programma het aantal reclameblokken toeneemt en zelfs langer worden. Televisiekanalen worden in Spanje regelmatig op de vingers getikt en beboet vanwege overmatig gebruik van reclames en het later beginnen van programma’s.

Ga naar de inhoud