skip to Main Content
Politie ontruimt manifestanten en stemmers van alle leeftijden bij stemlokalen in Catalonië (2017)

Politie ontruimt manifestanten en stemmers van alle leeftijden bij stemlokalen in Catalonië (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Zondagochtend om 9 uur is het stemmen voor het ongrondwettelijk referendum in Catalonië begonnen maar niet zonder problemen. In eerste instantie waren het agenten van de Catalaanse politie die bij de stemlokalen zoals scholen de aanwezige mensen moesten ontruimen, iets wat niet werd gedaan. Niet veel later voor en om 9 uur begonnen honderden politieagenten van de oproerpolitie van de Guardia Civil en Policia Nacional met acties om aanwezigen te ontruimen. Dat werd met geweld gedaan.

Men vreesde al dat dit zou gaan gebeuren en helaas gebeurt het op dit moment op veel plaatsen in Catalonië. Op diverse plaatsen zoals Barcelona, Sabadell en Girona zijn honderden agenten van de Guardia Civil en Policia Nacional begonnen met ontruimingen en in beslagname van al het materiaal wat gebruikt wordt bij het illegale referendum.

Agenten hebben op diverse plaatsen mensen ontruimt, waaronder alle leeftijden zoals vaders met kinderen op hun schouders (vraag: wat doen die daar?), ouderen, jongeren, vrouwen etc. Dat gebeurde met redelijk geweld waarbij mensen werden geduwd, gesleept en weggetrokken. HIerbij zijn gelukkig geen gewonden gevallen (al is op sommige beelden te zien dat een vrouw gewond op straat ligt). UPDATE: Er zijn enkele gewonden waaronder een man met een hoofdwond en een oudere vrouw die in een stemlokaal gewond raakte toen ze uitgleed.

De politie heeft opdracht om stembussen, stembiljetten etc. in beslag te nemen waarbij ook stemlokalen die reeds geopend waren gesloten werden. Het internet werd geblokkeerd waardoor computers niet werkten en er dus ook geen administratie bijgehouden kon worden. Op plaatsen waar de deuren niet werden geopend voor de politie werden ramen en deuren ingeslagen om de agenten toegang te geven tot de stemlokalen.

Het zal nog een lange dag worden in Catalonië waarbij hopelijk niet teveel problemen zullen ontstaan, waarbij de Catalanen nuchter blijven en de politie zich niet laat intimideren door de manifestanten en tot nu toe passieve en geweldloze Catalanen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. De Catalanen hebben voorgesteld om de grondwet te wijzigen, ook omdat zij wel bezet zijn geworden in de jaren 30 door de Spanjaarden, wat hier nogal eens wordt “vergeten”. De Spanjaarden weigerden. Dus referendum. De Catalanen hebben gewonnen, punt.

 2. Afgezien van het gelijk of ongelijk van de Catalanen veroordeel ik het buitensporig geweld van de Spaanse Nationale politie en de Guardia Civil, dit is een moderne rechtsstaat onwaardig en niet te vergoelijken met het al dan niet volgen van de wet.

 3. Net uit betrouwbare bron vernomen dat men in Friesland ook een referendum wil organiseren, om zodoende te peilen of er een meerderheid is voor onafhankelijkheid.
  Eigen taal en cultuur is er immers al en Wiegel heeft zich aangeboden om de eerste president te worden van een onafhankelijk Friesland.
  Rutte heeft al gedreigd om het leger in te zetten, om koste wat kost dit onwettige stemmen onmogelijk te maken. Een daadwerkelijke inzet wordt echter bemoeilijkt door een gebrek aan werkende voertuigen en betrouwbare munitie, daarom is er hulp gevraagd aan Brussel. In Duitsland worden de verdere ontwikkelingen intussen met argusogen gevolgd door de Ost-Friezen.

 4. Nu is er alleen de catalaanse democratie wij catalanen hebben de enige echte democratie die is zo als wij die bepalen.
  Democratie werkt alleen als iedereen zich daaraan houdt hoe moeilijk dat ook kan zijn.
  Wanneer vier miljoen catalanen tegen zijn worden we toch onafhankelijk omdat wij de enige echte democratie hebben.
  Dat hierbij cataluna verscheurd word en families uiteen vallen catalanen en spanjaarden tegenoverelkaar komen te staanis niet erg toch.
  Wij beroepen ons op de historie zoals wij die zien de toekomst was vroeger.
  Heel triest allemaal

 5. Wat een toestanden en dat geeft weer zo zijn reacties. Tja natuurlijk kan je de geschiedenis (tamelijk recent) erbij halen, maar dan kan je ook wel verder teruggaan dan de tijd van Franco. Ik woonde toen op Mallorca en ja toen was dit ook al actueel bij de Catalanen, waarvan ik er een aantal kende. Alles heeft een voordeel en een nadeel. Ik moet wel zeggen dat die tijd van toen, niet meer terugkomt. Het was veilig toen de tijd, je kon de voo-r en achterdeur gewoon openlaten. Toen waren de meesten Spanjaarden niet erg geinteresseerd in de politiek, (nu nog velen niet!! al lijkt het er nu wel op). Je moest natuurlijk geen politiek beleiden in die tijd en er waren uitspattingen van de Guardia Civil toen der tijd (daar zelf getuige van geweest en ook te weten gekomen dat degenen v.d. GC na uitzoeken vd gebeurtenis, naderhand naar een strafkamp zijn gestuurd). Maar kom op we hebben 1 Europa en nu willen ze toch zelfstandig worden. Nu ALS dit gebeurd dan kunnen we zeker zijn dat de Balearen en Valencia volgen, ik moet er niet aan
  denken. Het is nu al zo dat in mijn dorp alles alleen nog maar wordt aangegeven in Valenciaans. En ik voel ook dat de jongeren niet erg positief naar de expats kijken, dringt niet door, dat zonder dezen, zij niet zo een fijn leventje kunnen leiden, velen worden gespekt door de ouders, middenstanders, die hard gewerkt hebben, meestal suppliers voor de bouw.
  Er zullen nog steeds arbeidsplaatsen gecreeerd moeten worden, maar je ziet nog steeds, dat dit niet of weinig gebeurd. Het is een fragiele samenleving, en al wat er nu gebeurd doet daar niet veel goeds aan. Er gaat een soort spanning heersen, onvrede, fanatisme Catalaans,Valenciaans, Mallorcaans………..en ik ben best bang dat dit ook hier in de deelstaat Valencia zal gaan heersen.

 6. Schande voor Madrid! Schande voor Brussel! Dit komt nooit meer goed.
  Rajoy en zijn PP heeft verloren. De wereld heeft nu kunnen zien wat de “democratie” waard is. Waar is Europa!! Waar is links Europa! Voor zuid Amerika of Afrika etc. hebben ze onmiddellijk een oordeel.
  Catalunya samen met Engeland uit Europa. En ik hoop dat Nederland volgt. Catalunya verraden door Brussel !!!!!!

 7. Wet is wet mevrouwtje. Eerst die wetten maar veranderen en dan maar stemmen. Men kan niet zomaar de grondwet negeren, want dan komt morgen iedereen de straat op om maar geen belasting meer te betalen, waar natuurlijk iedereen mee akkoord gaat. U ziet het maar erg eenzijdig. Bent U wel goed op de hoogte van wat er zich allemaal afspeelt in Catalonië? Wat Franco daar nu weer mee te maken heeft is mij een volledig raadsel. Spanje is een democratisch land al vele jaren, maar men kan niet zomaar de wet negeren.

  1. Beste Vreemd, het feit dat in jouw antwoord de zin ” Wat Franco daar nu weer mee te maken heeft is mij een volledig raadsel.” geeft al aan dat u er ook niet veel van weet. Ik ken Uw leeftijd alsook Uw ervaring met Catalunya voor 20 November 1975 niet maar Franco heeft hier wel degelijk mee te maken.

  2. Niet zo bijdehand schrijven , dat van franco , je weet er helemaal niets van , Eerst denken dan je mening geven .
   Ga maar door met de Donald duck lezen, Franco heeft hier degelijk wel mee te maken, ik ga het niet uitleggen ….

 8. Goede middag

  Wat ik verneem door foto,s en filmpjes is te gek voor woorden. Is dit nu het Democratische Spanje?? Naar mijn mening is het een Dictatuur die zijn weerga niet kent. Vroeger werden de Catalanen in een verdomhoek gezet door Franco en nu weer. Wat is er in al die jaren veranderd. Geen ene moer. Maar Madrid zal haar melk-koe niet zomaar opgeven. Dus zeer zeker geen vrijheid van meningsuiting. Heel erg jammer maar voor mij krijgt Spanje een wansmaak. Of het nu goed is of niet iedereen mag zijn of haar stem uitbrengen. Madrid maakt het alleen maar erger met zo,n massa Gardia,s.

  1. Inderdaad, Mevrouw, de opvolgers van Franco, de ergerlijke dictator, tonen nu hun ware gezicht.
   Weerloze burgers worden beschoten met rubberkogels, zo groot als tennisballen.
   En wij maar meevoelen met wat in Myramar gebeurt.
   President Wilson (USA) zei destijds dat elk volk het recht heeft op zelfbeschikking. De Catalanen zijn een beschaafd volk en hebben recht op zelfstandigheid.

  2. Mevr. M.L.Verheijen, groot gelijk van die melkkoe…..
   nogal een geluk heb jij zeg, ik mag dit niet zeggen van de redactie???? of van die ene persoon daar…..dan krijg ik een reactie in de aard van …zeg noel is da nu gedaan met zo,n zever te vertellen…..allee jij hebt geluk Mevr. maar tis u gejeund!!!!!!
   nu zal er wel weer een reactie komen van die ….journalist?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken