skip to Main Content
Valse foto’s en video’s op internet te zien dus geloof niet alles wat je ziet rondom het Catalaanse referendum (2017)

Valse foto’s en video’s op internet te zien dus geloof niet alles wat je ziet rondom het Catalaanse referendum (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – In de krant Diario Sur (Málaga) staat een artikel over de foto’s en video’s die op sociale media zoals Twitter te zien zijn die erg zijn om te zien en gelinkt worden met de schermutselingen van de politie op zondag 1 oktober bij politieacties tegen het referendum maar … deze foto’s en video’s zijn vals en/of gemanipuleerd.

Zo is er een video te zien waarbij Catalaanse politieagenten met knuppels op mensen inslaan met daarbij de tekst “Spaanse politie valt Catalaanse stemmers aan”. Deze video stamt echter uit 2014 en hoort bij de algemene staking dat jaar.

Op een andere foto op Twitter is te zien dat een jongeman (met groen shirt op zijn hoofd) zwaar bloedend op de foto staat met daarbij de tekst “meer foto’s van het politiegeweld in Barcelona”. Deze foto is echter gemaakt in 2012 en heeft niets met het referendum te maken, iets wat ook duidelijk wordt gemaakt door de tekst “de eerste foto die je in Google vindt als je intypt aan het hoofd bloedende man”.

Op een andere foto is een jongen te zien die bloed aan zijn hoofd maar deze foto stamt ook uit 2012 en werd in Tarragona gemaakt toen er een actie van de Catalaanse politie plaatsvond.

Niet alle foto’s komen echter uit het archief want een van de foto’s werd dusdanig gemanipuleerd dat de echte versie de Guardia Civil een groep mensen tegenhoudt zonder Catalaanse vlag maar op de gemanipuleerde foto’s staat een Catalaanse vlag.

Ongetwijfeld zullen er nog wel meer foto’s zijn wat dus eigenlijk betekent dat men voorzichtig moet zijn met de manipulatie op internet. Let op Fake News (om in de woorden van Trump te spreken) en let op valse foto’s en video’s die gebruikt worden de situatie te verergeren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Een ding is duidelijk er is een politiek verschil……dan moet er onderhandeld worden, door mensen met gezond verstand en op dit moment worden mensen tegen elkaar opgezet met de JA/NEE ideeën, door wie…..door kinderen vanaf 14 jaar die vrij krijgen van school om te gaan demonstreren, hun lessen missen en geen flauw idee hebben waar het werkelijk om draait, slechts doorgegeven krijgen dat ze GEEN Spanjaarden zijn maar Catalanen…..of dat niet samen kan gaan! De mensen worden opgejut over een fijt dat door politiek goed onderhandelen opgelost moet worden, er zijn zeker gegronde redenen voor de Catalanen dat ze onvrede hebben, maar op deze manier ontstaat er haat onder dezelfde Catalanen die nu tegenover elkaar staan…..Polities die hun boekje te buiten gaan in opdracht van Politieke leiders, die zelf veel te verklaren hebben over corruptie en slecht belijd! na 42 jaar wonend te zijn in Cataluña met heel veel plezier wordt een ieder hier verdrietig van en zie ik de toekomst somber in !

 2. Jelle De Graaf, je hebt gelijk. Vanuit België of Nederland reageren is stom en getuigt van bemoeieniszucht. Mijn geburen zijn tegen onafhankelijkheid, zoals ook een overgroot deel van de inwoners van onze urbanización. De meesten zijn jubilados, maar wie betaalt hun pensioen? Juist, Madrid!. In San-Feliu-de-Guixols zag ik een paar tieners met de Catalaanse rond hun schouders. Puidgemont zijn publiek zijn de jongeren, de werklozen, de jonge gezinnen… Díe gaan op de barricades staan, maar niet de ouderen. In België was er ook zo een partij die beloofde dat Vlaanderen onafhankelijk ging worden als “zij” aan de macht gingen komen. Nu zitten ze in de regering en gaat België virtueel failliet.

 3. Geweld moet je ten aller tijden proberen te vermijden.
  Maar Remco maakt ons hier attent om het feit dat er onjuiste foto´s worden verspreid.
  Ik waardeer dit zeer, juist omdat het waarheidsgehalte enorm belangrijk is bij nieuwsverspreiding. Het maakt de andere foto´s echt niet minder erg.
  Het is heel triest dat ze er niet uitkomen via een dialoog en afspraken.
  Er moeten verkiezingen komen lijkt mij, zodat er op een eerlijke en legale manier gekeken kan worden wat Catalunia echt wil.
  Want er zijn heel veel mensen die niet boven dit lawaai uitkomen en die ook een mening hebben.

  1. Remco, Spanje is geen dictatuur. Sinds Puidgemont( en dat is sinds hij bij zijn aanstelling zei dat Cataluña onafhankelijk ging worden, met of zonder referendum), heeft Madrid altijd gezegd dat dit referendum, en de manier waarop dit hele theaterstuk werd georkestreerd, onwettig is (lees eens de Spaanse Grondwet). Als een klein kind, koppig en in het kwaad volhardend, met lucifers blijft spelen, wat ga jij dan doen? Zeggen;” och kindje, doe maar, dit kan geen enkel kwaad”, of ga je het een tik geven en uitfoeteren omdat het jouw huis bijna in brand heeft gestoken? Een referendum? Helemaal akkoord, maar voor geheel Spanje dan. West-vlaanderen of Noord-Brabant moeten ook niet plots een rzferendum organiseren! Dus punt uit.

 4. Remco, ipv te wijzen op een enkele verkeerde foto, zou je beter eens kritisch kunnen kijken naar de ware foto’s hetgeen de meerderheid is met bijna 800 gewonden. Het is makkelijk praten op afstand. Als je hier in een Catalaans dorp woont en het geweld van heel dichtbij ziet, dan praat je wel anders. Heel verdrietig en verontwaardigd ben ik om wat er hier gebeurt is.

  1. ja ja BB maar remco heeft het niet voor de catalanen he, dat is heel duidelijk en als je zoals ik of Jordi fel reageer zoeken ze de makkelijkste weg :
   vanwege schelden is het niet meer mogelijk enz…. maar zijn “vriendjes” kunnen hier alles verklaren zoals ene martin die zegt dat kinderen het maar moeten weten als ze slaag krijgen….. DIE reactie laat hij staan hoor, maar ja ik trakteer niet he……

   1. Meneer Noël: ik ben het niet altijd eens met uw beweringen, maar hier sla je echt wel op de juiste nagel! Goed hoor. En , meneer Desmet: Belgie virtueel failliet? Alles draait hier juist héél goed, tot de linksen wéér eens gaan staken. Voor wie, voor wat: om te staken natuurlijk! Duidelijk welke partij u aan het hart ligt… Kleinzielige prietpraat.

  2. Wat n onzin …ik woon al 20 jaar in cubelles maar mag niet stemmen ..ole democracia ..kinderen en oudere mensen werden gebruikt om politie tegen te houden ….het gaat om n ilegaal referendum dan vallen er klappen als je er toch mee doorgaat …pffff laffe volk

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken