skip to Main Content
De Spaanse koffie op de “International Coffee Day”
Freepik

De Spaanse koffie op de “International Coffee Day”

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

De Spaanse koffie op de “International Coffee Day”

Freepik

MADRID – Elk jaar op 1 oktober is het de “International Coffee Day” ofwel in het Spaans “Día Internacional de Café”. Aangezien Spanje net zoals andere Zuid Europese landen een koffieland bij uitstek is, willen we diverse van de verschillende Spaanse koffievarianten uitleggen.

Café solo, café con leche corto de café y largo de leche, descafeinada de sobre en nog vele andere variaties. Koffie in Spanje is iets wat of thuis of in de vele bars en terrassen gedronken wordt, als ontbijt of na een maaltijd of gewoon tussendoor. Er zijn koffievariaties met of zonder alcohol erin en ook de verschillende regio’s in Spanje hebben weer andere uitdrukkingen en variaties.

Varianten

Er zijn vele variaties koffie in Spanje en als je in een bar of op een terras in Spanje eens om je heen luistert dan hoor je dat vanzelf. Op de meest gebruikelijke types koffie zijn ook weer diverse soorten te bedenken en de lijst wordt dan steeds langer. De meest gangbare varianten zijn:

Cortado

Een sterk kopje koffie met een scheutje warme melk, vaak geserveerd in een glas maar ook mogelijk in een kopje. Voor veel buitenlanders is een Cortado het meest geschikte kopje koffie aangezien deze veel op de koffie in eigen land lijkt. Wil je nog iets sterker gaan en de bar in kwestie het aanbiedt, dan kun je ook een Italiaanse macchiato vragen.

Americano

Een Americano is te vergelijken met een café solo maar dan minder sterk, ook wel een grote kop zwarte koffie genoemd. Een Americano wordt meestal geschonken in een grotere kop.

Café con leche

Wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd. Het is in Spanje gebruikelijk om na 11 uur geen café con leche meer te drinken. Na dat tijdstip is het gewoonlijk om een sterkere variant te drinken.

Carajillo

Dit is een klein sterk kopje koffie (café solo of cortado) met een scheut whisky, cognac, baileys of andere likeur naar keuze. Deze koffiesoort wordt veel gedronken door de Spaanse mannen.

Café con hielo

Zeer populair in de warme zomermaanden, een kopje koffie, meestal café solo of cortado, die geleverd wordt met suiker en een glas met ijs. De drinker schenkt zelf de koffie over in het glas om zo een ijskoffie te maken. Heerlijk fris.

Cappuccino

Uiteraard bekend bij iedereen en van oorsprong een Italiaanse koffie. Dit is eigenlijk een Americano met daarbovenop óf slagroom (nata) óf opgeklopte melk. De Spanjaarden drinken niet veel cappuccino maar als ze dat al doen zal dat niet met slagroom zijn, dat is meer iets voor de buitenlanders.

Afwijkingen

Naast de hierboven genoemde types café zijn er nog vele soorten van koffie te bestellen en te drinken. Het is geen eenvoudige zaak om in een Spaanse bar te werken met al deze verschillende variaties op een kopje koffie.

Zo is het mogelijk om een cortado corto de café te bestellen (minder koffie meer melk), een cortado con leche muy caliente (met erg warme melk) of leche fria (koude melk). Daarnaast zijn er ook nog de variaties zonder cafeïne, de descafeinados de máquina of de sobre (zakje).

 Wat is jouw favoriete koffie? Wat drink jij het liefst wanneer je in Spanje bent? Is het de melkachtige Café con leche in de morgen, de pittige Cortado in de namiddag, Café con hielo op die warme zomerdag of de Carajillo om stiekem wat alcohol te drinken 😉 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Na een maaltijd op een terras neem ik nooit een toetje maar altijd een carajillo con brandy, maakt niet uit welke temperatuur is. Mijn favoriete toetje ?.

  2. Ja lekker die koffie in de bars en restaurants, Spaanse koffiemerken zeer goed.
    Mijn favorieten: café con leche, cortado en Carejillo de Ron Pujol. Dit laatste noemden ze in Barcelona een Honorable, maar ik heb ook al horen roepen Carejillo con Ron corrupto…..

  3. Ik woon in Valencia, en eigenlijk vraag je hier niet om een café con hielo. Het is altijd een café del tiempo of een cortado del tiempo. Je krijgt niet alleen het glas met ijsblokjes, er zit nl. ook nog een schijfje citroen bij. Raar in het begin, maar nu drink ik niet anders.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken