De populairste tapas per Spaanse regio

De populairste tapas per Spaanse regio
Beeld: 123rf

De populairste tapas per Spaanse regio

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Tapas of tapa, wie kent het woord niet, die lekkere kleine gerechtjes om tussendoor of als hele maaltijd te eten met een Spaanse wijn, koud biertje of glas sangria of jerez (sherry). Wat als een ‘deksel’ van een glas is ontstaan is uitgegroeid tot een van Spanje’s culinaire hoogtepunten. Maar elke regio in Spanje heeft eigen populaire tapas en als bezoeker kun je daar maar beter van op de hoogte zijn. Daarom een overzicht.

Een tapa (meervoud: tapas) is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse bars bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse bars (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.

De oorsprong van de tapa is omstreden maar vast staat dat het woord ‘tapa’ (meervoud tapas) is afgeleid van het Spaanse werkwoord ‘tapar’ hetgeen afdekken of bedekken betekent. ‘Tapa’ is dan ook letterlijk te vertalen als ‘deksel’.

We weten nu wat tapas zijn en we weten waar de naam vandaan komt. Wat we nog niet weten is in welke regio welke tapa het meest gegeten wordt en dus het populairste is. De website TasteAtlas heeft een mooi overzicht gemaakt met daarop aangegeven de autonome regio’s met de daarbij horende bekende tapas.

Zo kunnen we op onderstaande informatieve illustratie zien dat in de bij de Nederlanders en Belgen populaire regio Valencia de ‘esgarrat’ (gegrilde rode pepersalade, gezouten kabeljauw, knoflook, olijfolie en soms zwarte olijven) en de ‘tocino envuelto fechas’ (in bacon gewikkelde dadels) het populairste zijn.

In Catalonië eet men het liefst als tapa ‘pa amb tomàquet’ (brood met tomaat) en ‘la bomba’ (Catalaanse ronde kroket gevuld met aardappel en gehakt en patatas bravas saus). 

In Andalusië eet men het liefst ‘pescaito frito’ (gefrituurde vis) en ‘pinchitos’ (vlees aan de spies). In Murcia zijn de populairste tapas ‘pulpo al horno’ (in de oven gebakken octopus) en ‘michirones’ (witte bonen in tomatensaus).

In Madrid eet men het liefst als een tapa ‘patatas bravas’ (gefrituurde aardappelblokjes met pittige saus’ en ‘gambas al ajillo’ (garnalen in knoflook) en in Extremadura ‘Jamón ibérico’ (spaanse iberico-ham) en ‘migas extremeñas’ (migas uit Extremadura).

Beeld: TasteAtlas / Facebook
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.