skip to Main Content
Rajoy: “Er heeft geen referendum voor afscheiding van Catalonië plaatsgevonden en het recht heeft gezegevierd” (2017)

Rajoy: “Er heeft geen referendum voor afscheiding van Catalonië plaatsgevonden en het recht heeft gezegevierd” (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse minister-president Mariano Rajoy heeft na een gespannen dag in catalonië eindelijk van zich laten horen door middel van een korte persconferentie om 20.00 uur in het paleis Moncloa. Hij benadrukte tijdens zijn officiële verklaring dat er geen referendum voor afscheiding in Catalonië heeft plaatsgevonden en dat de rechtsstaat sterk en effectief is geweest.

Volgens Rajoy zijn de enige schuldigen van hetgeen er vandaag gebeurd is in Catalonië diegene die de wet niet respecteren waardoor ook zij de consequenties dienen te aanvaarden die ontstaan zijn door het optreden van de uitvoerende macht die met de wet aan haar kant heeft opgetreden. “We hebben gedaan wat we moesten doen. Ik ben de minister-president, wij zijn de regering van Spanje en wij nemen onze verantwoordelijkheden door ons aan de grondwet te houden” aldus Rajoy. “Vandaag heeft de democratie de overhand gehad omdat men zich aan de grondwet heeft gehouden” vervolgd Rajoy zijn verklaring.

Rajoy bedankte de rechters, officieren van justitie en alle politie eenheden die samen de aanval op de rechtsstaat hebben verdedigd. Het zou makkelijk zijn om de andere kant op te kijken maar dat heeft de Spaanse regering niet gedaan om zo loyaal aan de democratie op te kunnen treden.

Op maandag wil Rajoy alle afgevaardigden in het parlement uitleggen wat er gebeurd is, welke stappen de Spaanse regering heeft ondernomen en wat men van plan is om in de toekomst te doen waarbij hij er vanuit gaat dat hij de steun heeft van alle andere politieke partijen heeft.

Sanchez, Iglesias en Rivera

De partijleiders van de andere politieke partijen PSOE, Ciudadanos en Podemos hebben ook hun zegje gedaan waarbij ze niet blij zijn met wat er vandaag in Catalonië is gebeurd. Pablo Iglesias (Podemos) was de leider die het hardst het optreden van Rajoy bekritiseerde en eist dat Rajoy opstapt. Pedro Sanchez (PSOE) en Albert Rivera (Ciudadanos) waren wat gematigder met hun beoordeling maar ook zij zijn zeker niet blij met hetgeen wat er gebeurd is in Catalonië. Op zich zijn zij voor het recht op stemmen maar alleen als dat binnen de wet gebeurt en niet illegaal zoals vandaag in Catalonië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Waar een groot land toch zo klein kan zijn.Deze beide partijen moeten een dialoog voeren,om uit deze netelige situatie te komen.De Catalanen moeten zich eens wat rustiger gedragen en de regering moet eens een uitweg vinden om de Catalanen wat meer tegemoet te komen aan hun wens om meer vrijheid van handelen.Dit is tenslotte ook gelukt in Baskenland en andere delen in Spanje.Kop op en durf elkaar te respecteren. Mucha Suerte.

  1. Vergeet niet dat er reeds in 2006 een dialoog was tussen Catalonie en Spanje, onder de vroegere regering. In 2007 was er een akkoord over een verregaande autonomie, zoal in Baskenland, en het Spaanse hooggerechtshof had de toestemming gegeven om de overeenkomsten uit te werken. Maar zodra Rajoy in 2010 aan de macht kwam en een nieuwe opperrechter aanstelde werden de overeenkomsten in de koelkast gestopt. Rajoy is altijd tegenstander geweest van meer autonomie voor de Catalanen. En sinds dan heeft hij elk overleg, zowel van de voorstanders als de tegenstanders van die autonomie, geweigerd.

 2. Sommigen schijnen de Nederlandse tekst niet goed te begrijpen…of willen niet. Ik had het totaal niet over vrouwen en kinderen, énkel over de oproerkraaiers die ertussen lopen. Jullie hadden best eens mijn teksten gelezen in de vorige forum-gesprekken. Dat een bepaald volk bewust hun kinderen meenemen naar een risicogebied om te gebruiken als een soort menselijk schild vind ik en vele anderen er ook ver over en verwerpelijk! Trouwens reeds eerder gezegd door mij: Madrid hád dit helemaal anders moeten afhandelen bvb een niet-bindend referendum toestaan of nóg verdere autonomie? Echt stom van Madrid (reeds eerder gezegd). …p.s.: die meneer noel: besef je wel dat je nu nét mijn gelijk hebt neergeschreven? Nee, ik denk het niet. Als je enkel mensen kan uitschelden die het niet met je eens zijn zoals elders in voorgaande forums: ga dan ergens anders. Persoonlijke noot: ik hou écht van Catalonië én de mensen en ik vind ook dat Madrid een referendum had moeten toestaan. Spijtig en een gemiste kans.

  1. Beste meneer Martin,
   Dank u wel voor u tekst.
   Blijf wel bij mijn standpunt.
   Heel de wereld veroordeeld de actie van de politie, u niet maar het zij zo.
   Gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen.

   Mvg. Chris

   1. Dank u Chris voor uw eerlijke antwoord. In mijn hart wens ik de Catalanen hun onafhankelijkheid maar realistisch bezien vrees ik dat het mij persoonlijk teveel gaat kosten (nieuw land = veel, veel geld!) en wordt ik gedwongen om het land te verlaten. Mogelijk gevolg: ongeveer 8 mensen waar ik reeds 28j mee werk verliezen hun werk. Dus vanuit mijn (egocentrisch?) standpunt moet ik conservatief zijn… en als ík al zo redeneer dan zullen er vermoedelijk nog vele anderen zijn, maar ik hoop het niet: voor Catalonië!
    Het doet me dan veel als ik sommigen op dit forum en voorgaande bezig hoor. Onnadenkend, expliciet mensen uitschelden omdat ze een andere kijk op het gebeuren hebben en snel er vriendjes bijhalen: bah. Ik reageer dan wel, maar ik blijf tenminste beleefd. Hou jullie goed Catalanen! Vanwege een simpele Belg maar vanuit het hart gewenst…

 3. Hé Noel wie zijn ‘ons’ ? Enne….. als kinderen zich groot genoeg vinden om die linke plekken op te zoeken heet dat eigen schuld dikke bult als ze een schop onder hun kont krijgen of een klap met een gummiknuppel van oom agent. Tenslotte: ga eens je best doen om je fatsoenlijk te uiten.

  1. he moreno is daar ook terug, welkom!
   wie ons zijn??? (er heeft hier al eens een andere sukkelaar naar gevraagd maar je weet wel wie he, moet het je niet uitleggen, je volgt mij wel)
   ons of WE zijn die 90% maar dat lees je morgen in de krant wel!
   en fatsoen????? u vriendje martin is ook heel kindvriendelijk
   weet niet of de regel bij jullie passen maar naar ik lees vrees ik er voor:
   kinderen sla je niet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Beste redactie,
  Ik lees altijd met veel aandacht u artikels maar reageren doe ik (bijna) nooit maar voor die ene keer zal ik het nu wel doen.
  De reactie van ene Martin is er volgens mijn bescheiden mening ver over.
  Als hij durft te zeggen dat kinderen, bejaarden en nog anderen die slagen gekregen hebben dat maar moeten weten zou ik ook dit forum sluiten net zoals het vorige die je ook gesloten hebt vanwege heftige commentaar.
  Naar mijn bescheiden mening gaat die meneer Martin hier flink over de schreef.
  Mvg. Christ

 5. Het is nu het ogenblik voor de progressieven in Spanje,om de macht te nemen- Ik denk aan IU, Podemos, Psoe, de burgermoeders van Madrid en Barcelona en anderen. De moeilijkste te overtuigen zal de PSOE zijn, omdat daar twee fracties zijn. Men moet hopen op Sanchez en niet op de Blairisten als Diaz ea oud premiers. Nu de macht overnemen zal minder moeite kosten dan een referendum, het volstaat om de politieke moed te hebben om de PP meerderheid op te blazen door een vertrouwens stemming en hier ligt de bal in het kamp van de PSOE. Indien dit zou lukken kan men al die krokodillen de laan uitsturen en een modern, democratisch, corruptie vrij Spanje bouwen en kan men ook een open debat starten met de regio´s.
  Anderzijds heb ik een vraag over het Spaans kiesstelsel. Is het zo dat men om een zetel in het parlement te bekome, men minder stemmen nodig heeft op het platteland dan in de steden. Deze wet zou een aantal jaren terug gestemd zijn toen de PP de volstrekte meerderheid had. Is dit correct of heb ik verkeerd begrepen of ingelichtingen gehad.

 6. Rajoy zegt ; het recht heeft gezegevierd, en hij drinkt vanavond champagne omdat zijn bende van de guardia civil vele onschuldige burgers, zowel vrouwen, kinderen als bejaarden, de kop ingeslagen hebben vandaag. Hij mag er weer fier op zijn!

 7. Tip@redactie: gelieve deze ‘meneer’ noel te weren van dit forum. Deze blijft namelijk enkel schelden en er komt geen zinvolle praat uit.

  1. Rajoy is voor ons gespuis van de ergste soort net zoals velen hier op dit forum???? het leuk vinden dat kinderen slaag krijgen van flikken
   dan weet je wel met welk soort ras je hier te doen hebt!
   en voor de gatlekker : je moet bellen als het zo niet lukt, kieken

 8. Beste redactie: kan u even nazien bij uw vorige tekst onderaan. Er staat een bericht van een zekere Noel die zichzelf ‘gatlekker’ noemt…zijn schrijfwijze laat te wensen over met veel spellingsfouten…is wellicht gefustreerd en is msschien bij diegenen die een pak slaag hebben gekregen tijdens demonstraties? En verdiend… dank u. Gelieve dit ook weg te halen

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken