skip to Main Content
Acties in Catalonië om 1-O te herdenken
CDR / Twitter

Acties in Catalonië om 1-O te herdenken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Acties in Catalonië om 1-O te herdenken

CDR / Twitter

BARCELONA – Inwoners en bezoekers van Catalonië kunnen rekening houden met diverse acties op maandag 1 oktober ter herinnering aan het (illegale) referendum en het harde politieoptreden op 1-O 2017. De eerste actie was om 7 uur ‘s-morgens toen leden van de CDR het station en de sporen van de AVE hogesnelheidslijn in Gerona bezetten. Daarna volgden ook het afzetten van de AP-7 snelweg ter hoogte van de tolpoort bij Vandellos in Tarragona en het openen van de tolpoorten bij Martorell.

Vandaag een jaar geleden vond in Catalonië ondanks een verbod van de rechters en ondanks dat dit niet conform de grondwet van Spanje was een (illegaal) referendum plaats over afscheiding van Spanje en de vorming van een eigen Republiek.

Nu is het een jaar later en is er aan dat feit niet veel veranderd. Catalonië is nog steeds een onderdeel van Spanje met als enige verschil dat er een verklaring van unilaterale onafhankelijkheid is geweest, de voormalige premier Puigdemont en zijn voormalige regioregering gevlucht zijn voor de Spaanse justitie of in voorlopige hechtenis zitten en er verkiezingen zijn geweest nadat de Spaanse regering artikel 155 invoerde en het bestuur van Catalonië tijdelijk overnam.

Inmiddels is de huidige Spaanse socialistische regering begonnen met een politiek overleg/dialoog met de Catalaanse regioregering waarbij men veel zaken wil bespreken die in het voordeel zijn van alle Catalanen, zowel separatisten alsook niet-separatisten. Dat overleg dient te gebeuren binnen de lijnen van de wet maar het is gebleken dat men in Catalonië maar over een twee dingen wil praten: vrijlating “politieke gevangenen” en een referendum over afscheiding.

Herinnering

Veel separatisten waaronder ook de separatistische regering (die dankzij het kiessysteem een meerderheid heeft in het Catalaanse parlement maar niet de meerderheid van het Catalaanse volk achter zich heeft staan) hebben gedurende de afgelopen 12 maanden op verschillende manieren gestreden voor afscheiding van Spanje, iets wat er nog steeds niet is en als het aan de huidige Spaanse regering ligt ook nooit zal komen.

Om de dag van het (illegale) referendum te herinneren van 1 oktober 2017 en het daarbij horende harde optreden van de politie, zullen er op 1 oktober 2018 en de dagen daarna verschillende acties worden uitgevoerd door de zogenaamde CDR (Comités de Defensa de la República) die dus op maandag begonnen zijn met acties in Gerona bij het AVE treinstation en op de AP-7 snelweg in de provincie Tarragona. Daarnaast werden de Gran Via en Passeig de Gracia in Barcelona afgesloten en waren er op verschillende wegen blokkades. Ook werden de tolpoorten op de AP-7 bij Martorell geopend.

De CDR hebben echter meerdere acties aangekondigd en ook een grote demonstratie in het centrum van Barcelona en waarschijnlijk andere gemeenten in Catalonië. De spanningen in Barcelona zijn groot aangezien slechts twee dagen geleden op zaterdag de Catalaanse politie hard moest optreden tegen de separatisten van ARRAN, de jeugdgroep van de politieke partij CUP. De Mossos d’Esquadra kregen veel kritiek omdat ze met de knuppels optraden en het aftreden van verantwoordelijken wordt geëist.

Het plaatsen van reacties is niet mogelijk.

(we hebben bij SpanjeVandaag al eerder aangegeven dat we zo min mogelijk over de Catalaanse problematiek gaan schrijven maar de acties op 1-O en de dagen daarna hebben invloed op het dagelijkse leven in Catalonië, waar veel Nederlanders en Belgen wonen, leven en werken en op de verkeerssituaties op de wegen, spoor en wie weet waar nog meer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken