menu: rubrieken, zoeken & meer

Slechts 936 Nederlanders positief getest op coronavirus na bezoek aan Spanje

936 Nederlanders sinds 6 juli uit Spanje teruggekomen met het coronavirus
Beeld: 123rf

Slechts 936 Nederlanders positief getest op coronavirus na bezoek aan Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het RIVM heeft in Nederland het nieuwe weekrapport bekend gemaakt met daarin allerlei gegevens en cijfers over de corona-crisis. Daarin staat o.a. te lezen dat er sinds 6 juli 20.699 nieuwe positief geteste Nederlanders bij zijn gekomen waarvan 3.595 de afgelopen week tussen 25 augustus en 1 september. In de overzichten staat ook hoeveel nieuwe positieven in Spanje zijn geweest wat slechts 4,5% is van het totaal aantal positieven.

Nederland gaf op 25 augustus een oranje reisadvies voor heel Spanje, inclusief de Balearen en Canarische Eilanden. Op 25 augustus publiceerde het RIVM ook een rapport met daarin de laatste cijfers rondom de corona-crisis, iets dat net zoals elke week ook op 1 september werd gedaan.

Lezers Carlo en Ronald van Bed & Breakfast Casa Don Carlos in Alhaurin el Grande (Málaga) stuurden ons een vergelijking van de cijfers van 25 augustus en 1 september wat betreft het aantal Nederlanders dat 14 dagen voor aanvang van de ziekte in het buitenland, in dit geval Spanje en Frankrijk, is geweest.

Daaruit is op te maken dat het aantal positieven dat daarvoor in Spanje is geweest met 40% gedaald is. Dat wil zeggen dat tussen 18 en 25 augustus er 278 positief geteste personen gemeld werden bij de GGD’s en dat in de week van 25 augustus tot 1 september gedaald is naar 171 positief geteste personen.

Het totaal aantal positief geteste Nederlanders dat 14 dagen voor aanvang van de ziekte in Spanje is geweest steeg sinds 6 juli naar 936 personen wat echter nog steeds slechts 4,5% is van het totaal aantal positieven dat op 1 september steeg naar 20.699 personen waarvan er 3.847 zijn met een reishistorie en 13.622 zonder reishistorie. Vergeleken met het totaal aantal positief geteste personen is het aandeel dat in Spanje is geweest klein.

Carlo en Ronald hebben ook gekeken naar het aantal positieven dat terugkwam uit Frankrijk. In de week van 18 tot 25 augustus was dat aantal nog 161 positieven wat in de week van 25 augustus tot 1 september daalde naar 125 personen. 

Het effect van het oranje reisadvies dat op 25 augustus werd afgegeven zal waarschijnlijk pas volgende week te zien zijn. Maar de vraag is of met dit aantal positieven dat uit Spanje is teruggekeerd een oranje reisadvies voor héél Spanje wel terecht is. De meeste besmettingen doen zich nog steeds in Nederland zelf voor en niet in het buitenland.

Beeld: RIVM