skip to Main Content
Catalaanse politie schiet foam-kogels en slaat met knuppels bij manifestaties Barcelona
El Pais

Catalaanse politie schiet foam-kogels en slaat met knuppels bij manifestaties Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Catalaanse politie schiet foam-kogels en slaat met knuppels bij manifestaties Barcelona

El Pais

BARCELONA – 1 oktober was de dag dat men in Catalonië stilstond bij het illegale referendum en het harde optreden van de Policía Nacional en Guardia Civil om het stemmen te voorkomen. De problemen begonnen al ‘s-morgensvroeg in Gerona bij het AVE treinstation en daarnaast op diverse snelwegen waar deze geblokkeerd werden. Maar dat was niet alles en de Catalaanse politie moest uiteindelijk hard optreden in Barcelona.

Een van de boemannen bij een deel van de Catalaanse separatisten is de regiopremier Quim Torra die het optreden van de Catalaanse politie bij de manifestaties afgelopen zaterdag steunt. Toen werden enkele honderden leden van de extremistische ARRAN groep (jeugdafdeling van de CUP partij) door de Catalaanse politie met knuppels geslagen om hen te verdrijven bij de manifestatie van Spaanse politieagenten.

Er werden voor deze maandag 1 oktober problemen verwacht en dat gebeurde later op de dag en in de avond. Overdag waren er manifestaties van duizenden studenten die de Republiek eisen. Een groot deel van deze studenten bleef in het centrum van Barcelona en ging massaal naar het Catalaanse parlementsgebouw toe.

Daarvoor waren er ook al ongeregeldheden op straat zoals de Via Laietana bij het gebouw van de Policía Nacional waar de Catalaanse politie uiteindelijk na een gespannen sfeer en met de knuppels in de hand de manifestanten wist te verdrijven.

Foam kogels

Bij het Catalaanse parlementsgebouw wilde een groot groep van enkele honderden manifestanten (het merendeel jongeren) dit gebouw binnenvallen maar konden enkele Catalaanse politieagenten (niet de oproerpolitie) dat voorkomen maar moesten zij zelf wel beschutting zoeken in het parlementsgebouw.

Later kwam de oproerpolitie van de Mossos d’Esquadra die de manifestanten uiteindelijk met de knuppels en het schieten van zogenaamde foam-projectielen wist te verdrijven.

Confrontatie

Het zijn de manifestanten die de confrontatie zoeken met de Catalaanse politie en problemen veroorzaken. Deze groep mensen hebben eigenlijk niets met een groot deel van de separatisten te maken en zijn meer uit op herrie schoppen dan opkomen voor hun ideaal.

In dit geval is het dus niet de Spaanse politie die hard op moet treden maar de Catalaanse politie die zich tegen een deel van de bevolking keert, iets wat hen door een groot deel van de Catalaanse bevolking kwalijk wordt genomen.

Daarbij wordt ook de naam Quim Torra genoemd en eist men dat hij opstapt omdat hij zich niet aan zijn worden beloftes houdt en zich tegen het eigen volk keert door het optreden van de Catalaanse politie te steunen maar tegelijkertijd de CDR en manifestanten oproept om door te gaan met acties.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken